scrollTop top
Mongolië ovoo

Mongolië, het laatste land waar je je als toerist nog echt vrij kunt voelen

Afgelopen zomer reisden Newsweek Senior Writer Mick Van Loon samen met zijn echtgenote en zijn jongste zoon door Mongolië, en de Gobiwoestijn in het bijzonder. Tegen alle raadgevingen in deden ze dat alleen – zonder gids, zonder chauffeur – en zonder een echt plan. Het bleek niet evident in een land dat zo groot is als Duitsland, Frankrijk en Spanje samen en waar welgeteld vier asfaltwegen liggen. Maar het kan dus wel, en durvers wacht een onwaarschijnlijke ervaring. Een fotoreportage met impressies:

‘We hadden een heel raar gevoel in de weken na onze reis, en we konden ook niet echt antwoorden als mensen vroegen of het de moeite was, en wat de trip zo bijzonder maakte. Vooral de notie overbrengen van wat het is om te reizen in een land zonder wegen, zonder houvast, bleek moeilijk. Maar net daar zit waarschijnlijk het antwoord, denk ik: wie alleen reist door Mongolië, kan nog complete, absolute vrijheid ervaren.

Mongolië is de eerste plek waar we gereisd hebben waar we dat gevoel hadden. Zelfs in Alaska of in het midden van de Australische outback verlies je nooit het gevoel dat je aan het reizen bent in een land met regels en familiaire structuren. Die absolute vrijheid – je rijdt waar je wilt, je doet wat je wilt – gekoppeld aan het feit dat je honderden kilometers kunt reizen zonder een ziel tegen te komen: het is echt wel wennen, maar heel, heel bijzonder.’

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  672.886
 • Aantal
  doden
  20.294