Nieuwe bloedtest bespeurt 50 soorten kanker

Kanker wordt doorgaans ontdekt na bepaalde klachten, maar volgens wetenschappers is het nu ook mogelijk om via een eenvoudige bloedtest te controleren op meer dan vijftig soorten kanker – vaak voordat de eerste symptomen opduiken.

Dat zou kunnen leiden tot vroege diagnoses van tumoren die in een vroeg stadium gemakkelijker te behandelen en, idealiter, te genezen zijn.

De onderzoekers van het Dana-Farber Cancer Institute en de Harvard Medical School, die samenwerken met Britse collega’s van The Francis Crick Institute en University College London, hebben meer dan 4.000 stalen van patiënten getest, waarvan sommige met en sommige zonder kanker.

Meer dan 50 soorten kanker

Meer dan vijftig soorten kanker, zoals darm-, long- en eierstokkanker, werden in de test opgenomen en in 96 procent van de stalen konden de onderzoekers met de nieuwe bloedtest nauwkeurig het type kanker opsporen.

‘Het opsporen van kankers in hun vroegste stadium, wanneer ze minder agressief en beter behandelbaar zijn, heeft een enorm potentieel om levens te redden, en we hebben dringend behoefte aan technologische innovaties die dit potentieel in werkelijkheid kunnen omzetten’, zei David Crosby, hoofd van Cancer Research UK. ‘Hoewel deze test zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt, zijn de eerste resultaten bemoedigend.’