scrollTop top

Nederlandse openbare omroep moet logo’s verwijderen omdat journalisten voortdurend bedreigd worden

Het logo van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Foto: Pro Shots/Sipa USA

‘Vrijwel dagelijks worden collega’s die onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers, er wordt afval naar ze gegooid, ze worden afgesneden op de snelweg en een enkeling remt zelfs hard vlak voor onze auto’s. Als we worden uitgescholden en of in meer of mindere mate bedreigd, valt dat al bijna niet meer op.’ Het zijn geen woorden van een hoofdredacteur in één of andere verafgelegen dictatuur. Maar van die van de Nederlandse openbare omroep NOS.

De NOS moest deze week het besluit nemen om het NOS-logo van de satelliet- en straalwagens voor tv en radio te verwijderen. Want medewerkers op de wagens van de NOS hebben de laatste tijd steeds vaker last van intimidatie en bedreigingen. ‘Het is onder een kleine groep mensen kennelijk normaal. We worden bedreigd, bespuugd, er wordt geroepen dat we leugenaars zijn. Een collega kreeg te horen dat ze wisten waar z’n kinderen naar school gaan’, vertelde verslaggeefster Kysia Hekster aan EenVandaag.

‘We worden bedreigd, bespuugd, er wordt geroepen dat we leugenaars zijn. Een collega kreeg te horen dat ze wisten waar z’n kinderen naar school gaan’

Kysia Hekster

Journalisten zijn vaker doelwit van stevige bedreigingen en agressie, onder andere door geradicaliseerde boeren en activisten van Viruswaanzin. Dat blijkt uit een nieuw dreigingsrapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Nederland.

‘Er is een grens bereikt

Het besluit tot het verwijderen van de stickers, volgt op een discussie die de afgelopen maanden op de redactie van de NOS werd gevoerd. ‘Eerst werden de intimidaties nog afgedaan als incidenten, maar het gebeurt nu structureel’, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. ‘Er is een grens bereikt.’

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg bevestigt in zijn laatste dreigingsrapport dat journalisten doelwit zijn van intimidatie: ‘Er is sprake van stevige bedreigingen en agressieve uitingen tegen journalisten. Je ziet het internationaal ook: journalisten bevinden zich in de frontlinie. Social media functioneren daarbij als een blaasbalg, die berichtgeving opblaast. Dat versterkt polarisering en daarmee de focus op onder andere journalisten.’

Het logo van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Foto: Pro Shots/Sipa USA

Aalbersberg maakt zich daarom zorgen: ‘Een democratische samenleving heeft vertrouwen in de overheid nodig, vertrouwen in politici, maar ook vertrouwen in de journalistiek. Veel mensen denk vaak ‘het hoort er een beetje bij’. Maar dat is niet zo. Bedreigingen horen er niet bij.’

‘Snel gegaan

‘Voortaan zijn deze auto’s, kleine vrachtwagens eigenlijk, niet meer herkenbaar als auto’s van de NOS. Helaas, het is nodig voor de veiligheid van de mensen die elke dag voor de NOS op pad zijn. We hebben er maanden over getwijfeld, we wilden het per se niet, want we willen als publieke journalistieke organisatie juist zichtbaar en aanspreekbaar zijn, maar het kan zo niet verder’, schrijft Gelauff in een post op de NOS-site onder de titel ‘Nederlaag voor de journalistiek’?

Eerder namen ze bij de NOS al het besluit standaard bewaking mee te sturen als er verslag moeten worden gedaan van publieksmanifestaties. Volgens Gelauff is het ‘verbijsterende dat het is allemaal in korte tijd snel anders is geworden’.

‘Deze discussie kwam in het voorjaar op, maar toen nog zeiden de technici dat ze logo’s zeker niet kwijt wilden. Herkenbaarheid en trots op het bedrijf waar ze voor werken, gaven toen nog de doorslag’, schrijft de hoofdredacteur. ‘De journalistiek ligt onder vuur van mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken’, stelt hij vast.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
  • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

    Biden vs Trump

Corona Virus Update