‘We moeten dit land hertimmeren: we hebben een 21ste-eeuws federalisme nodig’

‘Je hebt die twee wegen. Ofwel versterk je, vereenvoudig je, maak je het meer helder op federaal vlak, zoals in een aantal andere landen. Zoals Zwitserland en zelfs Duitsland. Ofwel ga je naar de exit met dit land’. Peter Mertens (PVDA) heeft een droomjaar achter de rug: zijn communisten haalden een klinkende overwinning op 26 mei. Maar hij wil dat er dringend werk gemaakt wordt van een ander België. ‘Ik geloof niet meer in de status quo. Dat is een strategie van verrotting. Ik denk dat vooral Vlaams Belang daar heel hard bij gebaat is.’

‘Ik kan alleen maar tevreden terugblikken op dit jaar. Ik herinner mij die verkiezingsavond heel goed. We hebben die overwinning eigenlijk geboekt in de drie delen van het land. En tot dan toe werden wij niet te veel uitgenodigd door de traditionele pers.’