scrollTop top

Uitslag Amerikaanse presidentsverkiezingen niet voor meteen, Trump slaat tilt

Foto: Chris Kleponis / Pool via CNP

Miljoenen stemmen moeten nog worden geteld in een nek-aan-nekrace, het nachtmerriescenario dat veel politieke verslaggevers en strategen vreesden is er: de president probeert twijfel te zaaien over de legitimiteit van de verkiezingen.

De VS zet zich schrap voor wat wellicht gaat uitdraaien op een lange en pijnlijke strijd om het Witte Huis. Het duel tussen Trump en Biden is een nek-aan-nekrace en miljoenen stemmen die per post werden gedaan door de COVID-19-pandemie moeten nog worden geteld. Dat zet de presidentsverkiezingen op weg naar een onzekere climax. En die zou de democratie van het land wel eens op z’n breekpunt kunnen testen, bleek uit een speech van Trump die het allemaal één grote fraude noemde en al aankondigde naar het Hooggerechtshof te stappen om de uitslag aan te vechten.

Geen aardverschuiving

De eerste resultaten gingen zoals verwacht zonder verschuivingen ten opzichte van de verkiezingskaart van 2016. De democratische hoop op een vroege aardverschuiving voor Joe Biden over Donald Trump op de verkiezingsavond werd de kop ingedrukt toen de president Florida won, een van de grootste prijzen van de nacht.

Foto: Chris Kleponis / Pool via CNP

Maar enkele uren later werden miljoenen stemmen nog steeds geteld in de belangrijkste staten van het slagveld, en er werd ook al gewaarschuwd dat die tellingen dagenlang konden aanslepen. In de cruciale staten Pennsylvania, Michigan, Georgia, North Carolina, Arizona, Wisconsin en Minnesota bijvoorbeeld.

Biden spreekt

Biden was de eerste die sprak. ‘We voelen ons goed over waar we zijn’, zei hij in Wilmington, Delaware, aan zijn supporters. ‘Echt waar. Ik ben hier om je vanavond te vertellen dat we denken dat we op weg zijn om deze verkiezingen te winnen. We wisten vanwege de grote aantallen mensen die op voorhand via de post hebben gestemd dat het een tijdje zal duren, we zullen geduld moeten hebben totdat het harde werk van het tellen van de stemmen is afgelopen. En het is niet voorbij voordat elke stem is geteld.’

De voormalige vicepresident voegde er nadrukkelijk aan toe: ‘Het is niet aan mij of aan Donald Trump om uit te maken wie deze verkiezing heeft gewonnen. Dat is de beslissing van het Amerikaanse volk, maar ik ben optimistisch over deze uitkomst.’

Trump slaat tilt

Terwijl Biden sprak, maakte Trump een ongegronde bewering die al meteen aangaf dat een bitter gevecht in het verschiet lag. Hij twitterde vanuit het Witte Huis: ‘We are up BIG, but they are trying to STEAL the Election. We will never let them do it. Votes cannot be cast after the Polls are closed.’ Twitter markeerde de tweet als betwist of mogelijk misleidend.

Trump zou het allemaal nog wat verergeren een uurtje later tijdens een persconferentie. ‘Er wordt fraude gepleegd op het Amerikaanse publiek’, zei de president in het Witte Huis. ‘Dit is een schande voor ons land.’ Trump voegde eraan toe: ‘We waren ons aan het voorbereiden om deze verkiezingen te winnen. Eerlijk gezegd hebben we deze verkiezingen gewonnen.’

‘We waren klaar voor een groot feest, waren alles aan het winnen. En toen lag alles opeens stil’, zei Trump, zonder dat duidelijk was wat hij precies bedoelde. In zijn toespraak plaatste hij openlijk twijfels bij hoe de uitslagen bekend worden gemaakt.

De president beloofde de resultaten van de verkiezingen bij het Hooggerechtshof te bestrijden. ‘We gaan naar het Hooggerechtshof van de VS. We willen dat er niet meer gestemd wordt’, zei Trump. Er werd op dat moment al urenlang nergens meer gestemd, maar nog wel geteld. Verkiezingsfunctionarissen in belangrijke swingstaten blijven geldige stembiljetten tellen, en dat proces kan dagen duren.

Waar het op neerkomt, is dat volgens Trump opgehouden moest worden met tellen op het moment dat hij voorlag. Dit is het nachtmerriescenario dat veel politieke verslaggevers en strategen vreesden: de president probeert twijfel te zaaien over de legitimiteit van de verkiezingen nu de resultaten dreigen tegen te vallen.

Nachtmerriescenario

Trump en zijn team begonnen te panikeren toen Joe Biden de staat Arizona pakte. Met Arizona op zak zou Biden slechts twee van de drie staten uit de fameuze Blue Wall moeten verzilveren: Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. In al die staten liggen nog miljoenen biljetten, vooral van mensen die via de post hebben gestemd, en die stemmen doorgaans eerder op Biden.

Door Trumps uitval lijken we onvermijdelijk in een langdurige en gevaarlijke electorale limbo te belanden, waardoor ook het risico op straatprotesten en geweld toeneemt. Beide partijen hebben overigens bataljons advocaten ingehuurd voor een gevecht na de verkiezingen. De Trump-campagne stuurde dinsdagavond, zelfs voor de stembureaus in veel staten waren gesloten, een inzamelingsmail rond waarin de overwinning werd voorspeld en zonder bewijs werd beweerd dat ‘de Fake News-media en hun democratische partners zullen WEIGEREN onze overwinning toe te geven’. De mail riep op om geld te schenken om ervoor te zorgen dat ‘we een ENORME OORLOGSKAS hebben om de integriteit van deze verkiezing te beschermen’.

‘Ik denk dat hij zijn eigen geloofwaardigheid heeft ondermijnd

De opmerkingen van Trump leidden snel tot felle reacties van zijn tegenstanders. Maar sommige van zijn spraakmakende aanhangers trokken ook de aanspraak van de president op de overwinning in twijfel. ‘Ik praat vanavond niet als voormalig gouverneur maar als voormalig Amerikaans advocaat’, zei Chris Christie, de voormalige Republikeinse gouverneur van New Jersey. ‘Er is gewoon geen basis om dat argument vanavond te maken, dat is er gewoon niet. Al deze stemmen moeten gewoon worden geteld. Ik ben het niet eens met wat hij vanavond heeft gedaan. Ik denk dat hij zijn eigen geloofwaardigheid heeft ondermijnd.’

De conservatieve commentator Ben Shapiro, die in het verleden kritisch was over Trump maar zei dat hij deze keer op hem stemde, sloot zich ook aan bij de kritiek op Trumps uitval. ‘Nee, Trump heeft de verkiezingen nog niet gewonnen, en het is zeer onverantwoordelijk dat hij zegt dat hij dat wel heeft gedaan’, twitterde Shapiro.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938