scrollTop top

MANIC MONDAY. Sterrenchef Gert De Mangeleer: ‘Ik heb geen rust in mijn hoofd’

Gert De Mangeleer, sterrenchef en eigenaar van L.E.S.S. by Hertog Jan en Bar Bulot. Foto: Kristof Vrancken

MANIC MONDAY: Hoe komt een mens de meest onbeminde dag van de week door?

Gert De Mangeleer, sterrenchef en eigenaar van L.E.S.S. by Hertog Jan en Bar Bulot, allebei in Brugge

Gert De Mangeleer, sterrenchef en eigenaar van L.E.S.S. by Hertog Jan en Bar Bulot. Foto: Kristof Vrancken

07.00 uur

Ik ga altijd vrij laat slapen, maar meestal sta ik op rond 7 uur. Het eerste wat ik doe, is een douche nemen en een Actimel drinken. ’s Morgens eet ik niets. Dan spring ik in de wagen en rij ik naar ons hoofdkantoor in Zedelgem, naar L.E.S.S. of naar Bar Bulot. Ik zit vaak in het buitenland, maar in België is maandag vooral een dag met afspraken, zo ben ik de rest van de week wat vrijer.

Mijn businesspartner en beste vriend Joachim (Boudens, nvdr) en ik zijn allebei vrij vroeg aan de slag. We werken aan nieuwe projecten, waaronder eentje in Antwerpen, en overlopen tijdens vijf à zes koffietjes de voorbije en komende dagen. Dan scheiden onze wegen weer en gaan we verder aan de slag.

12.00 uur

Soms leef ik twee of drie dagen na elkaar op fruit en yoghurt. Het is soms zo’n drukke rollercoaster dat ik geen tijd kan maken voor uitgebreide maaltijden. Veel mensen denken dat een chef-kok zich ganse dagen een dikke buik eet. (lacht) Ik werk zeer veel, maar ik zie nooit op tegen de maandag omdat ik het echt graag doe. Als die niet meer zoals een eerste schooldag voelt, stop ik ermee. Zo heb ik deze zomer bijna 28 dagen non-stop gewerkt, zeven dagen op zeven. Ik doe dat nu 23 jaar.

‘Mijn leven wordt ingenomen door alles wat in de gastronomie gebeurt’

Gert De Mangeleer

Natuurlijk heb ik ook weleens een mindere dag, maar als het brandt – zoals met corona – en we komen er na het blussen beter uit, dan ben ik voldaan. Mijn leven wordt ingenomen door alles wat in de keuken en in de gastronomie gebeurt, ik ben voortdurend op zoek, ik heb geen rust in mijn hoofd. Ik denk constant na over nieuwe concepten en er liggen er ook veel klaar waarmee ik nog niets gedaan heb.

01.00 uur

’s Avonds ga ik nog heel graag in L.E.S.S. of in Bar Bulot de service meedraaien om het gevoel met de werkvloer en de medewerkers te behouden. Ik doe ook dikwijls kleinschalige evenementjes in binnen- of buitenland, waarbij we moeten koken voor gasten. Maar afgelopen zomer stond ik zes dagen per week tussen ‘mijn mensen’. Ik vind het heel belangrijk om er in tijden van crisis voor hen te zijn. Ze het gevoel te geven van: ‘Gasten, we doen dat samen.’

Wanneer ik thuiskom rond 1 uur, schenk ik een glas wijn in en lees nog rustig wat e-mails. Ik ga meestal niet voor 2 uur slapen. Natuurlijk heb ik wel zorgen, maar mijn projecten houden me niet wakker. Ik heb het geluk dat ik een goed team heb en heb vertrouwen in de toekomst. Zorg er vooral voor dat je werk je hobby is, ik denk echt dat dat het belangrijkste is. Dan zul je nooit dat maandagmorgengevoel hebben.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588