scrollTop top

Wie is Kamala Harris, de democratische erfgenaam van een president die 78 wordt?

Kamala Harris. Foto: AP

Honderd jaar nadat vrouwen in Amerika het stemrecht kregen, is Kamala Harris nu de eerste vrouw die vice-president van de Verenigde Staten wordt. Harris, geboren uit een Indiase moeder en een Jamaicaanse vader, zal ook de eerste niet-blanke vrouw zijn die het ambt bekleedt.

Harris’ overwinning komt 55 jaar na de Voting Rights Act: een mijlpaal in de federale wetgeving in de Verenigde Staten die rassendiscriminatie bij het stemmen verbiedt. Ze komt 36 jaar nadat voor het eerst een vrouw (Geraldine Ferraro) door een kandidaat (Walter Mondale) als running mate werd gekozen. En ze komt vier jaar na de nederlaag van Hillary Clinton, de enige vrouw die de presidentiële nominatie won. Hoewel haar eigen gooi naar het presidentschap mislukte door gebrek aan aanhang, is Harris sindsdien omarmd door Democraten – een partij die vooral goed scoorde bij vrouwen en vooral zwarte vrouwen.

Zwarte vrouwen hielpen Harris en president-elect Joe Biden naar de overwinning door massaal te gaan stemmen in plaatsen als Detroit, Milwaukee en Philadelphia. Die vrouwen zullen zichzelf eindelijk vertegenwoordigd zien in het Witte Huis als Biden en Harris president Trump vervangen, die zijn politieke carrière begon door een racistische leugen over president Barack Obama te bestendigen en een lange staat van dienst heeft in het maken van vrouwonvriendelijke opmerkingen.

Alpha Kappa Alpha

Harris’ identiteit heeft zich op grote en kleine manieren onthuld. Toen ze leden van haar uitgebreide familiekring ‘chitthis‘ noemde tijdens haar dankwoord voor de nominatie, won ze de steun van Indiase Amerikanen in het hele land. Toen ze Trump-genomineerden confronteerde die abortusrechten aanvechten, leerden vrouwen haar kennen als een niet-aflatende pleitbezorger voor hun verworven vrijheden. Harris heeft gestudeerd aan Howard University en was de eerste genomineerde voor een grote partij die een diploma behaalde aan een universiteit waar historisch gezien vooral zwarten studeerden. Ze was lid van Alpha Kappa Alpha, de oudste zwarte (vrouwelijke) studentenvereniging van het land. Ze is de enige zwarte vrouw in de Amerikaanse senaat, en is de tweede gekozen ooit verkozen.

Kamela Harris werd in 1964 geboren in Oakland, Californië, en ze werd door haar ouders opgevoed in een nest van burgerrechtenactivisme. Haar moeder, Shyamala Gopalan Harris, een Indiase immigrant, was een wetenschapster die research deed naar borstkanker; ze stierf zelf aan kanker in 2009. Harris’ vader, Donald, is een Jamaicaans-Amerikaanse professor Economie.

Harris groeide op in de Bay Area, maar reisde regelmatig naar India om daar haar familie te bezoeken. Op 12-jarige leeftijd verhuisden zij en haar zus, Maya, met hun moeder naar White Montréal, waar Gopalan Harris een docent werd aan de McGill University en aan de slag ging in het Jewish General Hospital. In 1986 haalde Kamala haar bachelordiploma, en in 1989 haar master aan het Hastings College of the Law van de University of California. Ze begon als assistent-officier van justitie en klom gestaag op. Eerst tot procureur, dan tot procureur-generaal in Californië en uiteindelijk tot de Amerikaanse senaat.

