scrollTop top

Zelfs nu blijven Trumps approval ratings griezelig stabiel. Waarom?

Donald Trump doet het goed in de polls. Foto: AP Photo/Chris Carlson

Tweeënveertig procent van de Amerikanen gelooft dat Donald Trump het goed doet als president, of in ieder geval goed genoeg. En niets dat ze het afgelopen jaar – laat staan vier jaar – hebben gezien, heeft dat beeld gewijzigd. Kan iets de mening van zo’n groot deel van de Amerikanen over Donald Trump veranderen? Wat verklaart de griezelige stabiliteit van de approval ratings van Trump?

Volgens de poll-tracker van FiveThirtyEight had president Donald Trump in september 2019 een approval rating of goedkeuringsscore van 41,3 procent. Gedurende de 365 dagen die volgden, werd Trump de derde president die door het Huis van Afgevaardigden werd afgezet; liet hij de Iraanse generaal Qassem Soleimani vermoorden; stierven meer dan 200.000 Amerikanen aan COVID-19; steeg het werkloosheidspercentage van 3,7 procent naar 10,2 procent; verbood hij inkomende reizen vanuit Europa, China en Brazilië; zorgde hij ervoor dat naar schatting 12 miljoen mensen hun ziektekostenverzekering kwijtraakten; … We kunnen nog even doorgaan.

Donald Trump doet het goed in de polls. Foto: AP Photo/Chris Carlson

20.000 onwaarheden

Het kostte president Trump 827 dagen om de kaap van 10.000 valse en misleidende claims in de database van The Fact Checker van The Washington Post te nemen. Maar op 9 juli, slechts 440 dagen later, overschreed de president de grens van 20.000 – hij zit ondertussen aan gemiddeld 23 onwaarheden per dag gedurende een periode van 14 maanden.

De stabiliteit van de populariteitscijfers van Trump zijn opmerkelijk. Ze zijn ook uniek.

Maar je zou het nooit weten door simpelweg de polls over de populariteit van Trump te volgen. Zijn approval ratings in september 2020 zijn zowaar zelfs een klein beetje beter dan een jaar geleden. 43,1 procent van de Amerikanen zien hem een okay of goeie job doen, 52,7 procent keuren zijn beleid af.

De ironie van het Trump-tijdperk

De stabiliteit van de populariteitscijfers van Trump zijn opmerkelijk. Ze zijn ook uniek. Volgens de presidentiële goedkeuringsdatabase van Gallup fluctueerde de approval rating van president Ronald Reagan tijdens zijn ambtsperiode tussen 68 en 35 procent. George H.W. Bush piekte op 81 procent en eindigde op 29 procent. Bill Clinton schommelde tussen 73 en 37 procent. George W. Bush haalde 90 procent en zakte helemaal naar 25 procent. Zelfs Barack Obama scoorde een low van 40 procent en een high van 67 procent.

Wat Trump betreft, zijn hoogste goedkeuringsscore is 49 en zijn laagste is 35 – een verschil van slechts 15 punten gedurende zijn presidentschap tot nu toe. Dit is de grote ironie van het Trump-tijdperk: we hebben nog nooit het gevoel gehad dat er meer beweegt op sociaal en economisch vlak en toch zijn de Amerikaanse politieke meningen nog nooit zo onwrikbaar geweest.

Waarom?

Politicologen stellen dat Trump zo’n polariserende figuur is – verachtelijk voor degenen die hij beledigt, heldhaftig voor degenen die hij verdedigt – dat mensen hun besluit over hem hadden gevormd voordat hij ooit het Oval Office binnenstapte. Als je het presidentschap van Trump startte met de gedachte dat hij een racistisch, seksistisch, xenofoob, immoreel, narcistisch, corrupt en incompetent persoon is – overtuigingen van de meeste Clinton-stemmers – dan is er letterlijk bijna niets dat hij heeft gedaan om je van gedachten te doen veranderen. Hetzelfde geldt in de andere richting. Als je Trump zag als de beschermer van de westerse beschaving of de beschermer van het blanke Amerika, als een strijder tegen atheïstische, linkse socialisten die je wapens willen afpakken, dan is er niets gebeurd waardoor je hem in de steek zou laten.

Bovendien is Trump een beperkt figuur in z’n doen en laten: hij verandert niet van strategie, neemt geen nieuwe toon aan, past zich niet aan nieuwe omstandigheden aan. Waar voormalige presidenten gezamenlijke inspanningen hebben geleverd om van koers te veranderen naarmate hun presidentschap evolueerde, en ook wel eens onverwacht beleid voerden om sceptici te overtuigen, is Trump gewoon Trump. Hij is betrouwbaar, onveranderlijk, zichzelf. Jouw kijk op de man is jouw kijk op het presidentschap, en zo wil hij het.

Maar wat met COVID-19?

Desalniettemin zou je verwachten dat Trumps vreselijke aanpak van een pandemisch virus dat het land overspoelde en waarvan al meer dan 200.000 Amerikanen zijn gestorven het soort systeemschok zou kunnen vormen dat de publieke opinie zou kunnen veranderen. Maar dat gebeurde nauwelijks.

Als de politieke verdeeldheid in de VS al zo diep snijdt dat zelfs 200.000 doden en 10,2 procent werkloosheid en een president die mijmert over bleekmiddelinjecties totaal geen effect lijken te hebben op het idee dat mensen hebben over hun beleidsmakers, wat dan wel?

De cijfers over hoe de Amerikanen Trump beoordelen over zijn aanpak van het coronavirus volgen grotendeels zijn bredere approval rates. 38,9 procent van de Amerikanen keuren zijn aanpak van de COVID-19-crisis goed en 58 procent van de Amerikanen zijn het er niet mee eens. Dat wil zeggen dat de meeste Amerikanen die Trump in grote lijnen goedkeuren, ook denken dat hij goed werk levert in zijn aanpak van het coronavirus.

Die stabiliteit ondergraaft de basistheorie van een responsieve democratie. Als de politieke verdeeldheid in de VS al zo diep snijdt dat zelfs 200.000 doden en 10,2 procent werkloosheid en een president die mijmert over bleekmiddelinjecties totaal geen effect lijken te hebben op het idee dat mensen hebben over hun beleidsmakers, wat dan wel? Het zet het hele idee op de schop dat Amerikanen willen dat het land wordt geregeerd met een bepaald niveau van bekwaamheid, dat ze meer geven om hun veiligheid en hun salaris dan om hun partijen.

De Teflon-president

Trump is al omschreven als de Teflon-president: het lijkt alsof er niets, geen enkel schandaal, geen enkele dwaasheid aan hem blijft kleven. Maar stabiele goedkeuringscijfers rond de 40 procent zijn nauwelijks een politieke triomf. Toen de Amerikaanse economie sterk was, lagen Trumps approval ratings al veel lager dan je in zo’n situatie zou verwachten. En hoewel de goedkeuring van zijn coronavirusbeleid relatief hoog lijken, zijn ze bijzonder laag in vergelijking met de cijfers die andere wereldleiders van hun bevolking krijgen voor de aanpak van de crisis. Emmanuel Macron (plus 5 procent), Justin Trudeau (plus 9 procent) en Angela Merkel (plus 16 procent) hebben hun populariteitscijfers zien stijgen sinds het begin van de coronacrisis.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.401.165
 • Aantal
  doden
  950.459
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  99.649
 • Aantal
  doden
  9.937
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag