scrollTop top

Rijkste 10 procent van de wereldbevolking goed voor meer dan helft wereldwijde CO2-uitstoot

Volgens nieuw onderzoek is de rijkste 1 procent van de wereldbevolking verantwoordelijk voor de uitstoot van meer dan twee keer zoveel kooldioxide als de armere helft van de wereld. En de rijkste 10 procent van de wereldbevolking, bestaande uit ongeveer 630 miljoen mensen, was verantwoordelijk voor ongeveer 52 procent van de wereldwijde uitstoot over een periode van 25 jaar.

De uitstoot van kooldioxide is in een periode van 25 jaar met 60 procent gestegen, maar de toename van de uitstoot van de rijkste één procent was drie keer zo groot als de toename van de uitstoot van de armste helft staat in het rapport Confronting Carbon Inequality: Putting climate justice at the heart of the COVID-19 recovery, opgesteld door Oxfam en het Stockholm Environment Institute.

Koolstofbudget op in 2030

De auteurs waarschuwen dat de ongebreidelde overconsumptie en de verslaving van de rijke wereld aan koolstofrijk transport het ‘koolstofbudget’ van de wereld zal uitputten.

Een dergelijke concentratie van koolstofemissies in handen van de rijken betekent dat, ondanks het feit dat we de wereld aan de rand van een klimaatramp hebben gebracht, door het verbranden van fossiele brandstoffen, we er nog steeds niet in zijn geslaagd om de levens van miljarden mensen te verbeteren, volgens Tim Gore van Oxfam International.

‘Het wereldwijde koolstofbudget is verspild om de consumptie van de toch al rijken te vergroten, in plaats van om de mensheid te verbeteren’, stelt hij. ‘Er is maar een eindige hoeveelheid koolstof die aan de atmosfeer kan worden toegevoegd als we de ergste gevolgen van de klimaatcrisis willen vermijden. We moeten ervoor zorgen dat koolstof voor het beste wordt gebruikt.’

Oxfam wil meer belastingen op koolstofrijke luxe, zoals een frequent flyer-heffing.

Wereldwijd zijn de rijkste 10 procent degenen met een inkomen van meer dan ongeveer 30.000 euro (35.000 dollar) per jaar, en de rijkste 1 procent zijn mensen die meer dan ongeveer 85.000 euro (100.000 dollar) verdienen. De rijkste 10 procent van de wereldbevolking, bestaande uit ongeveer 630 miljoen mensen, was verantwoordelijk voor ongeveer 52 procent van de wereldwijde uitstoot over een periode van 25 jaar, zo blijkt uit de studie.

Zelfs als de hele rest van de wereld hun uitstoot onmiddellijk tot nul zou terugbrengen, zouden de koolstofemissies van ’s werelds rijkste 10 procent voldoende zijn om het CO2-niveau te verhogen tot boven het punt dat de temperatuur waarschijnlijk met 1,5 graden Celsius zal verhogen

Koolstofdioxide-emissies stapelen zich op in de atmosfeer en veroorzaken opwarming. Die accumulatie geeft de wereld een eindig koolstofbudget van hoeveel kooldioxide het veilig is om te produceren. Wetenschappers waarschuwen dat het koolstofbudget binnen tien jaar zal zijn uitgeput tegen de huidige snelheid waarmee we fossiele brandstoffen verbranden.

Zelfs als de hele rest van de wereld hun uitstoot onmiddellijk tot nul zou terugbrengen, zouden de koolstofemissies van ’s werelds rijkste 10 procent voldoende zijn om het CO2-niveau te verhogen tot boven het punt dat de temperatuur waarschijnlijk met 1,5 graden Celsius zal verhogen.

Oxfam stelt dat het oneerlijk is om de rijke wereld veel meer te laten uitstoten dan mensen in armoede. Terwijl de wereld op weg is naar hernieuwbare energie en fossiele brandstoffen geleidelijk afschaft, kunnen alle emissies die nodig blijven tijdens de transitie beter worden gebruikt om de toegang van arme mensen tot basisvoorzieningen te verbeteren.

Belastingen op veel vliegen

Oxfam wil meer belastingen op koolstofrijke luxe, zoals een frequent flyer-heffing, om investeringen naar koolstofarme alternatieven te leiden en het lot van de armen te verbeteren. ‘Het gaat niet om mensen die één keer per jaar met het gezin op vakantie gaan, maar om mensen die elke maand langeafstandsvluchten maken – het is een vrij kleine groep mensen’, specificeert Gore.

Hoewel de coronaviruscrisis een tijdelijke daling van de uitstoot veroorzaakte, is de algehele impact op het koolstofbudget waarschijnlijk te verwaarlozen, aangezien de uitstoot is hersteld na lockdowns over de hele wereld. De ervaring met het omgaan met de pandemie zou mensen echter meer bewust moeten maken van de noodzaak om te proberen toekomstige catastrofes te voorkomen, wordt gesteld in het rapport.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588