Bio-ingenieur Laurens De Meyer

‘Landbouwers zijn de helden van de toekomst’

Bio-ingenieur Laurens De Meyer over ons nakende voedseltekort

De helft minder vlees produceren én consumeren. Daarin ligt volgens ingenieur in de voedingsindustrie Laurens De Meyer de oplossing als we de komende decennia nog voedsel op ons bord willen. Wij spraken hem over koetjes, kalfjes en kweekvlees.

‘Melk of suiker bij de koffie?’ Als Laurens De Meyer het vraagt, twijfelen we even of het geen strikvraag is. Kan een wolkje koemelk wel, in aanwezigheid van de voorvechter van een meer plantaardig dieet voor iedereen? Het antwoord is ja, want De Meyer is – alle stereotypen over vegetariërs en veganisten ten spijt – geen messias met bekeringsdrang. Wel een bewuste bourgondiër, die er om goed onderbouwde redenen voor pleit onze bien cuit ingebakken vleescultuur niet af te schaffen, maar terug te schroeven. ‘Ikzelf ben een ‘veggievooral’, iets tussen een flexitariër en een vegetariër’, vertelt De Meyer. ‘Ik eet bewust zo veel mogelijk plantaardig. Maar in een spaghetti carbonara proef ik graag spekjes, en over mijn ovenschotel strooi ik ‘echte kaas’. Ik vind niet dat we vlees en zuivel volledig moeten schrappen, maar ons huidige consumptie- en productiepatroon is niet houdbaar.’