scrollTop top

Op wolkjes lopen in China

Dit vernuftig staaltje architectuur in de Chinese stad Chongqing is de grootste nachtmerrie voor hoogtevreeslijders. Met een ligging op 250 meter hoogte, is deze hoogste horizontale wolkenkrabber ter wereld sinds kort toegankelijk voor publiek. 

De Israëlisch-Canadese architect Moshe Safdie kan je met recht en rede een dwarsligger noemen. Zijn idee: wat als we nu eens een horizontale wolkenkrabber bouwen, die ‘leunt’ op op het dak van vier verticale varianten op 250 meter hoogte? Om dat cijfer in perspectief te plaatsen: dat is ongeveer twee keer de hoogte van de Antwerpse kathedraal. 

In dichtbevolkte steden is weinig plaats voor groen. Dus moeten we de parken de hoogte in tillen

Architect Moshe Safdie

De luchtbrug van 300 meter lang, opgebouwd uit 12.000 ton staal, 3.000 glazen panelen en nog eens 5.000 uit aluminium, kreeg de naam ‘Crystal Skybridge’ mee. Sinds begin deze maand kunnen Chinese bezoekers een ticket kopen om in de zuidwestelijke Chinese stad Chongqing het gevoel te krijgen even op wolken te lopen. Aan het uiteinde van de wolkenkrabber met glazen wanden bevindt zich een uitkijkpost op 250 meter hoogte, The Exploration Dock, met een doorzichtige vloer die uitzicht biedt op de stad en de Yangtze-rivier. Daarnaast wordt momenteel nog gewerkt aan een groene Sky Garden, een park van 6.000 vierkante meter op die hoogte met verschillende restaurants en bars. De opening daarvan is gepland in het derde kwartaal van 2020.

Driedimensionale stadsplanning

De inventieve luchtbrug is een onderdeel van het grotere Raffles City Chongqing skyscraper complex, een zevenjarenproject dat zo’n 230.000 vierkante meter aan appartementen, hotels, winkels, kantoren en vrijetijdsbeleving omvat. De skyscraper bevindt zich op de top van vier andere verticale wolkenkrabbers. Architect Moshe Safdie zei eerder al over het grootschalige project aan de Britse krant The Guardian dat er in steden die zo dichtbevolkt en volgebouwd zijn, amper plaats is voor groen. ‘Dus moeten we parken de lucht in tillen.’ Volgens Safdie zal driedimensionale stadsplanning een trend worden die steeds vaker voorkomt. 

In één minuut op verdieping 47

Wie in China een bezoekje wil brengen aan het Exploration Deck, krijgt voor de inkomprijs van 20 dollar meer dan enkel een adembenemend uitzicht. 

Op het gelijkvloers van het hele complex is een expo waar je alles kan bijleren over de constructie van de verschillende gebouwen en de geschiedenis van Chongqing. Van daaruit gidst een razendsnelle lift je in minder dan een minuut 47 verdiepingen omhoog richting het Exploration Deck. Op diezelfde verdieping loopt ook een futuristische tentoonstelling over hoe een potentieel leven op Mars eruit zou zien. 

Voorlopig wordt het aantal bezoekers beperkt tot 3.000 per dag omwille van corona, en moeten ze verplicht mondmaskers dragen. Voor ons Belgen blijft het voorlopig nog wegdromen bij foto’s in plaats van het zelf ter plaatse te kunnen beleven. Al zijn die hoogtevreeslijders daar vermoedelijk niet erg rouwig om. 

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.170.390
 • Aantal
  doden
  946.001
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  97.976
 • Aantal
  doden
  9.936

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag