scrollTop top
Het oog van orkaan Dorian, die in het najaar van 2019 de Bahama's en de oostkust van de Verenigde Staten trof.

We kijken aan tegen een erg zwaar orkaanseizoen. En COVID-19 gaat het nog veel erger maken

Het oog van orkaan Dorian, die in het najaar van 2019 de Bahama’s en de oostkust van de Verenigde Staten trof.

We kijken aan tegen een erg ‘druk’ orkaanseizoen dit jaar: wetenschappers verwachten er maar liefst 19 en 6 daarvan zouden bijzonder desastreus kunnen zijn. Die zorgwekkende voorspelling weegt nog zwaarder door de coronaviruspandemie, die hulpverlening zal belemmeren en evacuatiecentra straks hotspots voor besmetting dreigt te maken.

Gerry Bell, de belangrijkste voorspeller van het orkaanseizoen van het klimaatvoorspellingscentrum van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), vertelde dat bij de jaarlijkse aankondiging van de vooruitzichten voor het orkaanseizoen van het agentschap.

In de probabilistische taal die het bureau gebruikt om het komende seizoen te beschrijven, is er een kans van 60 procent op een bovennormaal seizoen en slechts 10 procent kans op een ondernormaal seizoen. NOAA denkt dat er een kans van 70 procent is dat tussen de 13 en 19 stormen zich tot orkanen zullen ontwikkelen. Tussen 3 en 5 daarvan zouden categorie 5 kunnen zijn.

Categorie 5 is de hoogste categorie die een tropische cycloon kan krijgen op de Saffir-Simpson-schaal. Met windsnelheden van 250 kilometer per uur zijn orkanen met deze intensiteit alom verwoestend. Volledige evacuatie van bewoonde gebieden kan nodig zijn als de orkaan dichtbevolkte gebieden bedreigt.

In een gemiddeld orkaanseizoen zijn er 12 stormen die sterk genoeg zijn zodat ze een naam krijgen en 3 grote orkanen. Het Atlantische orkaanseizoen begint op 1 juni en loopt tot en met 30 november, hoewel Tropical Storm Arthur deze maand zorgde voor het zesde jaar op rij waarin een benoemde storm voor het officiële begin van het seizoen plaatsvindt.

Waarom meer dit jaar?

Factoren die bijdragen aan de voorspelling van meer orkanen dit jaar zijn onder meer warmere oppervlaktetemperaturen van het zeewater in de tropische Atlantische Oceaan en de Caribische Zee, samen met verminderde verticale windschering, die kan voorkomen dat stormen zich vormen of sterker worden. Er is ook een zwaardere West-Afrikaanse moesson.

Een vorige week gepubliceerd onderzoek suggereert dat de klimaatverandering de afgelopen vier decennia orkanen over de hele wereld sterker heeft gemaakt. Dit zal naar verwachting na verloop van tijd erger worden, omdat warmer oceaanwater de neiging heeft om stormen te versterken.

Een satellietbeeld van orkaan Dorian
Een satellietbeeld van orkaan Dorian.

Maar voorlopig hebben andere factoren een veel groter effect op de orkaansterkte in de Noord-Atlantische Oceaan dan klimaatverandering. Die omvatten een decennialange cyclus van stijgende en dalende temperaturen van het zeeoppervlak die bekendstaan als de Atlantische multidecadale oscillatie, en het fenomeen El Niño en La Niña in de Stille Oceaan. El Niño heeft de neiging de orkaanactiviteit in de Atlantische Oceaan te onderdrukken; La Niña bevordert daar de stormactiviteit.

Dit jaar verkeert de El Niño-cyclus in een neutrale staat, die de stormactiviteit niet onderdrukt of verbetert. Als La Niña zich tijdens dit seizoen zou ontwikkelen, wordt het worstcasescenario van de voorspelling waarschijnlijker.

Corona-troubles

Los daarvan is er een ander prangend probleem: de pandemie van het coronavirus. Het Federal Emergency Management Agency (FEMA), dat instaat voor rampenbestrijding in de VS, liet al weten ‘het aantal personeelsleden dat wordt ingezet in door rampen getroffen gebieden tot een minimum te beperken dit orkaanseizoen’ door COVID-19.

Een van de uitdagingen waarmee rampenfunctionarissen in door orkanen getroffen landen zullen worden geconfronteerd, is hoe mensen kunnen worden beschermd die gedwongen worden hun huis te verlaten zonder hen bloot te stellen aan het coronavirus.

In de vorige stormseizoenen vertrouwden lokale functionarissen en non-profitorganisaties op schuilplaatsen waar een massa mensen kon worden ondergebracht. Maar dat zou al snel een broeihaard van coronavirusbesmettingen opleveren.

Het Rode Kruis heeft al laten weten dat het prioriteit aan individuele hotelkamers boven de verzamelschuilplaatsen zal geven. Maar het beseft daarbij dat zoiets niet mogelijk is in minder ontwikkelde landen en zelfs in bijvoorbeeld de VS onhaalbaar is bij grootschalige rampen zoals zware orkanen.

Het Rode Kruis zou in plaats daarvan vertrouwen op ‘aanvullende veiligheidsmaatregelen’ voor groepsopvangcentra, zoals gezondheidsonderzoeken, maskers, extra ruimte tussen kinderbedjes en extra schoonmaak en intensief desinfecteren.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618