‘Ten laatste in juli testen we een vaccin op mensen’

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson en zijn Belgische tak Janssen Pharmaceutica liggen mee in pole position om de wereld een vaccin tegen het vermaledijde COVID-19-virus te schenken. Hoofd van het J&J vaccinprogramma, Johan Van Hoof, legt uit hoe zo’n vaccin wordt ontwikkeld en waarom er een behoorlijk goede kans op snel succes is.

Het SARS-CoV-2-virus ziet eruit als een verroeste zeemijn uit de Eerste Wereldoorlog en het toonde zich even explosief, maar dan op gebied van wereldwijde verspreiding. En net dát was iets waar wetenschappers zich aanvankelijk aan mispakten. Vandaag gooit de hele farmawereld alles in de strijd om een vaccin te vinden.

Janssen Pharmaceutica is erg goed geplaatst om in die wereldwijde race mee naar de koppositie te dingen: de afgelopen jaren werkte het met eenzelfde aanpak met succes aan een vaccin tegen hiv, ebola, zika en RSV. Telkens konden de onderzoekers aan­tonen dat de immuunreactie bij dieren en bij mensen identiek was. Zal dat deze keer ook het geval zijn?