Robotslangen voor rampenbestrijding

Ingenieurs aan de Johns Hopkins-universiteit in de VS hebben een robotslang gebouwd die de ontwikkeling van geavanceerde zoek- en reddingstechnologie vooruithelpt.

Ze hopen dat de robots binnenkort ingezet kunnen worden op ontoegankelijk terrein zoals aardbevingsgebieden. De wetenschappers haalden inspiratie uit de bewegingen van de koningsslang, die makkelijk bomen, rotsen en struiken op glijdt.

‘We halen onze inspiratie uit deze enge wezens omdat ze in hun dagelijkse leven al zo bedreven zijn in het stabiel beklimmen van obstakels’, zegt Chen Li, professor aan de Johns Hopkins-universiteit. ‘Slangen moeten regelmatig over rotsblokken en omgevallen bomen glijden; ze zijn de meesters van beweging en we kunnen veel van ze leren.’

Professor Chen Li werkt aan de robotslang. Foto: Will Kirk/John Hopkins University

Door een reeks experimenten bleek dat de slangen hun lichamen in drie delen verdeelden. Het voorste en achterste lichaamsdeel kronkelde
heen en weer op horizontale treden, terwijl het middelste deel stijf bleef om de hoogte van de treden te overbruggen. Het team programmeerde de robot zodanig dat het de specifieke bewegingen van de echte slang kan nabootsen.