scrollTop top
Wildfires in Khanty-Mansi, Rusland

Nog een nieuw probleem: arctische bosbranden zorgen voor massaal meer CO2-uitstoot

De hoeveelheid koolstofdioxide die dit jaar door bosbranden in het arctisch gebied wordt uitgestoten, is al 35% hoger dan het cijfer voor heel 2019. Bosbranden in het hoge noorden zijn de afgelopen jaren een bron van zorg geworden. Omdat ze toenemen, maar ook omdat ze turfgrond opstellen. En dat zorgt voor een pak meer broeikasgassen.

Deze zomer waren de arctische branden zo intens dat ze een rook- en roetwolk veroorzaakten die groter was dan de landmassa van de EU. Volgens het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts is er in een maand tijd meer vervuiling in de lucht terechtgekomen dan in welke andere dan ook, in 18 jaar tijd.

De rook van die Siberische bosbranden verstikt de nabijgelegen steden al maanden en heeft zich over de Stille Oceaan verspreid om Alaska te bereiken. De rook heeft zelfs de luchtkwaliteit verminderd in steden zo ver weg als Seattle. Dik vijfduizend kilometer van het epicentrum van de Siberische branden.

Sommige branden hebben oude veengebieden verwoest die koolstof bevatten dat zich in de loop van duizenden jaren heeft opgehoopt, een proces dat vergelijkbaar is met het verbranden van fossiele brandstoffen

Rook van brandende bossen en turf kan weken in de atmosfeer blijven hangen, duizenden kilometers afleggen en de gezondheid schaden van ver weg wonende bevolkingsgroepen. Dat is gedeeltelijk te wijten aan wat er brandt: harsrijk boreaal bos, turf begraven in moerassen en smeltende toendrapermafrost. Die geven allemaal hoge concentraties kooldioxide af in de atmosfeer, samen met methaan en giftige stoffen zoals kwik.

Uit de meest recente gegevens, afkomstig van de Copernicus-dienst voor luchtmonitoring van de EU, blijkt dat dit jaar tot 24 augustus 245 megaton CO2 is vrijgekomen door bosbranden. Het cijfer voor het hele afgelopen jaar was 181 megaton.

Wildfires in Khanty-Mansi, Rusland

Eind juli waren er ongeveer 600 grote brandhaarden, vergeleken met 400 in 2019. Het gemiddelde aantal tussen 2003 en 2018 was ongeveer 100. Copernicus schat dat alleen al tussen 1 juni en 31 juli 205 megaton CO2 werd uitgestoten. De bosbranden vielen samen met een hittegolf in Siberië, waar de temperatuur in sommige gebieden opliep tot meer dan 30 graden.

Volgens Mark Parrington, senior wetenschapper bij Copernicus, scheppen de Arctische bosbranden deze zomer een nieuw precedent. De emissies zijn in juli en begin augustus aanzienlijk gestegen in vergelijking met 2019. Sommige branden hebben oude veengebieden verwoest die koolstof bevatten dat zich in de loop van duizenden jaren heeft opgehoopt, een proces dat vergelijkbaar is met het verbranden van fossiele brandstoffen.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.401.165
 • Aantal
  doden
  950.459
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  99.649
 • Aantal
  doden
  9.937
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag