scrollTop top
tonijnvisserij in Spanje

Te midden alle heisa nam Trump een beslissing die desastreus zal zijn voor leven in Atlantische Oceaan

Net nu het erop leek dat we het leven in onze oceanen door de COVID-19-lockdowns een beetje ademruimte aan het geven waren, heeft de Amerikaanse president Donald Trump een beetje onopgemerkt te midden van alle andere heisa in zijn land een desastreuze beslissing genomen: hij opende vrijdag het enige volledig beschermde zeereservaat van de Atlantische Oceaan opnieuw voor commerciële visserij. De gevolgen zullen groot zijn.

Er mag weer gevist worden in het Northeast Canyons en Seamounts Marine National Monument voor de kust van New England, zei Trump. De regering-Obama sloot in september 2016 bijna 13.000 vierkante kilometer oceaan af om walvissen te redden en het zeeleven daar te laten herstellen van overbevissing.

‘De beslissing van Trump is een nieuwe nagel in de doodkist voor zowel de productieve visserij als de gezonde oceanen’

Gib Brogan, visserijanalist bij Oceana

De beslissing werd geprezen door natuurbeschermers maar vanaf het begin aangevochten door commerciële vissers. Een coalitie van vissersgroepen probeerde tevergeefs de beslissing van Obama voor de federale rechtbank ongedaan te maken. Ze verloren zowel in de federale rechtbank als in het DC Circuit Court of Appeals en dreigden dat ze zouden proberen de zaak voor te leggen aan het Hooggerechtshof. Maar dat is nu allemaal niet meer nodig.

De beslissing van Trump wordt geprezen door de visserijsector, die hem bedankte ‘voor het herstel van duurzame visserijactiviteiten in Northeast Canyons en Seamounts Marine National Monument’. De visserijlobby heeft altijd geclaimd dat het oprichten van het reservaat vissers miljarden kostte en dat duizenden jobs verloren gingen. Maar er is geen bewijs dat de oprichting van het beschermde gebied de commerciële visserij in New England heeft geschaad.

In werkelijkheid bedraagt het verlies in aanvoer van vis en in jobs sinds de oprichting van het beschermd gebied hooguit 5 procent voor de Amerikaanse visserijsector.

‘De beslissing van Trump is een nieuwe nagel in de doodkist voor zowel de productieve visserij als de gezonde oceanen’, zei Gib Brogan, een visserijanalist bij Oceana, in een verklaring. ‘Door alle visserij opnieuw toe te laten in de Northeast Canyons and Seamounts en het verwijderen van de beperkingen op de vangst van kreeft en rode krab, worden de honderden zeezoogdieren, waaronder bedreigde walvissoorten, die in het gebied zwemmen keihard getroffen. En duizenden jaren oude diepzeekoraal- en sponstuinen zullen door schadelijk vistuig vernietigd worden.’

Donald Trump president
Amerikaans president Donald Trump

In een eerder interview beschreef Brogan Northeast Canyons als ‘een speciale plek, met canyons in het continentale plat die oceanografische omstandigheden creëren die vol leven zijn. Dat trekt veel soorten walvissen aan. Naast het gevaar verstrikt te raken in touwen en netten, is het bekend dat kleinere walvissen haken met aas grijpen en sterven aan verwondingen die ze daardoor oplopen.’

President en algemeen directeur van de National Parks Conservation Association, Theresa Pierno, noemde het gebied ‘een levend laboratorium’ waar kabeljauw, tonijn, zeeschildpadden, haaien, zeevogels en bedreigde zeezoogdieren kunnen bekomen. En het is daarom belangrijk voor de hele Atlantische Oceaan.

Klap voor de vissers, zegen voor de zee

De commerciële visserij heeft een zware klap gekregen door het coronavirus. Wereldwijd dobberen vissersboten lusteloos in de haven, en volgens sommige schattingen geraakt 80 procent van de witvis die nog gevangen wordt momenteel niet verkocht.

Veiligheidsregels, bedoeld om de verspreiding van COVID-19 te stoppen, in combinatie met een verminderde vraag als gevolg van werkloosheid en gesloten restaurants, dwingen de vloten in de haven te blijven. Grensafsluitingen voorkomen dat vissers hun vis op de markt brengen. Satellietgegevens en observaties geven aan dat de visactiviteit voor de kusten van China en West-Afrika met maar liefst 80 procent is gedaald.

