scrollTop top

Wat als … iedereen vegetariër werd?

Mensen worden om verschillende redenen vegetariër. Uit liefde voor het dier, het milieu en/of de gezondheid. Vegetariërs hebben een punt: vlees uit je dieet halen, levert meerdere voordelen op. Maar wat zou er gebeuren als de hele wereld plotseling zou besluiten om vlees op te geven? 

Andrew Jarvis van het Internationale Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT) in de Colombiaanse stad Cali en zijn collega’s zochten uit wat er zou kunnen gebeuren als vlees van het menu van de planeet zou verdwijnen. ‘Het is eigenlijk een verhaal van twee werelden’, zegt hij. ‘In ontwikkelde landen levert vegetarisme allerlei voordelen voor het milieu en de gezondheid. Maar in ontwikkelingslanden heeft het negatieve effecten op het gebied van armoede.’

Beter een auto dan een koe

Bij het CIAT namen ze eerst het effect op de klimaatverandering onder de loep. Voedselproductie is goed voor een kwart tot een derde van alle broeikasgasemissies wereldwijd, en dat is voor het leeuwendeel de schuld van de veeteelt. In West-Europa stoot een gemiddeld gezin van vier meer broeikasgassen uit vanwege het vlees dat het eet dan door met twee auto’s te rijden. In vergelijking met groenten en fruit is de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de productie van vlees opmerkelijk hoog. Het produceren van een portie aardappelen (250 gram) stoot hetzelfde uit als 200 meter rijden met een kleine auto. Een steak van 250 gram komt neer op 12,7 kilometer rijden met diezelfde auto.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572