Steve Jobs

Wat hebben genieën zoals Steve Jobs en Mozart gemeen?

Waarom worden bepaalde plaatsen op bepaalde tijdstippen een cluster van genialiteit, creativiteit en productiviteit? En hoe worden die plekken een baken van culturele, politieke en technologische vooruitgang? De Amerikaanse journalist en auteur Eric Weiner schreef hierover het razend interessante boek The Geography of Genius.

Weiner selecteerde zeven ‘clusters’ – plaatsen van genialiteit – voor zijn onderzoek en ging die een voor een bezoeken om tot de conclusies in
zijn boek te komen. Deze steden waren de uitverko- renen: Athene, met zijn wereldberoemde filosofen Socrates en Aristoteles. Hangzhou, centrum van wetenschap en poëzie met de rijzende Song-dynas- tie. Firenze, als thuishaven van de beroemde familie De’ Medici, waar kunst tijdens de renaissance hoog- tij vierde. Edinburgh en zijn Schotse verlichting. De chaos van Calcutta, die een drijfveer vormde voor creativiteit. Wenen, als epicentrum van muziek en psychologie met Mozart en Sigmund Freud. En tot slot San Francisco, dat met Silicon Valley een baker- mat vormt van de hedendaagse technologie.