scrollTop top

Kan Trump zich opnieuw kandidaat stellen in 2024?

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Volgens de Amerikaanse grondwet zou een toekomstig presidentschap van Trump nog steeds mogelijk zijn als Joe Biden de verkiezingen wint. En volgens insiders is hij dan wel degelijk van plan zich opnieuw kandidaat te stellen.

Het 22e amendement van de Amerikaanse grondwet stelt alleen dat ‘niemand meer dan twee keer in het ambt van president zal worden gekozen’, maar bepaalt niet dat die twee termijnen opeenvolgend moeten zijn. Dit betekent dat, volgens de wet, als de president verliest na zijn eerste termijn van vier jaar, hij zich theoretisch weer kandidaat zou kunnen stellen.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Dat is wel nog maar één keer gebeurd. In 1884 werd Grover Cleveland de 22ste president van de Verenigde Staten, maar verloor vier jaar later zijn herverkiezing tegen zijn Republikeinse tegenstander, Benjamin Harrison. In 1892 deed Cleveland opnieuw mee, won en werd zo de 24e president.

De voormalige hoofdstrateeg van het Witte Huis, Steve Bannon, zei vorige maand al in een interview dat Trump waarschijnlijk opnieuw een gooi zou doen in 2024 mocht hij verliezen. Volgens Bannon zou Trump zijn volgende kandidatuur al meteen aankondigen als Joe Biden tot winnaar zou worden uitgeroepen. Trump zal 78 jaar oud zijn voor de verkiezingen van 2024 – een jaar ouder dan Biden nu is.

Ook Bryan Lanza, Trumps voormalige campagneadviseur, gelooft dat hij over vier jaar opnieuw voor een tweede termijn zou gaan. Volgens Lanza geniet Trump nog steeds brede steun onder de Republikeinen en zou hij binnen zijn partij weinig weerstand ondervinden.

‘Hij kan beweren dat het geen eerlijke en vrije verkiezing was’, zei Lanza aan de BBC. ‘Ik denk dat de Republikeinen een stap opzij zouden zetten en het zouden laten gebeuren.’

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938