scrollTop top
Donald Trump president

Slechte punten voor Trump: zelfs het kiescollege kan hem niet meer redden

Election Day is pas over vier maanden, maar de jongste peilingen geven een zeer somber beeld van de kans op herverkiezing voor president Donald Trump. Dit is waarom het heel moeilijk zal worden voor Trump. En waarom we toch moeten blijven met twee woorden spreken.

De huidige peiling geeft een zeer somber beeld van de herverkiezingskansen van president Donald Trump. Foto: Mike Theiler/Pool/ABACAPRESS.COM

Deze week publiceerde de New York Times haar jongste nationale enquête en die toonde dat Joe Biden ondertussen een enorme voorsprong van 50-36 op Trump heeft. Nate Cohn, de opiniepeiler van de Times, merkte bij de bespreking van de peiling op dat die voorsprong zo groot is, dat Biden in wezen onkwetsbaar is voor aannames over de demografische samenstelling van de opkomst. Of: zo groot dat het er niet eens meer toe doet hoeveel zwarten stemmen of op wie de latino’s stemmen.

Slechts één groep kiezers nog aan zijn kant

Trump doet het in the Times-peiling nog bij slechts één bevolkingsgroep in de VS beter dan Biden: bij blanke mannen in de leeftijdscategorie 50-64 jaar. En dan nog, met amper 1 procent. Dat heeft hij dan uitsluitend te danken aan blanke mannen met een laag of geen opleidingsniveau. Zelfs de bejaarden is hij kwijt, de 64-plussers die straks proportioneel gezien wellicht de grootste groep kiezers gaan uitmaken. Daar leidt Biden met 2 procent. Het maakt dat als vandaag gekozen zou worden – en, laten we het nog eens herhalen, dat is niet het geval, in vier maanden kan veel gebeuren – het er eigenlijk niet toe doet of er een grotere opkomst is bij de jeugd en niet-blanken dan vier jaar geleden. De enorme voorsprong van Biden bij zelfs relatief lage aantallen jonge en niet-blanke stemmers, zou genoeg zijn om hem de overwinning te bezorgen.

De Times-peiling is bijzonder somber voor Trump, en criticasters, hijzelf op kop, zullen argumenteren dat het te verwachten is van wat ze als een links medium met een anti-Trump-agenda beschouwen. Alleen, in realiteit is de manier waarop de New York Times pollt (samen met Siena College), in het voordeel van Trump. De peiling wordt immers niet alleen ‘gewogen’ voor demografische factoren maar ook voor partijregistratie. En hoewel sommige van de andere peilingen in de VS momenteel wat beter ogen voor Trump, is er geen enkele die hem goeie vooruitzichten biedt.

Bevestiging in andere polls

Dat blijkt ook uit de cijfers van de drie belangrijkste sites die elk via een eigen methodologie een gemiddelde proberen te maken van veel van de peilingen die plaatsvinden. Het RealClearPolitics-gemiddelde zegt dat Biden met 10,1 procentpunten beter scoort dan Trump. Het FiveThirtyEight-pollinggemiddelde zegt dat Biden een voorsprong van 9,8 punten heeft. En volgens het populaire stemmodel van The Economist leidt Biden met 8,4 procent.

Maar dat betekent niet dat de verkiezingen voorbij zijn. Als de afgelopen lente ons iets heeft geleerd, is het dat dingen snel kunnen veranderen. En er is altijd het voorbeeld van Michael Dukakis in 1988, de Democraat die rond deze periode een voorsprong had van maar liefst 17 procent op Bush senior. En vier maanden later roemrijk ten onder ging.

Biden scoort volgens RealClearPolitics met 10,1 procentpunten beter dan Trump. Foto: RealClearPolitics

Maar… het kiescollege

Komt bij, zoals we vier jaar geleden zagen, dat wie president wordt uiteindelijk beslist wordt in het Amerikaans kiescollege. In de Verenigde Staten wordt de president niet rechtstreeks gekozen. Feitelijk wordt op de dag van de verkiezingen niet de president gekozen, maar een college dat hem pas enige tijd later kiest. Dat kiescollege bestaat uit 538 kiesmannen. Dat is evenveel als het aantal senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden, aangevuld met drie extra zetels voor Washington D.C.

Doordat het aantal leden van het Huis van Afgevaardigden per staat verschillend is, is ook het aantal kiesmannen per staat verschillend. De verkiezing door de kiesmannen gaat in de meeste staten volgens het principe First past the post. Dat wil zeggen dat degene die in een bepaalde staat de meeste stemmen haalt, de stemmen krijgt van alle kiesmannen van die staat. Uitzonderingen zijn de staten Maine en Nebraska. Daar worden twee kiesmannen op deze wijze gekozen; de andere (twee in Maine, drie in Nebraska) worden per congresdistrict gekozen.

