scrollTop top

Nieuw 3-in-1 magazine nu in de winkel!

Onze cover deze maand: Bill Gates, ’s werelds grootste filantroop. Zijn vocale kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump en zijn steun voor de ontwikkeling van vaccins maken van hem de perfecte zondebok voor een crisis die opduikt op het snijvlak van technologie en wetenschap. Maar in de hele geschiedenis van de mensheid heeft niemand zo veel geld besteed aan het bestrijden van ziekten als Gates.

Portret van ‘s werelds grootste filantroop Bill Gates

Bill Gates wil vooral ‘derdewereldziekten’ zoals polio en malaria – die vaak genegeerd worden door de farmaceutische industrie – volledig uitroeien, en liefst in één generatie. Zijn foundation heeft zo al het leven van 125 miljoen kinderen gered. Onze journalist Mick Van Loon sprak de Microsoft-oprichter vele jaren geleden en is hem gefascineerd blijven volgen. ‘In de hele geschiedenis van de mensheid heeft niemand zoveel geld besteed aan het bestrijden van ziekten als Bill Gates’, klinkt het. 

De wederopstanding van Europa

De wederopstanding van Europa. Foto: AP Photo/Francisco Seco

Terwijl de COVID-19-pandemie door Europa raast en alle aandacht naar zich zuigt, is de Europese Unie aan misschien wel de grootste financiële en monetaire transformatie in een paar decennia begonnen. Solidariteit tussen Noord en Zuid ligt aan de basis. Het is een historische stap voor de EU op weg naar de creatie van een supermacht, tussen China en de Verenigde Staten. Met als stille architect een onbekende Duitse socialist, Olaf Scholz.

Hoe kneedbaar zijn onze hersenen?

Hoe kneedbaar zijn onze hersenen? Foto: Shutterstock

De hersenen boetseren: het lijkt wel sciencefiction, maar niets is minder waar. Elektrische stroom opwekken in onze grijze massa om, bijvoorbeeld, ons geheugen te verbeteren of vermoeidheid te bestrijden is misschien nog niet de normaalste  zaak ter wereld, maar straks doen we dat gewoon thuis. ‘Hersenstimulatie hoeft niet ingrijpender te zijn dan een glas wijn of een biertje drinken.’

Welvaart vs. onze planeet: groene groei kan wél

Groene groei kan wél. Foto: Getty

Door onze onstilbare honger naar groei vreesden we vijftig jaar geleden terecht dat we onze planeet zouden kaalplukken en vergiftigen. Maar nu niet meer. De voorbije halve eeuw toonde aan dat de menselijke bevolking en welvaart kunnen toenemen terwijl we toch beter zorg dragen voor de planeet.

Nog in dit nummer:

Op citytrip naar Tsjernobyl: ‘Enjoy it now, die later’

Op citytrip naar Tsjernobyl. Foto: Ukrinform/Shutterstock

Newsweek-reporter Nina Dillen ging op reis naar Tsjernobyl: Waarom een selfie nemen bij de Sagrada Familia als het ook voor een ontplofte kernreactor kan? Tsjernobyl surft mee op de groeiende golf van ‘dark tourism’: het bezoeken van plekken die met dood of tragedie te maken hebben. Al doen sensationele souvenirshops met ‘glow in the dark’-condooms en radioactief ijs de wenkbrauwen fronsen. ‘Het mag geen Disneyland worden.’

De nucleaire kloof: het Westen vs. de rest van de wereld

Waarom een selfie nemen bij de Sagrada Familia als het ook voor een ontplofte kernreactor kan? Tsjernobyl surft mee op de groeiende golf van ‘dark tourism’: het bezoeken van plekken die met dood of tragedie te maken hebben. Al doen sensationele souvenirshops met ‘glow in the dark’-condooms en radioactief ijs de wenkbrauwen fronsen. ‘Het mag geen Disneyland worden.’ 

Mongolië, een land in volle transformatie

Mongolië: rivieren staan er droog en weiland maakt er plaats voor mijnen. Smog verduistert de beroemde ‘eeuwig blauwe hemel’ in de winter. Op de Euraziatische steppe, de oude thuis van Djenghis Khan en zijn Mongoolse horde, wordt de eeuwenoude levensstijl van een van ’s werelds laatste nomadische volkeren bedreigd als nooit tevoren. Hoe is het zover kunnen komen? 

Newsweek-filosofe Alicja Gescinska in gesprek met de Amerikaanse rechtsfilosoof Robert P. George

De Amerikaanse rechtsfilosoof Robert P. George. Foto: Getty

‘Hoop is een deugd die we zeker in sombere tijden moeten nastreven.’ Aan het woord is Robert P. George. De Amerikaanse rechtsfilosoof geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste denkers van vandaag. Zijn diagnose van ons huidige tijdsgewricht is niet optimistisch, al blijft hoop een plicht. We leven volgens George in een ‘emotietijdperk’. Zowel de rede als het geloof zitten in de hoek waar de klappen vallen. ‘Is iets goed of slecht, rechtvaardig of onrechtvaardig? We laten het afhangen van hoe het ons doet voelen. Onze gevoelens zijn de ultieme toetssteen der dingen geworden.’

Twee gratis bijlagen

Voortaan krijg je bij je vertrouwde Newsweek twee gratis bijlagen: TVDigitaal en Artista. De eerste TVDigitaal kon je vorige maand al ontdekken en werd op veel enthousiasme onthaald. Nu we allemaal massaal streamen en digitaal televisie kijken is het soms moeilijk het kaf van het koren te onderscheiden. Wat moet je in dat uitgebreide aanbod nu écht gezien hebben?

Deze maand ziet ook onze tweede bijlage, Artista, het levenslicht. Artista staat voor ‘artista della vita’, wat zoveel betekent als ‘levenskunstenaar en je leest er over alles wat het leven mooi maakt.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  672.886
 • Aantal
  doden
  20.294