scrollTop top

Waarom natuurlijk verworven immuniteit tegen COVID niet veiliger is dan een vaccin

Francisco Seco/AP

De vaccins tegen COVID-19 zijn 90 procent effectief. Maar anti-vaxxers poneren online dat ‘natuurlijk verworven’ immuniteit tegen COVID-19 beter is, die zou 99,9982 procent effectief zijn. Klopt dat? Wat weten we over hoe de immuniteit verkregen door een eerdere infectie zich verhoudt tot de bescherming die de nieuwe vaccins bieden? En als je al COVID hebt gehad – is het dan veilig om je te laten vaccineren? En nodig?

Het cijfer dat ‘natuurlijk verworven’ immuniteit 99.9982 procent bedraagt, komt van een een Amerikaanse Republikeinse senator, Rand Paul. De senator werd eerder dit jaar gediagnosticeerd met de ziekte en betoogt sindsdien dat het overleven van een besmetting met COVID-19 meer bescherming biedt dan een vaccinatie.

Het probleem met die logica is dat het moeilijk te voorspellen is wie een infectie ongedeerd zal overleven. Gezien alle onbekende factoren – zoals de ziekenhuiscapaciteit van een regio of de kracht van de immuunrespons van een persoon – is het kiezen van de ziekte boven het vaccin ‘een zeer slechte beslissing’ zeggen immunologen in koor. Het belangrijkste voordeel van een vaccin is dat het voorspelbaar en veilig is: het is optimaal op maat gemaakt om een ​​effectieve immuunrespons te genereren.

Wat zorgt voor een sterkere immuunrespons: een natuurlijke infectie of een vaccin?

Maar wat weten we over hoe de immuniteit tegen een eerdere infectie zich verhoudt tot de bescherming die de nieuwe vaccins bieden?
Het korte antwoord: we weten het niet.

Vaccins voor sommige ziekteverwekkers, zoals pneumokokkenbacteriën, zorgen voor een betere immuniteit dan de natuurlijke infectie. Wat we momenteel weten, suggereert dat de COVID-19-vaccins in deze categorie kunnen vallen. Vrijwilligers die het Moderna-vaccin kregen toegediend, hadden bijvoorbeeld meer antilichamen – één marker van immuunrespons – in hun bloed dan mensen die ziek waren geweest met COVID-19.

In andere gevallen is een natuurlijke infectie echter krachtiger dan een vaccin. Het oplopen van bof (parotitis epidemica, ook wel dikoor genoemd), wat in zeldzame gevallen vruchtbaarheidsproblemen bij mannen kan veroorzaken, genereert bijvoorbeeld levenslange immuniteit. Maar sommige mensen die een of twee doses van het vaccin tegen bof hebben gekregen, krijgen nog steeds de ziekte.

Het is veilig en waarschijnlijk zelfs gunstig voor iedereen die COVID-19 heeft gehad om het vaccin te laten zetten, zeggen ook alle experts. Er is niets schadelijk aan het krijgen van een boost voor een immuunrespons die je eerder hebt gehad.

De natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus is gelukkig vrij sterk. Een overgrote meerderheid van de geïnfecteerde mensen produceert op zijn minst enkele antilichamen en immuuncellen die de infectie kunnen bestrijden. En het bewijs tot dusver suggereert dat deze bescherming jarenlang zal aanhouden, waardoor ernstige ziekte of zelfs herinfectie wordt voorkomen.

Het probleem: enorm verschil in antilichaamniveaus

Maar er is een enorm dynamisch bereik in die immuunrespons, met een 200-voudig verschil in antilichaamniveaus. Bij mensen die slechts licht ziek zijn, kan de immuunbescherming die een tweede infectie kan voorkomen binnen enkele maanden afnemen. De diversiteit in de immuunrespons bij natuurlijke infectie kan te wijten zijn aan verschillen in de hoeveelheid virus waaraan de persoon werd blootgesteld. Met een vaccin krijgt iedereen dezelfde dosis en we weten dat die dosis effectief is bij het opwekken van een immuunrespons. Zie het dus als een variabele die van tafel wordt gehaald als je het vaccin krijgt.

En wat als je jong en gezond bent en een laag risico hebt om ziek te worden van COVID-19?

Waarom zou je je dan laten vaccineren? De experts zijn unaniem in hun antwoord: COVID-19 oplopen is verreweg de gevaarlijkere optie. Het is duidelijk dat er meer risico met een natuurlijke infectie is.

Het klopt dat mensen met obesitas of met ziekten zoals diabetes bijzonder vatbaar zijn voor ernstige gevallen van COVID-19. En gemiddeld lijkt het virus minder risicovol voor jongere mensen, en vrouwen doen het meestal beter dan mannen. Maar afgezien van die veralgemeningen, weten artsen nog steeds niet waarom sommige mensen erg ziek worden en sterven, terwijl anderen geen symptomen hebben wanneer ze besmet worden met het coronavirus.

Mensen die bepaalde mutaties in immuungenen herbergen, zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor de ziekte, hebben verschillende onderzoeken aangetoond. Dat is dus een risicofactor die niets met leeftijd te maken heeft. In een onderzoek onder meer dan 3.000 mensen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar die in het ziekenhuis werden opgenomen voor COVID, had 20 procent intensieve zorg nodig en stierf 3 procent. Maar liefst een op de drie mensen die herstellen van COVID-19 hebben maanden daarna chronische klachten, waaronder uitputting en hartkloppingen. Dit omvat mensen onder de 35 jaar zonder eerdere gezondheidsvoorwaarden. Sommige overlevenden van COVID vertonen ook verontrustende symptomen die lijken op die van lupus en reumatoïde artritis. Plus: zelfs als mensen zelf geen hoog risico op COVID-19 lopen, is dat niet noodzakelijk het geval voor hun vrienden of familie.

COVID-vaccins hebben daarentegen weinig bekende risico’s. Ze zijn getest bij tienduizenden mensen zonder ernstige bijwerkingen – althans tot nu toe. Als we eenmaal beginnen met het vaccineren van miljoenen, is het waarschijnlijk dat we heel, heel zeldzame gevallen van nieuwe bijwerkingen zullen tegenkomen. Maar we moeten beseffen dat ze veel zeldzamer zijn dan de bijwerkingen die verband houden met natuurlijke infectie.

Wie het heeft gehad, kan zich wel veroorloven een tijdje op het vaccin te wachten

Het is veilig en waarschijnlijk zelfs gunstig voor iedereen die COVID-19 heeft gehad om het vaccin te laten zetten, zeggen ook alle experts. Er is niets schadelijk aan het krijgen van een boost voor een immuunrespons die je eerder hebt gehad. Je gaat erdoor wellicht zelfs een nog betere immuunrespons krijgen door de immuniteit die je had vanaf de eerste infectie. Naar schatting tot 10 procent van de deelnemers aan klinische proeven voor de vaccins waren zonder het te weten met het virus besmet. Hun immuunreacties op het vaccin worden momenteel geanalyseerd.

Maar, als je al COVID-19 hebt gehad, kan je het je wel veroorloven een tijdje op het vaccin te wachten. Studies hebben aangetoond dat de immuunrespons in de eerste paar maanden na infectie evolueert, maar iedereen die COVID heeft gehad, heeft gedurende die tijd een bepaald niveau van bescherming.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572