Sneakers, Lizzo en kleine meisjes

Harris heeft zich ontpopt als een culturele figuur met een reikwijdte buiten de politieke sfeer. En hoewel de kandidaat voor de vice-president meestal een flauwe keuze is, bewees Harris net het tegenovergestelde te zijn. Toen ze Converse Chuck Taylors droeg tijdens de presidentscampagne, leidde tot een vernieuwde rage van die iconische sneakers. Harris is ook een graag geziene gast van veel van de meest vooraanstaande Black Radio-hosts en wordt vertolkt door de populaire komische actrice Maya Rudolph in Saturday Night Live. Ze zat in een Verzuz-strijd tussen R & B-sterren Brandy en Monica, die werd bekeken door meer dan 1 miljoen mensen, en deed een Instagram Live met Lizzo. Harris’ gezichtsuitdrukkingen tijdens hoorzittingen van het congres werden in memes verwerkt en op T-shirts gedrukt. Eén van haar trademarks is dit: ze bukt op straat vaak om op ooghoogte met kleine meisjes te praten en hen aan te sporen zichzelf te zijn en hoog te mikken.

Kamala Harris. Foto: AP

Zij en Biden zullen nu een sterk gepolariseerde natie leiden die worstelt met een beweging om een ​​einde te maken aan systemisch racisme, aangewakkerd door de dood van talloze zwarte mensen door toedoen van de politie in de afgelopen jaren. Als vice-presidentskandidaat werd Harris een krachtige stem voor raciale gerechtigheid. Ze sprak met zwarte activisten in het hele land en kwam opdagen bij protesten van Black Lives Matter. Ze ontmoette de familie van Jacob Blake, een zwarte man die zeven keer werd neergeschoten door een blanke politieagent in Kenosha.

Eerst tegen Joe Biden

Harris nam het dus aanvankelijk tegen Biden op als president – een campagne die begon met veel energie en een enorme bijeenkomst in Oakland, Californië maar enkele maanden later alweer eindigde. Harris had moeite om steun te vinden in een druk primair veld en kreeg kritiek op haar staat van dienst als officier van justitie. Een van haar meest gedenkwaardige momenten kwam toen ze een verschroeiende aanval ontketende op Biden, haar toekomstige running mate, vanwege zijn eerdere opmerkingen over desegregatie van scholen. Nu zal Harris haar plaats innemen als de democratische erfgenaam van een president die 78 zal zijn wanneer hij wordt ingehuldigd en zichzelf heeft beschreven als een overgangsfiguur.

Harris is al lang een ster in Californië – maar kon nooit een ​​brede naamsbekendheid opbouwen daarbuiten. Dat veranderde in 2016, toen ze gemakkelijk een zetel in de Senaat won en ze al snel furore in Washington maakte. Een week nadat ze was beëdigd, onderwierp ze John F. Kelly, de kandidaat van Trump om het Department of Homeland Security te leiden, aan een spectaculair verhoor. Ze vestigde zich als een compromisloze criticus van door Trump aangestelde personen, met name tijdens benoemingshoorzittingen voor rechter bij het Hooggerechtshof Brett M. Kavanaugh en procureur-generaal William P. Barr.

Tegenstanders en bondgenoten

Harris introduceerde of steunde ze verschillende wetsvoorstellen die weinig kans van slagen hadden, maar toch symbolisch waren, waaronder Medicare-for-all en andere hervormingsplannen voor de gezondheidszorg. Ze introduceerde ook wetsvoorstellen om raciale ongelijkheden te verminderen in de gezondheidszorg, in het bedrijfsleven en in het strafrechtsysteem.

Harris zat nog maar twee jaar in haar ambtstermijn in de Senaat – maar stond bovenaan de kandidatenlijst – toen Democraten begonnen te speculeren over wie het best geplaatst zou zijn om tegen Trump te vechten in 2020. Maar haar staat van dienst als officier van justitie werd het onderwerp van controverse. Bepaalde strekkingen binnen de Democraten (jonge zwarte mannen, oudere zwarte kiezers en extreem-linkse kiezers) vonden dat ze niet genoeg had gedaan om systemisch racisme in het strafrechtsysteem te bestrijden toen ze had de macht om dat te doen. Bondgenoten voerden aan dat Harris haar tijd vooruit was met het terugdringen van marihuana-veroordelingen, het opzetten van een reïntegratieprogramma voor geweldloze wetsovertreders en het proberen om het San Francisco District Attorney’s Office te gebruiken om andere sociale kwesties aan te pakken, zoals spijbelen.

De first, euh, gentleman?

