scrollTop top
Orkaan Laura

Orkanen groeien nu in sneltempo uit tot monsters

Orkanen die zeer snel van gevaarlijk naar dodelijk gaan, komen steeds vaker voor. Neem Laura, de tropische storm die over de Dominicaanse Republiek en Haïti trok en in sneltempo uitgroeide tot een orkaan van categorie vier en voor miljarden aan schade zorgde in de VS enkele dagen later. De snelle intensivering van orkaan Laura is een teken van een opwarmend klimaat, zeggen wetenschappers.

Deskundigen van het National Hurricane Center beoordeelden Laura vorige week dinsdag in de Golf van Mexico als een orkaan van categorie 1 – gevaarlijk, maar zorgt waarschijnlijk niet voor grote schade. In het slechtste geval, luidde het, zou Laura de Amerikaanse kust bereiken met een maximale aanhoudende windsnelheid van ongeveer 130 kilometer per uur, of pakweg een sterke storm van categorie 2.

Stormen die zo dicht bij het vasteland snel intensiveren, zullen waarschijnlijk niet alleen grotere vernietiging veroorzaken, ze laten ook weinig tijd voor voorbereiding toe. Het raam om te evacueren gaat dan wel heel snel dicht.

Vierentwintig uur later was orkaan Laura onherkenbaar. Het was nu een high-end categorie 4-storm, met windsnelheden van bijna 235 kilometer per uur, en de orkaan leek in de richting van categorie 5 te evolueren – de gevaarlijkste.

De ravage van Orkaan Laura in Holly Beach, Louisiana
De ravage die orkaan Laura aanrichtte in Holly Beach, Louisiana.

Snelle intensivering

Het was een van de snelste transformaties van een storm die ooit in de Golf van Mexico is waargenomen. Deskundigen noemen het fenomeen ‘snelle intensivering’ en zeggen dat het steeds vaker voorkomt, mede dankzij de opwarming van de oceaan door klimaatverandering. En de snelheid waarmee deze stormen veranderen, kan zowel weersvoorspellingen als noodmaatregelen bemoeilijken.

Stormen die zo dicht bij het vasteland snel intensiveren, zullen waarschijnlijk niet alleen grotere vernietiging veroorzaken, ze laten ook weinig tijd voor voorbereiding toe – degenen die in gevaar zijn, zien misschien niet wat er komen gaat. Het raam om te evacueren gaat dan wel heel snel dicht.

Onderzoek toont aan dat snelle intensiveringsgebeurtenissen vaker voorkomen in het Atlantische orkaangebied naarmate het klimaat warmer wordt.

In het geval van Laura gebeurde er dit: het warme oceaanwater en de uitwisseling van warmte tussen de oceaan en de atmosfeer, plus het gebrek aan droge lucht of sterke wind in de bovenste luchtlagen, creëerden een ideale omgeving voor de orkaan om snel te intensiveren tot aan de kust van Louisiana.

Orkaan Laura

Die ongewoon warme wateren van de Golf van Mexico houden gedeeltelijk verband met door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, aangezien de overgrote meerderheid van de warmte die door de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer wordt vastgehouden, in de oceaan terechtkomt.

Met een windsnelheidstoename van 105 kilometer per uur in 24 uur overschrijdt Laura gemakkelijk de drempel voor een snel intensivering-evenement volgens de normen van het National Hurricane Center. Een intensiveringspercentage van dat kaliber voor de Golf van Mexico werd alleen geëvenaard door de orkaan Karl uit 2010.

Wat meer is, orkaan Laura bleef toenemen in kracht tot het punt van aanlanding. Ook dat is een nieuw fenomeen: normaal verzwakten orkanen lichtjes wanneer ze de Golfkust naderden.

Maar stormen in het aanpalend Caribisch gebied zijn nog sneller toegenomen. Neem orkaan Maria in 2017, die een intensifiëren van 130 km per uur aan windsnelheden in een dag wist te bewerkstelligen en zorgde voor duizenden doden in Puerto Rico.

De snelst toenemende stormen waren meestal ook de meest destructieve: Harvey, Irma, Maria, Florence, Michael, Dorian en nu Laura. En dat is alleen in de afgelopen vier jaar. In 2005 explodeerde de record-intense orkaan Wilma met een toename aan windsnelheden van maar liefst 175 kilometer per uur in amper een dag.

Orkaan Laura

Ook nieuw

Wat meer is, orkaan Laura – zoals categorie 5 orkaan Michael in 2018 en categorie 4 orkaan Harvey in 2017 – bleef toenemen in kracht tot het punt van aanlanding. Ook dat is een nieuw fenomeen: normaal verzwakten orkanen lichtjes wanneer ze de Golfkust naderden.

Een studie uit 2019 in het tijdschrift Nature documenteerde een trend naar sneller intensiverende orkanen in de Atlantische Oceaan tussen 1982 en 2009, en gebruikte een model dat vaststelde dat het fenomeen onwaarschijnlijk zou zijn geweest zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Een ander onderzoek uit 2020 bevestigde het punt verder door aan te tonen dat stormen wereldwijd, en vooral in de Atlantische Oceaan, nu steeds vaker de hoogste orkaancategorieën bereiken.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618