scrollTop top

Mysterieuze ‘robocalls’ teisteren kiezers: ‘Blijf thuis!’

Foto: Ron Adar / SOPA Images/Sipa USA

De FBI is een onderzoek gestart naar een golf van verdachte telefoonoproepen en berichten die Amerikaanse kiezers overspoelden toen ze op 3 november hun stem uitbrachten. Waarschijnlijk om ze te ontmoedigen om naar de stembureaus te trekken. 

In de Verenigde Staten hebben kiezers in de afgelopen dagen naar schatting 10 miljoen geautomatiseerde, spam-oproepen ontvangen die hen vertellen dat ze ‘veilig moeten blijven en thuis moeten blijven’, volgens telecomexperten. Waar de zogenaamde ‘robocalls’ juist vandaan komen, is nog niet duidelijk. 

Foto: Ron Adar / SOPA Images/Sipa USA

Robocalls

YouMail, een techbedrijf dat anti-robocallsoftware maakt, merkte op dat de eerste oproepen al in de zomer het licht zagen, maar dat hun aantal de laatste weken dramatisch toenam. Alleen al in oktober waren er 10 miljoen telefoontjes, zei Alex Quilici, de CEO van YouMail aan The Washington Post. Op dinsdag doken ze op in staten als Iowa, Kansas, Florida, Nebraska en Missouri.

Een van de oproepen zou luiden: ‘Hallo. Dit is slechts een testoproep. Tijd om thuis te blijven. Blijf veilig en blijf thuis.’

‘Dit is geen 12-jarige met een computer’

Wie hier ook achter zit, volgens Quilici wordt er gebruikgemaakt van geavanceerde tools en tactieken die verhinderen om de oorsprong van de robocalls, en dus ook de identiteit van de schuldigen, te achterhalen. ‘Dit is geen 12-jarige met een computer’, voegde hij eraan toe. ‘Dit voelt alsof het misschien door de staat wordt gesponsord. Als je onheil wilt zaaien, wil je dat bij iedereen doen.’

De FBI liet in een verklaring weten dat ze zich bewust zijn van de robocalls, maar dat het geen verdere commentaar wil geven. Volgens een hooggeplaatste ambtenaar van het Department of Homeland Security zou de FBI wel al een onderzoek gestart zijn. 

Desinformatie

Eerder waarschuwden cyberexperts dat Amerikaanse kiezers ook tijdens deze presidentsverkiezingen het doelwit zijn van desinformatiecampagnes. Zo hebben onderzoekers van Talos, de cybersecurityafdeling van netwerkspecialist Cisco, de afgelopen vier jaar de Amerikaanse verkiezingen geanalyseerd vanuit een zo breed mogelijk veiligheidsperspectief.

‘Ze proberen de Amerikanen te verdelen’, zei Matthew Olney, threat intelligence-directeur van Talos, eerder deze week aan Newsweek België. ‘Hoewel ik er zeker van ben dat onze tegenstanders elk hun eigen voorkeur hebben voor wie Amerika zou leiden, is wat ze uiteindelijk echt willen zien een zwakker Amerika.’

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938