Walvis-watching: De beste plekken in Europa

Wereldwijd is walvistoerisme booming. Naar schatting twintig miljoen toeristen betalen dit jaar om op een boot naar de magische dieren te gaan kijken. Ze genereren zo al snel voor drie miljard euro aan inkomsten. Tienduizenden mensen zijn ondertussen werkzaam in de sector over heel de wereld, en vaak worden zo jobs gecreëerd op plaatsen waar door onder meer de industrialisering van de visvangst die arbeidsplaatsen en extra centen bijzonder welkom zijn.

Ierland 

De wateren rond Baltimore en de eilanden rond dit charmante kustplaatsje bieden verrassend verbazingwekkende mogelijkheden om walvissen – dwergvinvissen en bultruggen – en dolfijnen te spotten. 

IJsland

Met 20 soorten walvisachtigen is IJsland wellicht je beste gok. Het kan er op verschillende plaatsen, maar de beste is  Húsavík. Van juni tot eind augustus maak je zelfs kans om een blauwe vinvis te spotten. Daarnaast: bultruggen, dwergvinvissen, potvissen en spitssnuitdolfijnen.

Italië 

Ligurië is de thuisbasis van het ‘Santuario per i mammiferi marini’. Er zitten vinvissen, potvissen, gestreepte dolfijnen, tuimelaars, spitssnuitdolfijnen en dwergvinvissen. Hoewel sommige operators excursies aanbieden om walvissen en dolfijnen te spotten, maak je het meest kans om ze te zien als je lid wordt van het Cetacean Sanctuary Research Project, dat ecotoeristische vakanties van een week heeft. 

Noorwegen

Van eind mei tot september en soms zelfs eind oktober zijn deze fantastisch mooie eilanden voor de Noorse kust de beste plaats in Europa om orka’s te spotten.

Portugal

Potvis, bultrug, orka, Noordse vinvis, blauwe vinvis, Indische griend, gewone vinvis. De afgelegen eilandengroep ligt in voedselrijke wateren; er zijn walvissen die permanent in de buurt blijven, andere soorten trekken massaal langs de Azoren. Potvissen kun je zo het hele jaar door zien, de blauwe, Noordse en gewone vinvissen van eind maart tot begin juni.

Portugal

Talloze soorten dolfijnen en walvissen bevolken de wateren rond Madeira, waaronder de massieve blauwe vinvis, de gewone vinvis (die ook al snel 25 meter groot is) en de dwergvinvis. Je kunt ze gaan spotten vanuit Funchal.

Spanje 

In La Gomera kan je ongeveer 23 verschillende soorten dolfijnen en walvissen tegelijkertijd bekijken, waaronder grienden en Atlantisch gevlekte dolfijnen. 

Spanje

De Straat van Gibraltar is de thuisbasis van orka’s tijdens de late lente en zomer, het blauwvintonijnseizoen. Vaak te zien tussen juni en september, naast dolfijnen en walvissen.

De beste plekken in de wereld

Je hoeft niet per se in Europa te blijven om walvissen te spotten, ook in de rest van de wereld zijn er erg goeie plaatsen om ze te zien.

Alaska

Waar? Glacier Bay National Park & Reserve

Welke? Orka, beloega, bultrug

Wanneer? Tussen juni en september (augustus is de piektijd) ben je praktisch verzekerd walvissen te zien.

Argentinië

Waar? Puerto Madryn

Welke? Zuidkaper, orka

Wanneer? Het seizoen begint in juni en loopt door tot december, waarbij de walvissen soms tot tien meter van de kustlijn komen. 

Australië

Waar? Hervey Bay

Welke? Bultrug

Wanneer? De wateren van Great Sandy Marine Park zijn een toevluchtsoord voor ongeveer 7.000 bultruggen tussen augustus en november. 

Canada

Waar? Vancouver Island

Welke? Grijze walvis, bultrug, dwergvinvis, orka

Wanneer? In maart en april ‘s werelds grootste populatie grijze walvissen (20.000, inclusief jonge kalfjes). Van mei tot oktober residentiële orka’s.

Hawaï

Welke? Bultrug

Wanneer? Van december tot mei trekken ongeveer 10.000 Noord-Pacifische bultruggen van Alaska naar de tropische wateren van Hawaï. Januari tot en met maart is de beste tijd.

Mexico

Waar? Baja California

Welke? Grijze walvis, blauwe vinvis, gewone vinvis, bultrug, potvis, dwergvinvis, brydevinvis

Wanneer? Van februari tot april in de lagune van San Ignacio en de Zee van Cortez.

Nieuw-Zeeland

Waar? South Island

Welke? Potvis, blauwe vinvis, bultrug, zuidkaper, orka

Wanneer? Potvissen kun je hier heel het jaar door zien, bultruggen in juni en juli en orka’s vooral van december tot maart.

Sri Lanka

Waar? Mirissa

Welke? Blauwe vinvis, potvis bultrug, brydevinvis

Wanneer? Het zuidelijke punt van Sri Lanka is favoriet terrein voor de blauwe vinvis van januari tot april.

VS

Waar? San Juan Island, Washington

Welke? Orka, dwergvinvis

Wanneer? De ‘Southern Resident’-orka’s zijn vaak te zien in de wateren van het eiland San Juan van eind mei tot begin oktober.

Zuid-Afrika

Waar? Western Cape

Welke? Blauwe vinvis, 

potvis, bultrug, brydevinvis

Wanneer? Beschutte baaien en warmer water zijn ideaal voor walvissen om te kalven van juli tot november, bultruggen van mei tot december.