scrollTop top

In cijfers: Zo willen Belgen in de toekomst werken

Isopix

Door de COVID-19-pandemie zetten werknemers en bedrijven de voorbije maanden een wereldwijd experiment in telewerken en ‘hybride’ werken op touw. Dat we deze nieuwe manieren van werken grotendeels omarmd hebben en niet meer willen loslaten, blijkt uit een grootscheepse Europese enquête van netwerkspecialist Cisco die Newsweek België exclusief kon inkijken.

 • 22% zou zijn eigen werkuren en dagen op kantoor zelfstandig willen plannen zonder een vast rooster.
 • 16% wil gewoon weer naar kantoor; dat aantal is hoger dan in Nederland en Luxemburg.
 • Slechts 36% van de werknemers in ons land wil in 2021 het liefst de hele tijd op één werkplek doorbrengen, 28% is het daar niet mee eens en 36% is onverschillig.
 • Opvallend: 56% wil minder reizen om het milieu te sparen en 51% ziet het woon-werkverkeer als tijdverspilling.

Impact op de medewerkers

Ook de voordelen van thuiswerken zijn niet te onderschatten, zo blijkt. Veel respondenten geven aan dat ze zich gelukkiger (34%), zelfstandiger (32%) en gezonder (29%) voelen als ze thuiswerken. Bovendien heeft 59% nu een grotere waardering gekregen voor afstandswerken. Maar liefst 49% gelooft dat thuiswerken hen meer controle gegeven heeft over hun mentale gezondheid, en bijna de helft van de respondenten heeft meer beweging en sport in hun dagelijkse routine opgenomen.

Impact op de productiviteit

De lockdown heeft de laatste sceptici van telewerk de wapens uit de handen geslagen: 84% van de werknemers is van mening dat de productiviteit gelijk gebleven is of verbeterd is terwijl ze thuiswerkten. De helft gelooft dat de verhoogde productiviteit een positief neveneffect was van de lockdown, terwijl slechts 33% gelooft dat de productiviteit in de toekomst zal afnemen in een hybride werksituatie. Daarnaast wil iets meer dan de helft dat hun bedrijfsleiders de snelle besluitvorming die ze tijdens de pandemie meegemaakt hebben, voortzetten.

De toekomst is hybride

Hoewel een meerderheid (43%) gelooft dat hun bedrijf na de pandemie geen hybride regeling met thuis- en kantoorwerk zal invoeren, rekent de helft van de Belgen er toch op dat hun bedrijfsleiders wél zullen luisteren naar hoe ze na de pandemie willen werken.

Door corona is de idee dat werknemers alleen op kantoor productief kunnen zijn namelijk voorgoed de wereld uit. Zo denken bijna twee op de vijf Belgen dat het vertrouwen van hun werk gevers tijdens de lockdown toegenomen is. Daartegenover staat dat 69% van de werknemers wel wil dat hun bedrijfsleiders meer investeren in technologische middelen zodat ze thuis even productief kunnen zijn als op kantoor. In ons land vindt 29% namelijk dat ze geen goed internet hebben en 36% heeft thuis geen goede werkruimte.


Wil je meer weten over de toekomst van werk en de impact op jouw job? Je leest er alles over in de nieuwe editie van het magazine Newsweek België dat vanaf vandaag overal te koop is.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588