scrollTop top

Roof food: Stadslandbouw in coronatijd

Les Carres Parisiens : 135 metres carres de culture en location pour les riverains. Situee sur le toit du pavillon 6 de Paris Expo Porte de Versailles a Paris, Nature Urbaine est une creation de Agripolis et Cultures en Ville et sera la plus grande ferme urbaine en toiture dâ??Europe. Le rooftop maraicher occupera une surface de 14000 metres carres avec plus dâ??une vingtaine de maraîchers qui produiront, en saison, plus de mille fruits et legumes chaque jour, issus dâ??une vingtaine dâ??especes differentes. Nature Urbaine propose aussi des services comme Les Carres Parisiens : 135 metres carres de culture en location pour les riverains, des ateliers decouverte et des visites pedagogiques sur lâ??agriculture urbaine. L’ accueil des locataires des Carres parisiens se fera le 22 juin 2020, l’accueil du grand public pour les visites-decouvertes de lâ??agriculture urbaine, seances de yoga et l’atelier Aromates et cocktail, le 1er juillet 2020. Sur la terrasse panoramique, le restaurant Le Perchoir ouvrira le 22 juin 2020 et son bar le 18 juin 2020. L’ etablissement proposera des plats rÃ’alises a partir des produits cultives a la ferme urbaine. Paris, FRANCE – 17/06/2020 Les Carres Parisiens: 135 square meters of crop rental for residents. Located on the roof of Pavilion 6 of Paris Expo Porte de Versailles in Paris, Nature Urbaine is a creation of Agripolis et Cultures en Ville and will be the largest urban farm on the roof in Europe. The market gardener’s rooftop will occupy an area of â??â??14,000 square meters on which more than twenty market gardeners will produce, in season, more than a thousand fruits and vegetables each day, from twenty different species. Nature Urbaine also offers services such as Les Carres Parisiens: 135 square meters of crop rental for residents, discovery workshops and educational visits around urban agriculture. The reception of the tenants of the Carres Parisiens will be on June 22, 2020, the reception of t *** local caption *** 00968049

Het Gentse stadslandbouwproject Roof Food is ongewild de motor aan het worden van een opflakkering van stadstuinbouw.

Roof Food, gelegen in het Gentse bedrijvencentrum De Punt, kweekt op het dak honderden soorten groenten en kruiden van bijzondere rassen. In de stedelijke moestuin zijn wel 250 soorten tomaten te vinden. Bedenkster Sabien Windels, die de coöperatieve vennootschap in 2015 oprichtte, zag twee manieren om er een bedrijf van te maken: een dakrestaurant waarbij de gasten de ingrediënten ter plaatse uitkiezen, en catering aan bedrijven. Het foodconcept wekte zoveel belangstelling dat Windels ook als consultant advies geeft over hoe je een dakmoestuin aanlegt.

Oprichtster Sabien Windels en dakboer Jonathan Van Houtte van Roof Food. Foto: Roof Food

Aanpassen

Maar toen brak de coronacrisis uit en zag Roof Food, net als duizenden andere horecazaken, zijn volledige business stilvallen. ‘Het is raar om te zeggen, maar de crisis was in zekere zin een positieve ervaring voor mij’, zegt Windels. ‘Ze legt veel bloot van wat niet goed zit: in onze samenleving en in ons bedrijf. Eind maart moesten we beslissen: hoe gaan we ons aanpassen?’

Windels koos voor een vrij radicale koerswijziging. Geen dakdiners meer en ook geen catering. Ze herpositioneert Roof Food als moestuinwinkel. De eerste test vorig weekend noemt ze meer dan geslaagd. Op drie dagen tijd bezochten 150 klanten de daktuin – ‘onze toonzaal van 500 vierkante meter’ – en iedereen deed een bestelling. Het aantal klanten wordt beperkt tot 15 per keer. ‘We willen een aangename winkelervaring, waarbij de klant vragen kan stellen.’

Lokale consumptie

De handelsingenieur, in een vorig leven IT-analist, wijst erop dat Roof Food ook met de nieuwe focus trouw blijft aan zijn missie. ‘Die is: de stad eetbaar vergroenen. Alleen koken we nu zelf niet meer, maar geven we de mensen de ingrediënten. We passen goed in de trends die de coronacrisis versterkt heeft: zelf tuinieren en lokaal kopen. De coronacrisis verplicht ons allemaal om lokaler te consumeren.’

De daktuin van Roof Food. Foto: Roof Food

De koerswijziging heeft gevolgen voor de medewerkers in de oude activiteiten. ‘We speelden al een tijdje met het idee om de catering af te bouwen. Corona heeft dat versneld. We hadden twee koks vast in dienst. Dat hebben we stopgezet, maar dat staat eigenlijk los van corona. Het boeren, de adviesdiensten én de horeca-activiteiten, het werd allemaal wat veel.’

De crisis heeft dus geleid voor een duidelijker focus voor Roof Food, besluit Windels. Keren de dakdiners dan nooit meer terug? ‘Niet op korte termijn. Misschien later in de zomer. Maar hiervoor gaan we samenwerken met externe chefs. Al onze aandacht gaat naar de uitbouw van onze dakshop.’

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
    31.016.799
  • Aantal
    doden
    960.634
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    102.295
  • Aantal
    doden
    9.948
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag