scrollTop top

Trump is nergens minder populair dan in België – zelfs bij extreemrechts

Donald Trump. (Foto: Isopix)

Sinds Donald Trump aantrad als president, lijdt het imago van de Verenigde Staten in de wereld. Een nieuw onderzoek van het Pew Research Center onderschrijft dat. In verschillende landen is het aandeel van het publiek met een gunstig beeld van de VS nog nooit zo laag geweest sinds met peilingen over dit onderwerp is begonnen. En de Belgen hebben momenteel de laagste dunk van de Verenigde Staten.

Slechts 41 procent van de inwoners in het Verenigd Koninkrijk geeft bijvoorbeeld een gunstige mening over de VS, het laagste percentage dat in een Pew Research Center-enquête daar is geregistreerd. In Frankrijk ziet slechts 31 procent de VS positief, wat overeenkomt met de grimmige cijfers van maart 2003, op het hoogtepunt van de spanningen tussen de VS en Frankrijk over de oorlog in Irak. Duitsers geven de VS bijzonder lage cijfers op de enquête: amper 26 procent beoordeelt de VS als gunstig, vergelijkbaar met de 25 procent in dezelfde peiling van maart 2003. In ons land heeft nog slechts 24 procent van de mensen een positieve kijk op de Verenigde Staten. Dat cijfer ligt in geen enkel land lager.

Sinds Donald Trump aantrad als president, lijdt het imago van de VS in de wereld. Foto: Isopix

Coronavirus

Een deel van de daling van het afgelopen jaar houdt verband met de manier waarop de VS met de coronaviruspandemie omgingen. Van de 13 onderzochte landen zegt een mediaan van slechts 15 procent dat de VS de uitbraak goed heeft aangepakt. De meesten daarentegen zeggen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie het goed hebben gedaan, en in bijna alle landen geven mensen hun eigen land een positief cijfer voor het omgaan met de crisis (de VS en het VK zijn opmerkelijke uitzonderingen). 61 procent van de Belgen vindt de aanpak in eigen land bijvoorbeeld okay. Relatief weinigen denken dat China de pandemie goed heeft aangepakt, hoewel het nog steeds aanzienlijk beter scoort dan de VS.

Nog geen één op tien Belgen vertrouwt Trump

De beoordelingen voor de Amerikaanse president Donald Trump zijn tijdens zijn presidentschap overal laag geweest, en die trend zet zich dit jaar voort. De meest negatieve beoordeling van Trump is in België, waar slechts 9 procent zegt vertrouwen te hebben in de Amerikaanse president om het juiste te doen in wereldaangelegenheden. Trumps hoogste waardering is in Japan; toch zegt slechts een kwart van de Japanners vertrouwen in Trump te hebben.

De houding tegenover Trump is altijd veel negatiever geweest dan die ten opzichte van zijn voorganger, Barack Obama, vooral in West-Europa. In het VK, Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn de beoordelingen voor Trump vergelijkbaar met die van George W. Bush tegen het einde van zijn presidentschap.

Merkel boven

Van de zes leiders die in de enquête zijn opgenomen, ontvangt Angela Merkel de hoogste cijfers: een mediaan van 76 procent in de ondervraagde landen heeft vertrouwen in de Duitse bondskanselier. Ook de Franse president Emmanuel Macron krijgt overwegend positieve cijfers. De beoordelingen voor de Britse premier Boris Johnson zijn ruwweg verdeeld. De beoordelingen voor de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping zijn overweldigend negatief, hoewel niet zo negatief als die voor Trump.

Zelfs extreemrechts lust Trump niet

Trump scoort beter onder Europeanen die positieve opvattingen hebben over rechts-populistische partijen, hoewel het vertrouwen zelfs daar nog steeds relatief laag is. De aanhangers van de Spaanse Vox-partij zien Trump nog het meest positief: 45 procent van hen heeft vertrouwen in zijn vermogen om internationale zaken af ​​te handelen, vergeleken met slechts 7 procent onder Spanjaarden die Vox niet steunen. In ons land hebben 24 procent van de kiezers van het Vlaams Belang vertrouwen in Trump. En ook daar: bij geen enkele extreemrechtse partij is dat lager. Bij de AfD-aanhang in Duitsland is het bijvoorbeeld 34 procent, bij de PVV van Wilders in Nederland 36 procent.

Mannen geloven meer in VS dan vrouwen

In elk onderzocht land hebben mannen een positiever oordeel over de VS dan vrouwen. De genderkloof is het grootst in Denemarken, waar 42 procent van de mannen de VS gunstig beoordeelt, vergeleken met 26 procent van de vrouwen. Er is een vergelijkbaar groot verschil in Spanje (48 procent van de mannen versus 33 procent van de vrouwen), terwijl de omvang van het genderverschil ongeveer 10 procentpunten is in de andere ondervraagde landen.

Een mediaan van 34 procent in de 13 onderzochte landen gelooft dat de VS de grootste economische macht ter wereld is, terwijl bijna de helft (48 procent) hetzelfde zegt van China. Zuid-Korea en Japan – de twee landen die geografisch het dichtst bij China liggen onder de geënquêteerden – zijn de enige landen waar de VS de meest gebruikelijke keuze is voor de leidende economische macht. In Australië, Canada en de onderzochte Europese landen is China de eerste keuze. 54 procent van de Belgen gelooft dat ook.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547