‘De vraag naar verse vis en de verkoopprijzen zijn ingestort’, staat in een rapport van de Mediterrane Adviesraad van 23 maart. Zelfs als er vraag is, zoals voor tonijn voor conserven, zorgen reisrestricties voor bemanningen, voorraden en uitrusting ervoor dat de boten in de haven moeten blijven. Veel van ’s werelds belangrijkste visserijhavens zijn overigens gewoon gesloten.

Slecht nieuws voor vissers, maar goed nieuws voor het leven in zee. De afgelopen decennia zijn de visbestanden in de wereld aan recordtempo gedaald. En door verschillende redenen.

Door COVID-19 zitten we onbedoeld met een moratorium op vissen. De vraag is nu welke effecten het zal hebben op de vispopulaties.

Een studie uit 2019 stelde vast dat de klimaatverandering de vispopulaties in sommige gebieden met 35 procent verminderde en de wereldwijde vangst met 4 procent deed dalen. Ondertussen heeft overbevissing de bestanden van soorten zoals de blauwvintonijn uit de Stille Oceaan en de mediterrane zwaardvis met ongeveer 90 procent verminderd in vergelijking met hun pre-industriële populaties.

Volgens jaarlijkse cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties blijven vissersvloten steeds langer op zee en keren ze terug met steeds minder vis, terwijl de wereldwijde consumptie elk jaar toeneemt.

Effecten

Wetenschappers zijn al lang aan het aandringen op moratoriums voor de vangst van bepaalde soorten vis om hun populatie te laten herstellen. Daniel Pauly, een invloedrijke mariene bioloog en professor aan de Universiteit van British Columbia, pleit zelfs al jaren voor een wereldwijd moratorium op visserij op volle zee (buiten de exclusieve economische zone van een land). Het zal volgens hem sowieso leiden tot een meer kosteneffectieve visserij ‘omdat we dan niet overal naar vis meer hoeven te zoeken’.

haring vissen

Nu zitten we door COVID-19 onbedoeld met zo’n moratorium. De vraag is nu welke effecten het zal hebben op de vispopulaties. Als de huidige situatie enkele maanden zou aanhouden, zijn er niet veel blijvende gevolgen. Als de vraag naar vis echter voor langere tijd daalt, ten minste een jaar bijvoorbeeld als gevolg van een grote recessie, zouden de meeste vissen hun paaicyclus kunnen doorlopen – en dat kan voor sommige soorten voldoende zijn om opnieuw te gedijen.

De meeste Europese visbestanden (witvis, platvis, haring) zullen hun biomassa binnen een jaar bijna verdubbelen als we er nog amper op vissen. Volgens Rainer Froese van het GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research zou zo’n pauze van minstens een jaar ongeveer 40 procent van de momenteel overbeviste bestanden in Europa er voor een flink stuk weer bovenop helpen.

Niet eerste keer

Hij baseert zich op ingewikkelde computermodellen, maar er zijn aanwijzingen uit het verleden die ook al licht werpen op wat het effect kan zijn.

Zo weten we dat bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog een goeie zaak was voor ’s werelds visbestanden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Europese en Noord-Amerikaanse vissersboten in militaire dienst gebruikt als bevoorradings- of patrouillevaartuigen. Zeemijnen en aanvallen van onderzeeërs maakten het bovendien te gevaarlijk om eropuit te trekken. In Europa daalde de vangst voor sommige vissen met 60 tot 80 procent.

‘De oorlog maakte het mogelijk dat de commerciële voorraden kabeljauw, schelvis en schol zich weer herstelden na zware visserijdruk tijdens het interbellum’, staat in een paper uit 2012 in Environment and Society. Na de oorlog plukten vissers daar de vruchten van. Ze vingen niet alleen meer vis, hij was ook groter en ouder, een teken van een gezonde populatie.

De euforie was bedrieglijk – en niet alleen omdat de visserij te massaal werd hervat nadat het vechten stopte. De oorlog bracht technologieën zoals sonar voort die al snel werden toegepast op de visserij en de vangstrecords deden groeien in de daaropvolgende decennia. En de bestanden deden instorten wegens overbevissing.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.170.390
 • Aantal
  doden
  946.001
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  97.976
 • Aantal
  doden
  9.936

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag