scrollTop top
Protesten tegen nieuwe coronamaatregelen in Brooklyn, New York.

Klimaat- en COVID-19-sceptici zijn in hetzelfde bedje ziek

Protesten tegen nieuwe coronamaatregelen in Brooklyn, New York. – Stephen Lovekin/Shutterstock

Het lijkt er op dat coronavirusontkenners simpelweg de praatpunten van klimaatveranderingssceptici hebben gekaapt en de formulering een beetje hebben aangepast wanneer het over virusverspreiding in plaats van koolstofemissies gaat. De retoriek tussen de twee vormen van ontkenning is bijna komisch vergelijkbaar.

John Cook, de bezieler van Skeptical Science, een website die veelvoorkomende argumenten van ontkenners van klimaatverandering ontkracht, heeft het afgelopen decennium de psychologie van klimaatontkenners bestudeerd. De afgelopen maanden deed hij hetzelfde met mensen die het coronavirus minimaliseren of zelfs ontkennen. Cook, een onderzoeksassistent-professor bij het Center for Climate Change Communication aan de George Mason University, zegt dat de parallellen tussen de twee groepen opvallend zijn.

Tribalisme

In beide gevallen lijkt het confronteren van die mensen met feiten weinig effect te hebben. Volgens Cooks research is de ideologie die ze aanhangen een grote voorspeller van de houding van mensen over klimaatverandering, maar tribalisme nog meer.

Tribalisme is een manier van denken of gedrag waarbij mensen boven alles loyaal zijn aan hun sociale groep. ‘Uiteindelijk zijn mensen sociale dieren. Als mijn omgeving gelooft dat klimaatverandering een hoax is, zal ik dat veel eerder geloven. En dat speelt zeker ook met COVID-19’, stelt hij.

De lijm die al deze vormen van ontkenning samenhoudt, is de samenzweringstheorie die eraan ten grondslag ligt: ​​de mensen die alarm slaan over dit probleem spelen onder één hoedje met elkaar en hebben bijbedoelingen

Uit verschillende onderzoeken van de jongste maanden, blijkt dat in het Westen ongeveer 12 procent van de mensen zich helemaal geen zorgen maakt over het coronavirus. Dat ligt opvallend dicht bij het cijfer van mensen die ronduit afwijzend staan tegenover de wetenschap. Dit betekent volgens Cook dat de oplossing niet ligt in het overtuigen van degenen die al doordrenkt zijn van wetenschappelijke ontkenning, maar in het inenten van de overige 90 procent van het publiek tegen wetenschappelijke desinformatie.

Protesten tegen de coronamaatregelen in Virginia
Protesten tegen de coronamaatregelen in Virginia. – Isopix

De gradatie en de argumentatie van ontkenning

De gradatie en de argumentatie van ontkenning van het coronavirus kan je copy-pasten op klimaatontkenning. Sommige mensen beweren dat het virus helemaal niet echt is. Sommigen accepteren dat het virus echt is, maar geloven dat het gevaar wordt overdreven. Sommigen ontkennen dat het niet zo overdraagbaar is als volksgezondheidsfunctionarissen ons willen doen geloven. Sommigen beweren dat sterfgevallen door andere oorzaken ten onrechte aan het virus worden toegeschreven. Et cetera.

Er zijn, ondanks het overweldigend bewijs dat ze echt is, nog steeds mensen die ronduit ontkennen dat de klimaatverandering of de ‘opwarming van de aarde’ aan de gang is. Sommige ontkenners beweren dan weer dat het gewoon een natuurlijke fluctuatie is die niet aan mensen kan worden toegeschreven, anderen stellen dat de effecten niet zo erg zullen zijn, en weer anderen zeggen dat het te laat is om er iets aan te doen, en dat we dus gewoon niks moeten doen.

Complot!

De lijm die al deze vormen van ontkenning samenhoudt, is de samenzweringstheorie die eraan ten grondslag ligt: ​​de mensen die alarm slaan over dit probleem spelen onder één hoedje met elkaar en hebben bijbedoelingen. De parameters bij de ontkenning van klimaatverandering en ontkenning van het coronavirus zijn in wezen dezelfde: een wereldwijde samenzwering, bedreigingen die zijn verzonnen of overdreven voor vermeend politiek gewin, een sinistere verborgen agenda – het kapitalisme ten val brengen, een nieuwe wereldorde installeren of het beroven van individuele vrijheden om de massa te onderwerpen.

Het probleem, zoals we hebben gezien met samenzweringstheorieën over klimaatverandering, is dat als ze eenmaal vast komen te zitten in hun waanideeën, het erg moeilijk is om mensen daarvan los te wrikken

Ontkenners van klimaatverandering zijn al lang van mening dat progressieven, en de wetenschappers en wereldleiders die hun zogezegd radicale agenda delen, zich niet echt zorgen maken over het verlies van soorten of de stijgende zeespiegel of de verwoestende effecten op arme mensen. In plaats daarvan, zo stellen ze, worden feiten vervalst om een ​​rechtvaardiging te creëren voor een totale aanval op onze manier van leven.

Soit, de retoriek tussen de twee vormen van ontkenning is bijna komisch vergelijkbaar. Het probleem, zoals we hebben gezien met samenzweringstheorieën over klimaatverandering, is dat als ze eenmaal vast komen te zitten in hun waanideeën, het erg moeilijk is om mensen daarvan los te wrikken.

Protesten tegen de coronamaatregelen in Virginia
Protesten tegen de coronamaatregelen in Virginia. – Isopix

Andere crisis, same shit

Als je ze confronteert met het bewijs dat de dreiging echt is, gaan ze gewoon beweren dat het overdreven is. Bill Gates krijgt waarschijnlijk de schuld. Of ze zullen excuses verzinnen waarom ze persoonlijk niet worden beïnvloed en het hen dus niets kan schelen. Of ze gaan gewoon over op het uiten van kritiek op de motieven van mensen die oprecht begaan zijn met de crisis.

Die worden ervan beschuldigd op macht of aandacht beluste intriganten te zijn, of onderdeel uit te maken van een of andere demonische agenda. En hebben er geen probleem mee om daar een pak leugens of het persoonlijk leven van die goedbedoelenden bij te sleuren. Wat virologen en epidemiologen en andere wetenschappers momenteel meemaken; de Greta Thunbergs en Al Gore’s van deze wereld kennen het maar al te goed.

Alles kan, behalve toegeven dat het probleem waar we allemaal voor staan ​​echt is en dat we er iets aan moeten doen.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588