Waarom lopen sommige mensen een groter risico bij besmetting?

Van mensen met diabetes of hartaandoeningen is bekend dat ze meer risico lopen bij een besmetting met het coronavirus. Waarom is dat?

De gemeenschappelijke risicofactor zijn de longen, omdat bij beide soorten patiënten het orgaan waarschijnlijk door het coronavirus wordt beschadigd. Hun slechte onderliggende gezondheid betekent dat zowel mensen met diabetes als aandoeningen aan hart- en bloedvaten een groter risico lopen op ernstige medische schade door Covid-19 dan mensen met een goede gezondheid.

Het coronavirus veroorzaakt een longontsteking. Wanneer de longen een infectie krijgen – elke vorm van longontsteking, niet alleen door coronavirus – vullen ze zich met vloeistof die wordt veroorzaakt door de ontsteking. Het lichaam moet dus harder werken om zuurstof in het bloed te krijgen. Het hart en de longen werken als een nauw geïntegreerd team, dus als er een longontsteking is, wordt bij een reeds bestaande hartziekte het hart nog eens extra belast.

De eerste rapporten uit China suggereerden dat 40 procent van de mensen die ziek genoeg waren om in het ziekenhuis te belanden vanwege coronavirus cardiovasculaire ziekte of cerebrovasculaire ziekte hadden. Die statistiek betekent niet dat mensen met hartaandoeningen vaker het coronavirus krijgen. Het betekent gewoon dat die mensen meer kans hebben op complicaties als ze besmet worden.

Mensen met plaques in hun bloedvaten (slagaderverkalking) lopen mogelijk het risico op een hartaanval, omdat virale ziekten vergelijkbaar met Covid-19 deze plaques kunnen destabiliseren, die vervolgens een slagader naar het hart kunnen blokkeren.

Door hun slechte onderliggende gezondheid lopen mensen met diabetes en hartpatiënten een groter risico

Diabetici, met type 1 of type 2, lopen een risico vanwege Covid-19 om soortgelijke redenen. Patiënten met diabetes hebben vaak complicaties met betrekking tot het hart, maar ook de nieren, en op dezelfde manier kan elke extra belasting van het lichaam door de infectie secundaire problemen in die organen veroorzaken. Bovendien weten we dat het immuunsysteem van diabetici niet zo goed is als het bestrijden van infecties als niet-diabetici.

Het risico voor patiënten in beide groepen hangt af van de gezondheid van de persoon, zoals hoe lang ze hun ziekte hebben, hoe vaak ze last hebben van complicaties en eventuele andere aandoeningen die ze hebben, zoals een ademhalingsprobleem. Maar het percentage mensen met een ziekte dat sterft door Covid-19 toont aan dat 65-plussers vijf keer meer kans hebben om te overlijden dan mensen in de laagste risicogroepen.