De energie rond haar campagne verdween, en toen die campagne begin december geen geld meer had, trok Harris zich abrupt terug uit de race naar het Witte Huis. Toen Biden Harris in augustus koos als running mate,
werd dat met enorm enthousiasme ontvangen. De campagne haalde 34,2 miljoen dollar aan steun op in de twee dagen daarna. Sindsdien hebben Harris en haar man, Doug Emhoff, nog meer nationale bekendheid gekregen. Emhoff, door mensen binnen de campagne beschreven als “bijna onbegrijpelijk enthousiast”, zal de eerste Joodse persoon zijn die deel uitmaakt van de groep presidenten, vice-presidenten en hun echtgenoten – en hij is is de eerste second gentleman ooit, hoewel: niemand weet zelfs helemaal zeker hoe hij in zijn rol zal worden genoemd. Gedurende tweeënhalve eeuw staan presidentiële en vice-presidentiële echtgenoten bekend als de first lady en de second lady, er is geen precedent voor een mannelijke echtgenoot.

Maar het is Harris die door het glazen plafond zal stoten, daar naartoe getild door tientallen jaren werk van generaties vrouwen die het nooit helemaal zouden kunnen bereiken. Dat heeft ze voor een groot stuk dus te danken aan zwarte vrouwen in de VS. Uit exit polls blijkt 91 procent van de zwarte vrouwen stemde voor Biden-Harris, het hoogste percentage van alle raciale groepen. In Georgia manifesteerde Stacey Abrams zich als een zwarte politieke superheldin; haar stemrechtenorganisatie Fair Fight hielp bij het registreren van 800.000 kiezers en leverde een traditioneel Republikeinse staat op een presenteerblaadje aan Biden.

De echte American Dream

Als een gekleurde vrouw en een zeer succesvolle dochter van immigranten, vertegenwoordigt Harris alles wat Amerika pleegde te beweren te verdedigen als land. Decennialang – afgezien van de afgelopen jaren – waren immigranten niet alleen welkom, maar het essentieel ingrediënt van het grote Amerikaanse experiment. De vertrekkende president heeft natuurlijk duidelijk gemaakt dat hij daar niet voor staat. Donald Trump heeft maandenlang voortdurend Harris’ voornaam verkeerd uitgesproken en haar pejoratief een ‘vrouwelijke socialist’ genoemd. Trump besloot zelfs om de grote samenzwering die hij al eens losliet op Obama nieuw leven in te blazen, toen hij zich afvroeg of Harris voldeed aan de burgerschapseisen om vice-president te worden.

De fysieke veiligheid van elke politieke figuur is in Amerika altijd een punt van zorg, maar als niet-blanke vrouw in draagt Harris een extra groot doelwit op haar rug in het tijdperk van het Trumpisme. In oktober werd een man uit Maryland in staat van beschuldiging gesteld voor het dreigen haar te verkrachten en te vermoorden. In de dagen voor de verkiezingen, toen Harris campagnestops maakte in Noord-Texas, werd een Biden-Harris-campagnebus omringd door een karavaan van Trump-aanhangers. In plaats van aan te dringen op kalmte en beleefdheid, tweette Trump dat de “patriotten niets verkeerd deden” en postte later een video van de caravan en schreef daarbij “I LOVE TEXAS!” Trump verlaat misschien het Witte Huis, maar, dat blijkt uit het feit dat 60 miljoen Amerikanen nog voor hem stemden, zijn geflirt met gewelddadig racisme en seksisme zit ingebed blijven in de politieke psyche van Amerika. (Lees: De olifant in de kamer – wat deze verkiezingen ons leren over Amerika).

Om maar te zeggen: we mogen dan maar geloven dat Harris interessant is omdat Biden zo hoogbejaard is en als er iets met hem moest gebeuren zijn de nieuwe president wordt, misschien moeten we toch ook maar de hierboven geschetste context even ernstig nemen. Amerika heeft besloten van een zwarte vrouw vice-presidentschap te maken, op een moment dat een groot deel van het land zich op de knieën gedwongen en vernederd voelt. Bijna stuk voor stuk mensen die verzot zijn op vuurwapens in een diep gepolariseerd Amerika dat lijdt onder een dodelijke pandemie en een verbrijzelde economie. De secret service van het Witte Huis zou het wel eens druk kunnen gaan krijgen.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911