scrollTop top

We willen allemaal een verantwoordelijke toerist zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Tot niet eens zo lang geleden werd reizen als inherent goed beschouwd: het verbreedt je horizon, bevordert je inlevingsvermogen, zorgt voor culturele uitwisseling … alles good for the soul. Maar reizen in een tijdperk van verhoogde bezorgdheid over klimaatverandering, inkomensongelijkheid, massatoerisme, dierenwelzijn en economische uitbuiting is een beladen zaak geworden. Je wilt anno 2020 een verantwoordelijke toerist zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Wie de wereld wil zien en tegelijkertijd vriendelijk wil zijn voor de planeet, wordt geconfronteerd met valkuilen, vooral omdat het publieke bewustzijn hierover verschuift. Bovendien is er geen consensus over wat een reis verantwoord, bewust of ‘groen’ maakt – welk ideaal een goedbedoelde vakantie ganger ook nastreeft.

Maar voor reizigers die proactief willen zijn in hun inspanningen om zich te gedragen als goede wereldburgers, hebben experts die zich richten op verantwoord reizen enkele principes gebundeld: de Travel Care Code.

De Travel Care Code stelt vier grote vragen:

1. Respecteer je je gastheren?
2. Reduceer je je afval?
3. Beperk je je energieverbruik?
4. Zorg je ervoor dat het geld dat je uitgeeft naar de lokale gemeenschap gaat?

Vlieg minder en ga voor minder, maar langere vakanties

Lowcostmaatschappijen maken korte uitstapjes goedkoop en gemakkelijk, net als het bezoeken van meerdere bestemmingen in één reis. Dat is niet ideaal voor je ecologische voetafdruk. Voorstanders van verantwoord reizen opperen dat mensen die meerdere vliegvakanties per jaar doen, kunnen overwegen om die te vervangen door één langere reis.

Ze halen daarbij onderzoek aan waarin gesuggereerd wordt dat een langere vakantie veel meer effect heeft om je batterijen op te laden en de stress van je af te schudden – meerdere kortere trips doen blijkbaar maar weinig om je te ontstressen.

Kies voor directe vluchten en nieuwere vliegtuigen

De goedkoopste optie om van A naar B te vliegen, impliceert vaak een of meerdere keren overstappen. Maar hetzelfde traject afleggen met een directe vlucht is veel ecologischer.

Kies ook om te vliegen met nieuwere toestellen – al kom je daarmee vaak terecht bij duurdere luchtvaartmaatschappijen. Maar het maakt een groot verschil, want die nieuwe toestellen zijn veel zuiniger.

Wat vliegen betreft, is er overigens behoorlijk wat onenigheid over het verkleinen van je voetafdruk door het betalen van een supplement. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden zulke programma’s aan. Het probleem is niet zozeer dat het geld dat je daaraan uitgeeft niet goed besteed zou worden, wel dat het niet echt een structurele oplossing is. Het maakt vliegen niet minder vervuilend.

Denk goed na over accommodatie

Verblijf indien mogelijk in onafhankelijke hotels om meer geld in de gemeenschap te houden. Controleer of het pand duurzame energie gebruikt, deelneemt aan gemeenschapsprojecten en gevoelig is voor de lokale milieubehoeften. Plastic rietjes zijn intussen verboden en gasten wordt gevraagd handdoeken opnieuw te gebruiken; vraag welke andere maatregelen het hotel of de lodge neemt.

Bij Airbnb of andere vakantiewoningen is er een extra probleem: in hoeverre zorgt de verhuur aan toeristen ervoor dat er voor locals minder betaalbare woningen zijn? Probeer erachter te komen hoe kortetermijnverhuur in een bepaald gebied gereguleerd wordt en of er een tekort is aan huisvesting voor de lokale bevolking.

Let op wat en waar je eet

Probeer te eten in lokale restaurants in plaats van in grote hotel- of restaurantketens. En wees niet bang om te vragen waar het eten vandaan komt en ook op basis daarvan je keuze te maken: lokale producten kosten minder energie om op tafel te komen en ze steunen de plaatselijke economie.

Kies activiteiten (en gidsen) zorgvuldig

Vermijd een bucketlistmentaliteit door dezelfde trekpleister of activiteit te kiezen als alle anderen op Instagram. Zo werk je alleen maar overtoerisme in de hand en krijg je niet echt de diepere ervaring waarnaar je op zoek bent.

Als je een lokale gids inhuurt, help je om het toeristengeld in de gemeenschap te houden en krijg je als bezoeker de bestemming ook op een zinvollere manier te zien.

En uiteraard: hoe leuk de foto ook mag zijn, laat je niet vereeuwigen met (bedreigde) dieren zonder dat je er zeker van bent dat die met de juiste bedoelingen en met de juiste zorgen omringd worden.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572