scrollTop top
Klimaatmars van Youth for Climate in Leuven

Jeugd heeft vooral schrik van klimaatapocalyps, boomers blijken in praktijk groener

Isopix

Jonge mensen die zich zorgen maken over de klimaatcrisis besluiten steeds vaker om geen kinderen te krijgen omdat ze bang zijn dat hun kroost zich door een klimaatapocalyps zal moeten worstelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Maar uit een enquête blijkt dan weer dat het niet millennials en tieners zijn, die weliswaar opkomen voor klimaatactie en milieuwaarden, maar hun ouders en grootouders die het meest geneigd zijn om groene kwesties te ondersteunen.

Een Opinium-peiling vroeg 2.000 Britten naar hun groene houding. De uitslag daarvan laat zien dat hoewel een groot deel – 78 procent – meent een persoonlijke verantwoordelijkheid te hebben om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, toch nog steeds een aanzienlijk aantal niet bereid is offers te brengen.

Ongeveer de helft van de 55-plussers zegt bijvoorbeeld lokaal te winkelen, minder kleding te kopen die langer meegaat en plastic voor eenmalig gebruik te vermijden. Bij de 18- tot 34-jarigen is dat amper een kwart.

Terwijl sommigen zeggen dat ze minder vlees willen eten, fast fashion willen vermijden of fietsen in plaats van autorijden, slagen maar weinigen erin hun doelen te bereiken, blijkt uit de enquête. Maar die biedt toch ook wel een aantal verrassingen.

Ongeveer de helft van de 55-plussers zegt bijvoorbeeld lokaal te winkelen, minder kleding te kopen die langer meegaat en plastic voor eenmalig gebruik te vermijden. Bij de 18- tot 34-jarigen is dat amper een kwart. En slechts 16 procent van de 18-34-jarigen koopt bewust seizoensproducten, vergeleken met 35 procent van de 55-plussers.

De peiling werd uitgevoerd in opdracht van Pure Planet, een leverancier van duurzame energie, als onderdeel van z’n jaarlijkse People and Power-rapport over attitudes ten opzichte van groene vraagstukken. Ondertussen toont een studie dat een deel van de jonge mensen toch wel degelijk wakker ligt van de klimaatverandering.

Klimaatmars van Youth for Climate in Leuven
Isopix

Extreem bezorgd

De onderzoekers ondervroegen 600 mensen van 27 tot 45 jaar die al rekening hielden met de klimaatzorgen bij hun reproductieve keuzes en ze ontdekten dat 96 procent zeer of extreem bezorgd was over het welzijn van hun potentiële toekomstige kinderen in een klimaatveranderde wereld. Uit het onderzoek bleek ook dat sommige mensen die al ouders waren, spijt hadden dat ze hun kinderen hadden gekregen.

De onderzoekers ontdekten ook dat 6 procent van de ouders bekende dat ze spijt hadden over het krijgen van kinderen

Het hebben van een kind betekent mogelijk ook dat die persoon een leven lang koolstofemissies produceert die bijdragen aan de klimaatnoodsituatie, maar slechts 60 procent van de ondervraagden maakte zich grote zorgen over deze koolstofvoetafdruk. Wat de meeste mensen vooral deed besluiten geen kinderen te krijgen, was het vooruitzicht dat die kinderen in een erg moeilijke wereld zouden moeten leven.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Climatic Change, vond geen statistisch significant verschil tussen de opvattingen van vrouwen en mannen, hoewel vrouwen driekwart van de respondenten vormden. De onderzoekers ontdekten ook dat 6 procent van de ouders bekende dat ze spijt hadden over het krijgen van kinderen.

De studie is de eerste peer-reviewed academische studie over de kwestie en analyseerde een grote groep bezorgde mensen. De enquête werd anoniem gedaan, zodat mensen zich vrij konden uiten. Andere bevindingen waren dat jongere mensen zich meer zorgen maakten over de klimaateffecten die hun kinderen zouden ervaren dan oudere respondenten, en dat adoptie werd gezien als een mogelijk alternatief voor het krijgen van biologische kinderen.

‘Acuut trauma op wereldschaal

De studie geeft aan dat de klimaatgerelateerde angsten voor het leven van hun kinderen geworteld waren in een diep pessimistische kijk op de toekomst. Van de 400 respondenten die een visie op de toekomst boden, was 92,3 procent negatief, 5,6 procent gemengd of neutraal en slechts 0,6 procent positief.

Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat klimaatangst de geestelijke gezondheid aantast en eerder in 2020 ondertekenden meer dan 1.000 klinisch psychologen een open brief waarin ze waarschuwden voor ‘acuut trauma op wereldschaal’. Vorige week bleek uit een Engels onderzoek dat meer dan de helft van de kinder- en jeugdpsychiaters zag dat patiënten verontrust waren over de toestand van het milieu.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  684.256
 • Aantal
  doden
  20.572