scrollTop top

Kan lichaamsbeweging je geheugen verbeteren?

Hardlopen, zwemmen en dansen blijken goed te zijn voor je geheugen, dat wisten we al. Maar tot nu toe was er nog veelonduidelijkheid over de optimale intensiteit van die bewegingsactiviteiten. Canadese wetenschappers bieden hier eindelijk een antwoord op.

En dat is niet onbelangrijk, want volgens deWereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd dementie, met elk jaar bijna 10 miljoen nieuwe gevallen. Tegen 2030 zou het totale aantal mensen met dementie naar schatting 82 miljoen bedragen. Bovendien bestaat er op dit moment geen behandeling of genezing.

Hoge vs. lage intenstiteit

Maar uit een recente studie gepubliceerd in het vaktijdschrift AppliedPhysiology, Nutrition, and Metabolism blijkt de intensiteit waarmee senioren bewegen cruciaal te zijn om te voorkomen dat hun geheugen achteruitgaat.

Voor de studie werden tientallen deelnemers tussen 60 en 88 jaar gedurende een periode van 12 weken gemonitord tijdens sportieve activiteiten. De ene groep deed intervaltrainingen met hoge intensiteit, terwijl de anderen op een gematigder niveau trainden.

Verbetering geheugenprestaties tot 30%

Wat bleek? Senioren die korte maar intensieve oefeningen deden, zagen een verbetering in de geheugenprestaties tot 30 procent, terwijl deelnemers die matig trainden geen verbetering zagen.

‘Er is dringend behoefte aan interventies die het risico op dementie bij gezonde oudere volwassenen verminderen’, zei Jennifer Heisz, de hoofdauteur van de studie, aan Science Daily. ‘Dat zal de mensen beter informeren over de voorschriften voor lichaamsbeweging voor de gezondheid van de hersenen, zodat ze precies weten welke soorten oefeningen het geheugen stimuleren en dementie op afstand houden.’

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.170.390
 • Aantal
  doden
  946.001
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  97.976
 • Aantal
  doden
  9.936

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag