scrollTop top

Laatste interview met Kobe Bryant: zijn leven na basketbal

Er is al veel inkt gevloeid sinds Kobe Bryant, zijn dochter Gianna en zeven anderen eind januari omkwamen in een helikoptercrash in Calabasas, Californië. De legendarische topbasketballer stond bekend als een echte scoring machine. Er is ook veel geschreven over zijn Oscar en zijn interesse in kinderboeken. Veel minder bekend is hoe Bryant dezelfde passie voor het basketbalspel ook toepaste op zijn nieuwe leven als ondernemer en CEO.

Afgelopen september zat Bryant samen met Newsweek ter gelegenheid van een podcastaflevering over zijn leven als ondernemer en CEO. Daarin vertelde hij over de motiverende lessen die hij leerde van coach Tex Winter bij de Los Angeles Lakers, maar ook over de invloed die de Amerikaanse zangeres Taylor Swift op hem heeft gehad. 

Enkele fragmenten uit het gesprek.

Bryant over…

Basketbal en verhalen vertellen

‘De disciplines verschillen volkomen, maar het proces is hetzelfde. Het schrijfproces of het bewerken van een verhaal, een roman of een film, is hetzelfde proces als tijdens het basketbal, hoe je het spel van dag tot dag vormgeeft. Het is dezelfde soort blauwdruk, hoewel je twee totaal verschillende huizen bouwt. Ik geniet van het creatieproces. Het is niet anders dan basketbal. En ik had erg veel geluk dat ik, toen ik het basketbalspel achter me liet, iets vond waar ik evenveel van hou.’

Kobe Bryant zat in september samen met Newsweek USA om te spreken over zijn nieuwe leven als ondernemer. Foto: Ryan Hartford

Zijn passie

‘Ik wist dat ik vijf, zes, zeven kampioenschappen wou winnen – dat was mijn doel. Wat andere mensen ook naar mij gooiden, mijn eigen verwachtingen waren hoger. Je kunt die passie niet beheersen; je moet die vlammen brandend houden. Je kan er niets aan doen. Je hebt niet veel keus: je wordt ’s morgens wakker en je gaat. Zelfs als je zou proberen het terug te schroeven, zou het alleen maar toenemen. Als je op vakantie gaat, zeg je: ‘ik ga me er van afhouden. Ik ga er niet aan denken.’ Je kunt dat een paar dagen doen, misschien drie. Als je dan weer begint, is het alsof er dingen uit je stromen.’

Taylor Swift, rolmodel

‘Ik vind het belangrijk om te luisteren naar mensen die geweldige dingen doen. Taylor staat al heel lang aan de top. Hoe en waarom? Hoe schreef ze haar teksten? Hoe kwam ze in die mentale ruimte om steeds weer dingen te kunnen creëren? Ik bedoel, er is veel druk op haar om telkens weer een album op te volgen met een beter album.’

‘Het maakt me niet uit of je haar muziek leuk vindt of niet. Kijk wat ze doet. Het is ongelooflijk om dat steeds weer opnieuw te kunnen doen. Dus ik zal naar zulke dingen blijven kijken om er zo veel mogelijk uit te leren. Ze is een lieve meid. Ze was een lieverd voor mijn meisjes voordat ze een superster werd, dus daarom vind ik haar leuk. Als ze iets van me nodig heeft, zal ik er altijd voor haar zijn. Maar je kunt niet dat niveau van systematische successen hebben en geen kanjer zijn. Dat is onmogelijk.’

Je innerlijke stem

‘Het gaat over hoe je met jezelf onderhandelt. Dat is het belangrijkste – de mentale kant ervan. Maar wat betekent dat eigenlijk? Ik heb het over de gedachten die je hebt wanneer je door een competitieve situatie gaat of je een strakke deadline tegemoet gaat. Wat gebeurt er vanbinnen? Praat je jezelf eruit? Zeg je: ‘OK, het zal geen probleem zijn als ik het niet doe’? of ‘Ik hoef niet op een dinsdagochtend op te staan en de baan op te gaan. Wat betekent deze dag eigenlijk in het grotere geheel, slechts één dag?’’

‘Als je die gesprekken met jezelf hebt, wint dat stemmetje dan van je? Net dat onderscheidt mensen die grootse dingen gaan doen van mensen die dat niet doen, of mensen die geweldige dingen doen, maar op een inconsistente manier.’

Bryant spreekt over zijn boek Legacy and the Queen, een fantasyverhaal over een jong meisje in een weeshuis dat ervan droomt tenniskampioene te worden. Foto: Ryan Hartford

Fouten en loslaten

‘We willen geen misstappen maken, maar ze gebeuren toch. Dat is goed. We maken allemaal dezelfde fouten. We werken allemaal aan dingen. Oprah Winfrey vertelde me dat ze veel van dezelfde fouten als ik heeft gemaakt toen ze met haar studio begon. Disney heeft Disney gebouwd en mensen denken dat alles perfect verlopen is en dat Walt Disney elke juiste beslissing nam. Maar eigenlijk tekende hij een aantal echt slechte contracten. Hij worstelde financieel echt – en dat is OK.’

Omgaan met angst

‘Na een blessure denk je: ‘Verdomme, het is voorbij’. Ik weet niet of ik hieruit terug zal komen of dat mijn carrière voorbij is. Dan denk ik: ‘Wat ga ik doen met de rest van mijn leven?’ Ik had die angsten. Maar ik leerde op jonge leeftijd dat je ze beter accepteert dan ze bestrijdt. Als je nerveus bent of bang bent voor een situatie, zeg dan niet: ‘Nee, er is niets om bang voor te zijn.’ Zeg eerder: ‘Oh shit het is zover.’ Dat is prima. Dat is OK. Je omarmt de angst. Daarna vraag je: ‘Wat ga ik eraan doen?’’

Zijn kinderen, ouder worden en de dood

‘De geboortes van Bianca en Capri (de jongste van de vier dochters van Bryant, red.) waren een vreemde mix van puur geluk en voldoening, maar tegelijkertijd had ik een beetje verdriet omdat ik wist dat mijn twee oudere meisjes zouden opgroeien. Natuurlijk, je weet dat ze ouder worden, maar je begint te denken dat wanneer Bianca en Coco 6 en 4 zijn, Natalia 20 en Gianna 17 worden – en dan heb ik zoiets van: ‘Ah. Het zet dingen gewoon in perspectief’.’

‘Tijd kent geen genade. Ik wou dat ik een TiVo-knop had om de tijd af en toe te pauzeren.’

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  31.016.799
 • Aantal
  doden
  960.634
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  102.295
 • Aantal
  doden
  9.948
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag