scrollTop top
Brand regenwoud Amazone Brazilië

Ook dat gaat de verkeerde kant op: vernietiging tropisch bos weer fors toegenomen

De vernietiging van tropische bossen wereldwijd nam vorig jaar weer fors toe. Het wereldwijde totale verlies – 9,3 miljoen hectare, een gebied dat drie keer zo groot is als België – lag ongeveer 3 procent hoger dan 2018. Alleen 2016 en 2017 waren erger, toen de hitte en droogte leidde tot recordbranden en ontbossing, vooral in Brazilië.

Brazilië was verantwoordelijk was voor meer dan een derde van het totaal van het verlies vorig jaar. De ontbossing van de Amazone door kaalslag lijkt dus wel degelijk toe te nemen onder het pro-ontwikkelingsbeleid van de omstreden president van het land, Jair Bolsonaro.

Het coronavirus zorgt er indirect voor dat het momenteel makkelijker om niet gepakt te worden bij illegale houtkap

Global Forest Watch-onderzoekers schatten dat het verlies van primair tropisch bos in 2019 resulteerde in de uitstoot van meer dan 2 miljard ton kooldioxide, of meer dan de uitstoot van alle voertuigen op de weg in Europa in een typisch jaar.

De vooruitzichten voor 2020 zijn niet goed, aangezien de pandemie van het coronavirus voortduurt. Beperkingen op de mobiliteit en dreigende bezuinigingen als gevolg van de economische crisis zullen wellicht de inspanningen om de antiontbossingswetten te handhaven belemmeren. Of: het is momenteel makkelijker om niet gepakt te worden bij illegale houtkap.

Braziliaans president Jair Bolsonaro
Braziliaans president Jair Bolsonaro

Global Forest Watch gebruikt gegevens van onderzoekers van de Universiteit van Maryland die machine learning-software hebben ontwikkeld om satellietbeelden te analyseren op verlies van bomen. In de tropen bedroeg dat verlies vorig jaar in totaal bijna 125.000 vierkante kilometer. Sinds 2000 heeft de wereld ongeveer 10 procent van haar tropische boombedekking verloren.

Andere analyses van ontbossing komen met verschillende cijfers. Twee agentschappen van de Verenigde Naties, in hun meest recente rapport dat vorige maand werd uitgebracht, stellen dat de ontbossing sinds 2015 wereldwijd gemiddeld ongeveer 25 miljoen hectare per jaar bedroeg.

Branden, een nuance

Die vernietiging kan op verschillende manieren plaatsvinden: kaalslag voor landbouw, veeteelt, mijnbouw, voor wegen en andere infrastructuur, door selectief houthakken of door branden die zijn ontstaan ​​als onderdeel van pogingen om land te ruimen maar die uit de hand kunnen lopen.

Bolivia staat nu wereldwijd op de vierde plaats wat betreft ontbossing, na Brazilië, de Democratische Republiek Congo en Indonesië

Brazilië en vele andere tropische landen ervaren dit soort branden elk jaar. Brazilië had een hoog aantal in 2019, vooral in augustus. Dat was een tijdlang wereldnieuws, maar nu blijkt dat die branden in feite relatief weinig hebben bijgedragen aan het totale primaire bosverlies van Brazilië van ongeveer 3,4 miljoen hectare in 2019.

Veel van de branden vonden immers plaats op land dat eerder was ontbost en dat werd verbrand ter voorbereiding op aanplant of veeteelt. Slechts ongeveer een vijfde van de branden situeerden zich in primair bos. In plaats daarvan tonen gegevens van de bosbewakingsprogramma’s en andere projecten van de Braziliaanse regering vooral een toename van het kappen van oerbossen voor landbouw.

Brand regenwoud Amazone Brazilië

In het naburige Bolivia waren branden wél een belangrijke oorzaak van wat vorig jaar een aanzienlijke toename van de ontbossing was. Het primaire bosverlies van 720.000 hectare in het land was bijna het dubbele van 2018. Bolivia staat nu wereldwijd op de vierde plaats wat betreft ontbossing, na Brazilië, de Democratische Republiek Congo en Indonesië.

Hoopvolle signalen

Er waren echter ook bemoedigende signalen dat de inspanningen om ontbossing tegen te gaan in 2019 resultaten opleverden. In Indonesië nam het verlies van primaire bossen voor het derde jaar op rij af. De daling, met 5 procent vanaf 2018, tot ongeveer 800.000 hectare, vond plaats ondanks de uitgebreide branden in het land afgelopen herfst.

Enorme branden eerder in het decennium hadden geleid tot uitgebreide ontbossing en gevaarlijke luchtverontreiniging die de buurlanden bereikte. Sindsdien heeft de Indonesische regering, onder internationale druk, een beleid gevoerd dat een moratorium op het ruimen van land voor bepaalde activiteiten omvat en de handhaving van illegale boskap versnelt.

Ook in Colombia is verbetering, met een daling van de ontbossing vergelijkbaar met het niveau van 2016. Een vredesakkoord dat jaar tussen de regering en een linkse FARC-guerrillabeweging, had geleid tot een machtsvacuüm in die gebieden, waardoor de illegale houtkap kon toenemen. De ontbossing in 2017 en 2018 steeg enorm.

Regenwoud Amazone Brazilië

Slecht nieuws dan weer uit Congo

Slechter nieuws komt uit Congo. Het jaarlijkse verlies aan oerbos is er sinds 2012 meer dan verdubbeld en hoewel het totaal in 2019 iets lager was dan het jaar ervoor, was het hoger dan in 2017. Zowel Ghana als Ivoorkust deden het dan wel weer beter.

Het totaal verlies aan oerbos in Ghana van ongeveer 14.000 hectare was het laagste sinds 2014; Ivoorkust had het laagste totaal sinds 2005: 29.000 hectare. De ontbossing in die beide landen werd grotendeels gestimuleerd door de toenemende cacaoproductie voor de wereldmarkten.

De regeringen van beide landen en de grote cacao- en chocoladeproducenten zijn het echter eens geworden over initiatieven om ontbossing tegen te gaan of te beëindigen. En dat lijkt resultaten te geven.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.170.390
 • Aantal
  doden
  946.001
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  97.976
 • Aantal
  doden
  9.936

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag