Troebel water zorgt voor nieuwe vissoorten

Vergissen heet dan wel menselijk te zijn, ook vissen laten zich eraan vangen. In het geval van de cichliden – een baarssoort – zorgt zo’n misverstandje voor extra diversiteit in de vispopulatie.

De vrouwtjesvissen van de Mweru-cichliden uit het gelijknamige meer in oostelijk Afrika, vergissen zich in troebel water wel eens van soortgenoot. Daardoor slaan ze per ongeluk een mannetjesvis aan de haak die tot een andere soort behoort. Het gevolg zijn steeds nieuwe vissoorten, een mengelmoes tussen verschillende varianten van de cichliden. 

De studie die dit aan het licht bracht werd begin december gepubliceerd in Nature Communications, nadat een team wetenschappers tien jaar lang cichliden bestudeerde in twee zoetwatermeren in Oost-Afrika. Gedurende de looptijd van de studie werden zo’n 40 nieuwe soorten cichliden ontdekt in de wateren. Door laboanalyses uit te voeren, ontdekten de wetenschappers dat de nonchalante vrouwtjesvissen hiervoor verantwoordelijk zijn. Door moeilijke zichtbaarheid zien ze het kleurenverschil niet meer tussen de eigen en een andere soort. En liefde is tenslotte blind.