Kerstcadeau van Finland aan Europa: een gratis cursus AI

Alle Europeanen krijgen dit jaar een hi-tech kerstcadeau aangeboden van Finland: een gratis online cursus over artificiële intelligentie (AI), in eigen taal.

Vorig jaar al lanceerde de Universiteit van Helsinki samen met techbedrijf Reaktor een reeks online cursussen, oorspronkelijk om Finse burgers te informeren over de wereld van AI. Met succes, want al snel werd het initiatief opgepikt door telecombedrijven als Elisa en Nokia die aankondigden dat ze hun personeel zouden opleiden. Sinds de lente van vorig jaar registreerden maar liefst 270.000 mensen zich.  Maar de technisch onderlegde natie, geleid door de 34-jarige premier Sanna Marin, gaat nu nog een stapje verder.

Levenslang leren

Tegen 2021 wilt Finland 1 procent van de Europese burgers geïnformeerd hebben over de mogelijkheden van AI. De cursus, ‘The Elements of AI’, zou ongeveer zes weken in beslag nemen en is vandaag al beschikbaar in het Engels, Fins, Zweeds, Estisch en Duits. De komende twee jaar zal de universiteit de cursus vertalen naar de overige 20 officiële talen van de EU.

‘Het belang van AI groeit’, zei de Finse minister van Werkgelegenheid Timo Harakka tijdens een presentatie van het project deze maand in Brussel. ‘Om hiervan gebruik te kunnen maken, hebben we digitale vaardigheden nodig.’

‘Onderzoek naar AI is in Finland zeer geavanceerd. We willen het breder toegankelijk maken.’

Teemu Roos, professor computerwetenschappen van de universiteit Helsinki

‘Veranderende arbeidsmarkten, de transformatie van werk, digitalisering en intensievere globale concurrentie betekenen allemaal één ding voor de EU: we moeten investeren in mensen’, zei de minister. ‘Elke EU-burger moet de mogelijkheid hebben om levenslang te leren, ongeacht leeftijd en opleidingsniveau.’

60 procent vrouwen

Een kwart van de tot nu toe ingeschreven personen is 45 jaar en ouder, en bestaan voor ongeveer 40 procent uit vrouwen. Onder de Finse deelnemers is het aandeel vrouwen bijna 60 procent – een opmerkelijk cijfer in de door mannen gedomineerde technologiesector.

‘Elke EU-burger moet de mogelijkheid hebben om levenslang te leren.’

Minister van Werkgelegenheid Timo Harakka

Met het project wilt Helsinki dus geen nieuwe generatie softwareontwikkelaars trainen, maar zijn inwoners – en nu dus ook alle Europeanen – bewust maken van de kansen en de risico’s van AI, zonder dat ze veel van informatica of coderen moeten afweten. Hiervoor trekt de huidige regering bijna 1.680.000 euro uit. 

Officieel diploma

‘Ons universiteitsbeleid is om onderzoek en expertise ten goede te laten komen aan de volledige samenleving’, zei Teemu Roos, docent computerwetenschappen aan de Universiteit van Helsinki. ‘Omdat onderzoek naar artificiële intelligentie in Finland zeer geavanceerd is, is het voor ons vanzelfsprekend om AI-onderwijs voor een breder publiek toegankelijk te maken.’

Daarbij krijgen degenen die slagen voor de opleiding een officieel diploma van de Finse universiteit. Volgens Roos zouden ook Europese universiteiten binnenkort credits kunnen toekennen aan de cursus, waardoor studenten het in hun curriculum kunnen opnemen.