scrollTop top

Russen vertrouwen eigen vaccin langs geen kanten: bijna niemand wil Sputnik V laten zetten

Foto: Isopix

Nu het aantal gevallen van coronavirus in Rusland weer sterk toeneemt, rekent het Kremlin op het Sputnik V-vaccin als antwoord op de crisis. De Russische autoriteiten hebben het vaccin voor het publiek opengesteld voordat de fase III-onderzoeken ervan zijn afgerond. In de eerste groep kunnen gezondheidswerkers en leerkrachten de behandeling met twee doses starten. Maar de Russen blijken niet happig te zijn om zich te laten inenten.

De wachtzalen van ziekenhuizen in Moskou, waar ze zich hadden voorbereid op een overrompeling bij de uitrol van de eerste fase van massale vaccinaties tegen het coronavirus deze week, bleven opvallend leeg. Ondanks de verontrustende besmettingscijfers blijken er enorm veel vaccinsceptici in Rusland te zijn.

Dat heeft te maken met zowel Ruslands geschiedenis van behoedzaamheid ten aanzien van autoriteit als internetgedreven complottheorieën van pandemische ontkenners. De Russische autoriteiten hielpen de zaak ook niet door verward te reageren op het bericht of gevaccineerden wekenlang alcohol moeten vermijden.

Een Rus krijgt het Sputnik V-vaccin in Novosibisk, Rusland. Foto: Kirill Kukhmar/Tass

Rusland haastte zich om zijn vaccin in de zomer te registreren voordat het volledig werd geëvalueerd in proeven, wat mogelijk publieke twijfels heeft aangewakkerd. Maar de diepgewortelde scepsis gaat terug tot de Sovjettijd. Veel Russen geloven gewoon niet het rooskleurige plaatje van het vaccin dat door gezondheidsautoriteiten is geschilderd.

‘Wedergeboorte van het fascisme

Een Russische Telegram-nieuwsgroep, Podyom, plaatste foto’s van anti-vaccinatiebrochures die in Moskou circuleren en die vaccins de ‘wedergeboorte van het fascisme’ noemen en suggereren dat ze een soort massavernietigingswapen zijn.

Als dat wantrouwen blijft duren, zal dat een grote tegenslag zijn voor de inspanningen van Rusland om de pandemie onder controle te houden. In pogingen om het vaccin aan het publiek te verkopen, hebben minister van Defensie Sergei Shoigu, burgemeester van Moskou Sergei Sobyanin en leden van de Russische Veiligheidsraad het allemaal zelf laten zetten.

De Russische leiders zien het Sputnik V-vaccin als een propagandatool: een voorbeeld van de Russische wetenschappelijke know how, die gelijke tred houdt met vaccins die zijn ontwikkeld in de Verenigde Staten, Europa en China. Het Russian Direct Investment Fund, dat in het vaccin heeft geïnvesteerd, zegt dat meer dan 40 landen interesse hebben getoond en dat er wereldwijd orders zijn voor 1,2 miljard doses. Premier Mikhail Mishustin voorspelde woensdag nog een ‘explosieve wereldwijde vraag’ naar Sputnik V.

Hoewel de eerste dosissen van het vaccin dus bestemd zijn voor gezondheidswerkers en onderwijzend personeel, laten sommige klinieken in Moskou nu al iedereen toe die komt opdagen omdat de opkomst zo laag is.

59 à 71 procent zegt njet

Tot dusver hebben Russische wetenschappers alleen fase I en fase II-resultaten gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift Lancet. Russische functionarissen zeggen dat de werkzaamheid van het Sputnik V-vaccin meer dan 95 procent bedraagt ​​en dat het veilig is. Op 4 december zei de loco-burgemeester van Moskou, Anastasia Rakova, dat 20.000 mensen beide injecties van het Sputnik V-vaccin hadden gekregen als onderdeel van fase III-onderzoeken. Daarvan kregen er 272 het virus. Er waren geen ernstige bijwerkingen volgens Rakova. De gerandomiseerde dubbelblinde studie omvatte 40.000 vrijwilligers van 18 jaar en ouder, van wie een kwart een placebo kreeg.

Anastasia Rakova. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa USA

Maar uit een peiling van het onafhankelijke Levada Center bleek dat 59 procent van de Russen niet bereid was zich te laten vaccineren. Een andere peiling – in opdracht van de regeringspartij van Poetin, Verenigd Rusland – wees uit dat 73 procent van de mensen niet van plan was zich te laten vaccineren en dat 11 procent niet geloofde in het bestaan ​​van het coronavirus.

Hoewel de eerste dosissen van het vaccin dus bestemd zijn voor gezondheidswerkers en onderwijzend personeel, laten sommige klinieken in Moskou nu al iedereen toe die komt opdagen omdat de opkomst zo laag is. Ze worden meteen aangespoord om familie en vrienden te overhalen zich te laten vaccineren. Hoe laag die opkomst wel is, mag blijken uit getuigenissen van mensen die zich aanboden in ziekenhuizen en een uur moesten wachten voor ze hun shot kregen. Niet omdat het druk was, maar omdat elke flacon vaccin bedoeld is voor vijf shots die meteen gezet moeten worden na het ontdooien, en het duurde een uur voor er vier andere kandidaten waren.

Za Zdarovje

De Russen worden blijkbaar ook afgeschrikt van vaccinaties door het officiële advies om drie dagen na elke injectie alcohol te vermijden. Verschillende functionarissen suggereerden dinsdag zelfs dat Russen gedurende 42 dagen na vaccinatie alcohol en roken zouden moeten afzweren – een verklaring die snel werd ontkend. Alexander Gintsburg, het hoofd van het door de staat gerunde Gamaleya-onderzoekscentrum dat Sputnik V ontwikkelde, verklaarde dat ‘een enkel glas champagne nooit iemand kwaad doet’. Maar het kwaad was geschied.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572