Waar is opwarming van de aarde al een feit?

Deze week vindt de klimaatconferentie in Madrid plaats. De conferentie heeft als belangrijkste ambitie om de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs scherper te stellen. Of dit zal lukken, blijft erg de vraag. 

Een gemiddelde opwarming van 2 graden Celsius: voor wetenschappers is dat een duidelijke lijn die de planeet als geheel niet mag overschrijden. Maar voor 10 procent van onze aarde is die twee graden al een feit en voor 20 procent bedraagt de opwarming al gemiddeld meer dan 1,5 graden.

In 2015 spraken zo’n tweehonderd landen in Parijs met elkaar af om de stijging van de temperatuur onder de 2, maar liefst onder de 1,5 graad te houden. Dat akkoord gold als een groot succes, tot een van de meest vervuilende landen ter wereld – de Verenigde Staten – zich eruit terugtrok. In juli vorig jaar kondigde president Trump aan de economische belangen van zijn land boven die van het klimaat te stellen. Maar uit nieuwe data blijkt dat de afgelopen vijf jaar – de heetste ooit – ongeveer 10 procent van de planeet de opwarming van meer dan 2 graden Celsius overschreden heeft.