scrollTop top
Een kraan transporteert kool in Osaka, Japan

Japan belooft tegen 2050 CO2-neutraal te zijn (terwijl het 17 kolencentrales aan het bouwen is)

Een kraan transporteert kool in Osaka, Japan. – AP Photo/Andy Wong

De nieuwe leider van Japan, Yoshihide Suga, heeft tijdens zijn eerste belangrijke speech een ambitieus doel gesteld: koolstofneutraliteit tegen 2050. De aankondiging komt enkele weken na een soortgelijke toezegging van China. Het vereist een grondige herziening van de infrastructuur in Japan, dat sterk afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen. De vraag is maar hoe. Uiteindelijk gaat het land meer dan een dozijn nieuwe kolencentrales bouwen de volgende jaren.

Japan zal tegen 2050 klimaatneutraal zijn, zei de nieuwe premier onder luid applaus van het Japanse parlement. ‘Het bereiken van dat doel zal niet alleen goed zijn voor de wereld’, zei Suga, ‘maar ook voor de Japanse economie en onze mondiale reputatie. Een agressieve benadering van de opwarming van de aarde zal een transformatie in onze industriële structuur en economisch systeem teweegbrengen die zal leiden tot grote groei in de economie.’

Yoshihide Suga
De nieuwe Japanse premier Yoshihide Suga. – Isopix

Japan is de op vier na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. Het had eerder gezegd dat het ‘zo snel mogelijk’ koolstofneutraal zou worden, en beloofde de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 80 procent te verminderen. De nieuwe belofte is dus een flinke upgrade.

Geen details

Hoe haalbaar het allemaal is, da’s een ander paar mouwen. Suga gaf nauwelijks details over hoe Japan zijn doel zou bereiken, en zei alleen dat hij de kracht van ‘innovatie’ en ‘hervorming van de regelgeving’ zou benutten om de energieproductie en het gebruik van het land te transformeren.

Om de nieuwe tijdlijn te kunnen halen, is een enorme herziening van de Japanse infrastructuur nodig, die sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen die koolstofdioxide produceren. Het land heeft gestage vooruitgang geboekt bij het verminderen van zijn uitstoot, maar genereert nog steeds 1,06 miljard ton CO2 per jaar, waarmee het tot ’s werelds top 10 CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking behoort.

Aan het begin van de jaren 2000 had Japan aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide door het gebruik van kernenergie. Maar de ramp met een kerncentrale in Fukushima na een verwoestende aardbeving en tsunami in 2011 leidde tot een wijdverbreide sluiting van de energieproducerende reactoren van het land, die ongeveer een derde van de totale stroomvoorziening opwekten. Slechts een handvol van de kerncentrales is sindsdien opnieuw opgestart.

17 kolencentrales

Met een tekort aan energiebronnen besloot Japan te herinvesteren in steenkool. Het heeft plannen gemaakt of is bezig met de bouw van 17 nieuwe kolencentrales. Dat staat als een tang op een varken met Japans intentie om zijn afhankelijkheid van steenkool te verminderen (maar niet te elimineren).

Niet dat het een erg ambitieus plan was om mee te beginnen: Japan wou de door kolen gestookte bijdrage aan de elektriciteitsproductie van het land verlagen van 32 procent in 2018 tot 26 procent in 2030, deels door inefficiënte centrales te sluiten. Verdere inspanningen zullen waarschijnlijk stuiten op krachtige weerstand van de Japanse industrie, die nog steeds sterk afhankelijk is van de brandstof.

Toch kan de aankondiging van Suga ertoe leiden dat het land zijn inzet voor steenkool heroverweegt ten gunste van schonere, meer diverse energiebronnen. Het land heeft ook gezworen een einde te maken aan omstreden overheidssubsidies voor de export van kolengestookte energietechnologie naar ontwikkelingslanden, waar het gebruik van steenkool voor elektriciteit blijft toenemen. Japan ondersteunt momenteel drie van dergelijke projecten en zegt dat het alleen in ‘uitzonderlijke’ gevallen zal overwegen om meer te financieren.

De kerncentrale van Onagawa, zou de tweede krencentrale worden die na de ramp in Fukushima heropstart
De kerncentrale van Onagawa, die hard werd geraakt door de tsunami in 2011, zou de tweede krencentrale worden die na de ramp in Fukushima heropstart. – Isopix

Opnieuw kernenergie?

Japan overweegt nu al een substantiële uitbreiding van zijn aanbod van wind- en zonne-energie, en kijkt ook naar nieuwere, minder gevestigde technologieën, zoals installaties die ammoniak of waterstof verbranden.

Het weer opstarten van kerncentrales zou ook wel eens opnieuw op tafel kunnen komen, ondanks de wijdverspreide publieke weerstand tegen het idee. In zijn toespraak zei Suga dat Japan door zou gaan met de ontwikkeling van kernenergie met ‘maximale prioriteit voor veiligheid’, iets wat boegeroep bij leden van het parlement opriep.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911