Het is hoe Trump, ondanks miljoenen minder stemmen dan Hillary Clinton, toch president werd: hij won in de juiste staten om hem genoeg kiesmannen op te leveren. Maar, zeggen analisten, met deze cijfers kan het Electoral College je nooit redden. Biden staat comfortabel aan de leiding in Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvantimia en Florida, en ook wat nipter in North Carolina, Georgia en Ohio. Allemaal staten die Trump absoluut zou moeten winnen om herverkozen te worden. Biden zou momenteel 337 kiesmannen halen (hij heeft er 270 nodig) en Trump zou stranden op 201.

De fouten in de peilingen van 2016

Dat gezegd zijnde: degenen die zich de verkiezingen van 2016 herinneren, hebben natuurlijk twijfels over op peilingen gebaseerde voorspellingen van grote Trump-nederlagen. Om te begrijpen wat vandaag vergelijkbaar is, en wat verschillend is met toen, is het handig om te kijken wat er precies mis is gegaan in 2016.

Opiniepeilingen hebben toen inderdaad de nationale voorsprong van Clinton in de popular vote overschat, hoewel met niet zoveel. De echte fout die veel voorspellers maakten was om de kans op pollingfouten op staatsniveau volledig onafhankelijk van elkaar te modelleren.

Neem bijvoorbeeld de huidige peiling die zegt dat Biden nipt voorsprong heeft in North Carolina, Georgia en Ohio, terwijl het in Iowa momenteel een gelijkspel is. De echte vraag is daar: hoe groot is de kans dat Biden enigszins wordt overschat? Om dat juist te krijgen moet je dat per staat gaan bekijken, en er niet gewoon een gemiddelde foutenmarge opkleven zoals in 2016 gebeurde.

Het slechte nieuws voor Trump

Het slechte nieuws voor Trump is dat deze keer het winnen van North Carolina, Georgia, Ohio en Iowa bij lange na niet goed genoeg zou zijn voor hem. Hij moet ook Florida, Arizona en Pennsylvania binnenhalen. En op dit moment is de voorsprong van Biden in die staten groot genoeg dat daarvoor enorme (en op nog nooit geziene schaal) pollingfouten voor nodig zijn.

Op dit moment heeft Joe Biden een belangrijke voorsprong in Florida, Arizona en Pennsylvania. Foto: Shutterstock

Het komt erop neer dat als Trump een kans wil maken om een stunt zoals in 2016 te doen en via het kiescollege een kans te maken op de overwinning, hij zijn achterstand op Biden minstens moet halveren, naar minder dan 5 procent. In zo’n scenario zouden foutenmarges, gekoppeld aan een moeilijk meetbaar effect, namelijk dat zo’n evolutie twijfelaars naar zijn kant zouden overhalen, hem misschien een kans geven.

Waarnemers zien echter de cijfers van Trump in de toekomst eerder slechter zullen worden dan beter. Ze verwachten dat als de Amerikaanse economie verslechtert wanneer de steunmaatregelen in augustus aflopen, Trump daardoor nog verder zal wegzinken in de cijfers.

Niet ongezien

Maar zoals gezegd, het blijft opletten. We haalden Dukakis al aan in 1988. Truman liep rond deze tijd in de campagne in 1948 13 procent achter op Thomas Dewey. Uiteindelijk zou hij winnen met 49 versus 45 procent en een indrukwekkende 303 kiesmannen versus 189. In 1976 zou Gerald Ford het niet halen van Jimmy Carter, maar veel scheelde het niet. In juli van dat jaar had Carter een onwaarschijnlijke voorsprong in de peilingen: 62 procent versus 29 voor Ford.

Maar Carter’s voorsprong zakte eind september onverwacht ineen toen Playboy een interview publiceerde waarin de voormalige gouverneur van Georgia zijn brandschone, Southern Baptist-imago in de vernieling reed door toe te geven dat hij ‘veel vrouwen met lust had bekeken en vele malen overspel pleegde in zijn hart.’ Dat was niet alles. ‘God vergaf me ervoor’, beweerde Carter. Die eraan toevoegde: ‘Maar dat betekent niet dat ik iemand veroordeel die zijn vrouw verlaat of samen met iemand buiten het huwelijk betrekkingen heeft.’ Dat alleen leidde er toe dat dik twee maanden later Carters voorsprong was geslonken van een historische 33 procent tot amper 3 procent en dat Ford uiteindelijk amper twee miljoen stemmen minder haalde.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.170.390
 • Aantal
  doden
  946.001
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  97.976
 • Aantal
  doden
  9.936

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag