scrollTop top
Donald Trump president

Hoe racistisch is Donald Trump?

Afgelopen vrijdag, in de nacht dat opperrechter Ruth Bader Ginsburg stierf, deed Donald Trump een campagneoptreden in Bemidji, een stadje in het noorden van Minnesota. Trump prees er de superioriteit van de genen van blanke Minnesotans en omarmde er expliciet eugenetica. Wie goed heeft gekeken, kan echter nauwelijks verbaasd zijn. Trump is in bijna elk decennium van zijn volwassen leven geconfronteerd met beschuldigingen van racisme.

Trump speelde gewoontegetrouw in op de aanbiddende menigte op de luchthaven van Bemidji, waar MAGA-petjes met een buitengewone marge in de meerderheid waren in vergelijking met mondkapjes. ‘Een van de belangrijkste kwesties bij deze verkiezingen is het onderwerp vluchtelingen’, zei Trump tijdens de avondbijeenkomst in een staat die grote aantallen vluchtelingen uit Somalië heeft opgenomen. ‘Je weet het misschien beter dan bijna iedereen. Hebben jullie een leuke tijd met je vluchtelingen?’ De president spuwde vervolgens zijn gal naar Ilhan Omar.

Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Ilhan Omar

Ilhan Omar werd in 1982 als laatste van 7 kinderen geboren in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De familie ontvluchtte Somalië tijdens de Somalische Revolutie en bracht vier jaar door in een vluchtelingenkamp in Kenia. In 1992 kwam ze aan in New York. In 1995 verleenden de Verenigde Staten de Omars asiel. Ze vestigden zich in Minneapolis. In 2000, op 17-jarige leeftijd, werd Omar genaturaliseerd als staatsburger. Ze behaalde in 2011 een bachelordiploma politieke wetenschap en internationale betrekkingen aan de North Dakota State University.

Ilhan Omar in Minnesota. Foto: AP Photo/Jim Mone

In juni 2018 diende Omar haar kandidatuur in om Minnesota’s 5e congresdistrict te vertegenwoordigen in het Huis van Afgevaardigden. Bij de algemene verkiezing op 6 november 2018 won ze van de door Donald Trump gesteunde Jennifer Zielinski met 78 procent van de stemmen. Omar werd zo op 3 januari 2019 de eerste Somalisch-Amerikaan, de eerste ex-vluchteling en, samen met Rashida Tlaib, een van de eerste twee vrouwelijke moslims in het Amerikaanse Congres.

Absurde leugen

Trump vertelde vrijdag tegen zijn aanhang doodleuk een absurde leugen: dat Ilhan Omar ooit met haar broer was getrouwd. De president richtte zich vervolgens op de raciale onrust in Minneapolis die volgde op de moord op George Floyd door de politie. Trump zei de aanwezigen dat als hij niet zou hebben ingegrepen ‘jullie Minneapolis niet meer zouden hebben’. Hij herinnerde er vervolgens aan – met een sadistisch lachje op zijn gezicht – hoe een NBC-correspondent, Ali Veshi, van Keniaanse afkomst, gewond raakte toen hij verslag uitbracht van de protesten bij een aanval met traangas en rubberen kogels door de politie op de demonstranten. ‘Was het niet een prachtig gezicht?’ vroeg Trump retorisch aan de aanwezigen. ‘Dat heet wet en orde!’

En toen volgde een angstaanjagende omhelzing van eugenetica. Eugenetica is de in diskrediet gebrachte theorie dat het menselijk ras kan worden verbeterd door zich selectief voort te planten op basis van superieure eigenschappen die blanken zouden hebben. De theorie heeft een akelige geschiedenis in Amerika. En Hitlers omhelzing van eugenetica in nazi-Duitsland leidde tot het programma van rassenhygiëne dat culmineerde in de uitroeiing van miljoenen Joodse mensen en anderen in vernietigingskampen.

Het idee dat Trump in Bemidji poneerde, dat blanke Minnesotans, net als renpaarden, superieure, erfelijke genen hebben, is pure witte suprematie. Trump, president van de VS, verkondigde doodleuk vanop een podium een racistische ideologie die gebaseerd is op de veronderstelling dat blanken superieur zijn aan mensen van andere etnische groepen en hen daarom zouden moeten domineren.

‘Jullie hebben goede genen, dat weet je toch?’ zei Trump tegen het quasi uitsluitend blanke publiek in Minnesota. ‘Veel gaat over de genen, nietwaar? Geloven jullie dat ook? De renpaardentheorie, weetjewel’, zei Trump. ‘En jullie hebben goede genen in Minnesota.’

De renpaardentheorie

Er wordt al lang over het geloof van de Trumps in eugenetica gefluisterd, maar de president heeft het misschien nog nooit zo publiekelijk verkondigd. In een film die voorafgaand aan de verkiezingen van 2016 werd uitgezonden, onthulde een biograaf van Trump de ‘zeer diepe aantrekkingskracht’ van de familie voor eugenetica, te beginnen met de vader van Trump, Fred, die Donald kennis liet maken met de ‘renpaardentheorie’.

Michael D’Antonio, de auteur van de bestseller The Truth About Trump, poneerde al in 2016 dat een groot deel van de familie Trump een renpaardentheorie van menselijke ontwikkeling onderschrijft, dat ze geloven dat er superieure mensen zijn, en dat als je de genen van een superieure vrouw en een superieure man samenvoegt, je superieure nakomelingen krijgt.

Het idee dat Trump in Bemidji poneerde, dat blanke Minnesotans, net als renpaarden, superieure, erfelijke genen hebben, is pure witte suprematie. Trump, president van de VS, verkondigde doodleuk vanop een podium een racistische ideologie die gebaseerd is op de veronderstelling dat blanken superieur zijn aan mensen van andere etnische groepen en hen daarom zouden moeten domineren.

Timing

We mogen maar hopen dat timing Trump redde van een schandaal. Want die vrijdag was Amerika bezig met de dood van een feministisch icoon wiens vertrek een generatie-lange conservatieve overname van Amerika’s hoogste gerechtshof dreigt te bespoedigen. Het tweede belangrijkste nieuwitem die dag was het feit dat het dodental in de coronaviruspandemie in de VS de 200.000 heeft overschreden. Trumps openlijke omhelzing van eugenetica leidde nauwelijks tot aandacht daardoor.

Wie goed heeft gekeken, kan echter nauwelijks verbaasd zijn. Trump is in bijna elk decennium van zijn volwassen leven geconfronteerd met beschuldigingen van racisme. In de jaren zeventig werd het onroerendgoedimperium van de Trump-familie gedwongen om te schikken in een rechtszaak van het ministerie van Justitie wegens systematische discriminatie van zwarten bij applicaties voor huurovereenkomsten van appartementen. In de jaren tachtig plaatste hij paginagrote advertenties waarin werd opgeroepen tot de doodstraf tegen zwarte tieners die ten onrechte werden beschuldigd van verkrachting in Central Park.

Trump’s persoonlijke overpeinzingen over Hispanics komen overeen met de vitriool die hij in het openbaar heeft getoond, en zijn antipathie tegen Afrika is zo diepgeworteld dat toen first lady Melania Trump een reis naar dat continent in 2018 plande, hij liet weten dat hij ‘nooit zou kunnen begrijpen waarom ze daarheen zou willen gaan.’

Gedurende zijn legislatuur heeft Trump op onbewaakte momenten verschillende keren laten vallen dat zwarte Amerikanen voornamelijk zichzelf de schuld moeten geven in hun strijd voor gelijkheid, en dat ze meer gehinderd zijn door gebrek aan initiatief dan door maatschappelijke belemmeringen. Meerdere Amerikaanse functionarissen hebben dat soort uitspraken door de president tijdens meetings bevestigd.

En niet alleen met zwarten heeft Trump een probleem. Na telefoontjes met joodse wetgevers, mompelde Trump dat ‘Joden alleen aan zichzelf denken’. Trump’s persoonlijke overpeinzingen over Hispanics komen overeen met de vitriool die hij in het openbaar heeft getoond, en zijn antipathie tegen Afrika is zo diepgeworteld dat toen first lady Melania Trump een reis naar dat continent in 2018 plande, hij liet weten dat hij ‘nooit zou kunnen begrijpen waarom ze daarheen zou willen gaan.’

‘Niemand houdt meer van zwarte mensen dan ik

Toen Trump door ondergeschikten op deze opvattingen werd aangevochten, reageerde hij steevast met verontwaardiging. Hij zei dan dingen als ‘niemand houdt meer van zwarte mensen dan ik’, blijkt uit getuigenissen van voormalige hoge ambtenaren van het Witte Huis.

In het geval van Trump hebben zijn acties als president de percepties van racisme in zijn woorden alleen maar versterkt. Een groot deel van zijn beleid kwam er op neer om decennia van vooruitgang tegen kiezersonderdrukking, huisvestingsdiscriminatie en wangedrag van de politie ongedaan te maken. Zijn immigratiebeleid grijpt terug naar quotasystemen van de jaren 1920 die – rara – werden beïnvloed door de toen in zwang zijnde rommelwetenschap van de eugenetica, en ze omvatte handhavingspraktijken – inclusief de scheiding van kleine kinderen van hun families – die bedoeld leken om het trauma van Spaanssprekende migranten te maximaliseren.

In het geval van Trump hebben zijn acties als president de percepties van racisme in zijn woorden alleen maar versterkt.

Trump greep bijvoorbeeld ook in bij de raciale gevoeligheidstrainingen bij federale agentschappen. Daar moeten bepaalde termen niet meer worden gebruikt, zoals ‘White privilege’. In een toespraak in het Nationaal Archief vorige week beloofde Trump om, wanneer hij wordt herverkozen, het leerplan te zullen herzien – wat kinderen in de scholen van het land leren. Hij beweerde dat studenten ‘leugens krijgen ingelepeld over Amerika als een slecht land dat wordt geplaagd door racisme’.

Het Amerika dat door Trumps beleid en dit soort uitspraken wordt voorgesteld, is er een dat zich inzet voor het behoud van een raciale hiërarchie die te zien is in Trumps eigen kabinet en Witte Huis, beide overwegend blank en een van de minst diverse in de recente Amerikaanse geschiedenis.

Het echt heel Witte Huis van Donald

Vanaf het begin was zijn leiderschapsteam overwegend blank. De Washington Post identificeerde 59 mensen die kabinetsposities hebben bekleed of in topfuncties in het Witte Huis hebben gediend. Slechts zeven waren gekleurde mensen, onder wie minister van Defensie Mark T. Esper en minister van Volksgezondheid en Human Services Alex Azar, die van Libanese afkomst zijn. Slechts één – Ben Carson, de minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling – is zwart. Onder Trump zijn de federale rechtbanken van het land ook steeds blanker geworden. Van de 248 benoemde en genomineerde rechters sinds Trump aantrad, waren er slechts acht zwart en acht Latijns-Amerikaans.

Trumps geflirt met racisme, maakt zelfs de Republikeinen zenuwachtig die hem al lang steunen. De Republikeinse Partij wijdde een groot deel van haar conventie in augustus eraan om kiezers ervan te overtuigen dat Trump geen racist is, met veel meer zwarte sprekers op het vierdaagse evenement dan normaal.

The Apprentice

Omarosa Manigault Newman, een van de weinige zwarte vrouwen die in het Witte Huis onder Trump heeft gewerkt, zei in haar memoires van 2018 dat ze door assistenten van het Witte Huis was ingeschakeld om tapes van ​​opnames van The Apprentice op te sporen, de realityshow van Trump waar ze zelf ooit aan deelnam. Op die tapes was te zien hoe Trump vaak het woord ‘nigger’ gebruikte. In haar boek beschrijft ze Trump als ‘een racist, vrouwenhater en onverdraagzaam’.

Mary L. Trump, de nicht van de president, heeft gezegd dat racisme veel voorkwam in de familie Trump. In interviews om haar onlangs gepubliceerde boek te promoten, vertelt ze dat ze getuige was van hoe haar oom zowel antisemitische smaad als het n-woord gebruikte.

Michael Cohen, de voormalige advocaat van de president, heeft soortgelijke beschuldigingen geuit en noemt Trump in een nieuw gepubliceerd boek ‘een racist, een roofdier, een oplichter’. Cohen beschuldigt Trump van het routinematig kleineren van niet-blanken, onder wie voormalig president Barack Obama. ‘Toon me een land dat wordt gerund door een zwarte dat geen shithole is’, zei Trump volgens Cohen bijvoorbeeld.

Michael Cohen,. Foto: AP Photo/Kevin Hagen, File

In de afgelopen maanden heeft Trump de Black Lives Matter-beweging veroordeeld als een ‘symbool van haat’ terwijl hij gewapende blanke militanten verdedigde die het Capitool van Michigan binnendrongen, alsook rechtse activisten die met wapens zwaaiden vanuit pick-up trucks in Portland en een blanke tiener die twee demonstranten neerschoot en doodde in Wisconsin.

‘Als Trump deze verkiezing niet wint, wordt de politie afgeschaft en komen zwarten naar je huis om jou en je gezin te vermoorden. Dit gaat niet meer over politiek, het gaat om elementair overleven.’

Stormfront website

Hij heeft een video geretweet – en vervolgens verwijderd – van een fan die ‘White power’ roept. Hij heeft openlijk de electorale legaliteit in twijfel getrokken van senator Kamala D. Harris, de eerste zwarte en Aziatisch-Amerikaanse kandidaat van een grote partij voor vice-president. Hij reanimeerde daarvoor een versie van de ‘false birther’-bewering die hij eerder gebruikte om te suggereren dat Obama misschien niet in de Verenigde Staten is geboren.

Apocalyptische taal

De Stormfront-website – het oudste en grootste neonazi-platform op het internet – heeft onlangs een oproep gedaan aan Trumps volgers om te mobiliseren. ‘Als Trump deze verkiezing niet wint, wordt de politie afgeschaft en komen zwarten naar je huis om jou en je gezin te vermoorden’, waarschuwde de site. ‘Dit gaat niet meer over politiek, het gaat om elementair overleven.’

Het is een echo van de apocalyptische taal die door Trump zelf wordt gebruikt. Hij beweerde immers onlangs dat als de Democratische kandidaat Joe Biden wordt gekozen, de politie-afdelingen zullen worden ontmanteld, de Amerikaanse manier van leven zal worden ‘afgeschaft’ en ‘niemand nog VEILIG zal zijn.’

Trumps eerste termijn viel samen met de meest intense periode van raciale onrust in een generatie in de VS. En het land bevindt zich nu in het laatste deel van een presidentiële campagne die meer expliciet gericht is op ras dan welke verkiezing dan ook in de moderne Amerikaanse geschiedenis.

Joe Biden heeft de kwestie vanaf het begin aangegrepen. Hij heeft Trump de eerste racistische president van het land genoemd en beloofd zijn presidentschap te gebruiken om verdeeldheid te genezen die een erfenis is van de ‘erfzonde’ van de slavernij.

Raciale wrok

Studies van de verkiezingen van 2016 hebben aangetoond dat raciale wrok een veel grotere factor was in Trumps overwinning dan economische grieven. Politieke wetenschappers van Tufts University en de University of Massachusetts onderzochten bijvoorbeeld de verkiezingsresultaten en ontdekten dat bij kiezers die hoog scoorden op racistische denkbeelden een overweldigende meerderheid stemde voor Trump.

Enkele dagen na de verkiezingen van 2016 tweette David Duke, voormalig leider van de Ku Klux Klan, dat de overwinning van Trump ‘geweldig was voor ons volk’. Richard Spencer, een andere prominente blanke nationalistische figuur, werd op video vastgelegd en leidde een Hail Trump-groet op een alt-right conferentie in Washington.

Bannon & co

Mensen met extreemrechtse opvattingen of extreme blanke nationalistische sympathieën werden ook al snel in Trumps regering opgenomen. Michael Anton werd plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur voor strategische communicatie. Dit is de man die in 2016 een essay publiceerde waarin hij de koers van het land onder Obama vergeleek met die van een vliegtuig dat bestuurd werd door islamitische terroristen en die herhaaldelijk opriep tot een einde aan ‘de onophoudelijke invoer van buitenlanders uit de derde wereld’.

Ian Smith diende als analist immigratiebeleid bij het Department of Homeland Security totdat e-mailrecords verbanden vertoonden met Richard Spencer en andere blanke supremacisten. Darren Beattie werkte als speechschrijver in het Witte Huis voordat hij abrupt vertrok toen CNN zijn betrokkenheid meldde bij het organiseren van een conferentie die bezocht werd door neo-nazi’s.

Stephen Bannon, die jarenlang Breitbart News gebruikte om een ​​alt-rechtse anti-immigrantenagenda te bevorderen, werd benoemd tot hoofdstrateeg van het Witte Huis, maar werd acht maanden later verbannen na een botsing met andere overheidsfunctionarissen. Bannons oude makker Stephen Miller heeft daarentegen een reeks zuiveringen van het Witte Huis overleefd en heeft zijn positie als senior adviseur van de president gebruikt om harde beleidsmaatregelen te voeren die erop gericht zijn niet-Europese immigranten te deporteren en te ontmoedigen.

Steve Bannon. Foto: Isopix

Terwijl hij in 2016 voor de Trump-campagne werkte, stuurde Miller een gestage stroom aan ideeën voor reportages naar Breitbart, afkomstig van blanke nationalistische websites. Dat blijkt uit e-mailrecords die zijn verkregen door het Southern Poverty Law Center. In één zo’n mail spoorde Miller een Breitbart-verslaggever aan om ‘Camp of the Saints’ te lezen, een Franse roman die de vernietiging van de westerse beschaving door ongebreidelde immigratie beschrijft. Het boek is een bijbel geworden voor blanke supremacistische groepen.

FBI-directeur Christopher A. Wray getuigde vorige week nog dat ‘racistisch gemotiveerd gewelddadig extremisme’ het grootste deel van de binnenlandse terrorismezaken van het bureau uitmaakt tegenwoordig, en dat de meeste daarvan worden gedreven door blanke suprematie-ideologie.

Miller was de belangrijkste architect van en drijvende kracht achter het zogenaamde moslimverbod dat werd uitgevaardigd in de vroege dagen van Trump’s presidentschap en de scheiding van migrantenkinderen van hun ouders langs de grens met Mexico. Hij heeft ook achter de schermen gewerkt om de publieke opinie tegen immigranten te keren en bureaucratische tegenstanders te slim af te zijn.

Haatgroepen

Tijdens het presidentschap van Trump is er een toename van de activiteit van blanke nationalistische groeperingen. Recente beoordelingen door het Department of Homeland Security beschrijven blanke supremacisten als de grootste binnenlandse dreiging van het land, een dreiging die groter is dan die van de Islamitische Staat en andere terreurgroepen. De FBI heeft haar middelen uitgebreid om haatgroepen en misdaden op te sporen. FBI-directeur Christopher A. Wray getuigde vorige week nog dat ‘racistisch gemotiveerd gewelddadig extremisme’ het grootste deel van de binnenlandse terrorismezaken van het bureau uitmaakt tegenwoordig, en dat de meeste daarvan worden gedreven door blanke suprematie-ideologie.

Grote bijeenkomsten georganiseerd door blanke nationalistische organisaties, die al in opkomst waren net voor de verkiezingen van 2016, namen in omvang en frequentie toe nadat Trump aantrad. De grootste en meest onheilspellende was de Unite the Right-bijeenkomst in Charlottesville. En het loont de moeite om die – en de fallout ervan – onder de loep te nemen.

Een case die alles zegt: Charlottesville

Op 11 augustus 2017 kwamen honderden blanke supremacisten, neofascisten en aanverwante sympathisanten naar Charlottesville. Naar verluidt daar om te protesteren tegen de geplande verwijdering van een standbeeld van Robert E. Lee, opperbevelhebber van de strijdkrachten van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865 en als dusdanig in van de symbolen van degenen die vochten om slavernij in stand te houden. De betogers in Charlottesville zongen racistische slogans, en het hele gedoe was beladen en doordrenkt met Ku Klux Klan- en nazi-symboliek.

Het liep uit de hand toen een blanke supremacist met zijn auto op een menigte tegenprotesters inreed en Heather Heyer, een 32-jarige vredesactivist, daarbij omkwam. Trumps weifelende reactie in de daaropvolgende dagen markeerde zijn presidentschap. Sprekend vanuit zijn golfresort in Bedminster, New Jersey, hield Trump zich aanvankelijk vast aan een gekalibreerd script: ‘We veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen deze flagrante vertoon van haat, onverdraagzaamheid en geweld.’ Vervolgens, improviserend, voegde hij eraan toe dat het er maar aan lag van welke kant je het bekeek.

Met die toevoeging trok Trump een morele gelijkwaardigheid tussen de racistische ideologie van degenen die verantwoordelijk waren voor het Klan-achtige spektakel en de concurrerende overtuigingen die slachtoffer Heyer en anderen dwongen om haat te confronteren.

De opmerkingen van Trump veroorzaakten in het Witte Huis een strijd achter de schermen om het morele karakter van zijn presidentschap. John F. Kelly, een gepensioneerde generaal van het Korps Mariniers die nog maar een paar weken bezig was met zijn baan als stafchef van het Witte Huis, confronteerde Trump in de wandelgangen. ‘Je moet dit oplossen’, zei Kelly, volgens functionarissen die erbij stonden. ‘Je steunde blanke supremacisten. Je moet terug naar buiten gaan en dit corrigeren.’ Gary Cohn, destijds economisch adviseur van het Witte Huis, dreigde af te treden en voerde aan dat er geen ‘goede mensen’ waren in de rangen van degenen die hakenkruizen droegen en riepen ‘Joden zullen ons niet vervangen’.

Trump ontkende in eerste instantie. Hij gaf de veroordeling van racisme waar Kelly, Cohn en anderen op hadden aangedrongen. ‘Racisme is slecht’, zei hij, ‘en degenen die geweld veroorzaken in zijn naam zijn criminelen en misdadigers, waaronder de KKK, neonazi’s, blanke supremacisten en andere haatgroepen’.

Maar Trump raakte geïrriteerd door de berichtgeving waarin zijn toespraak werd afgebeeld als een poging om zijn aanvankelijke blunder te corrigeren. De volgende dag, tijdens een evenement in Trump Tower over infrastructuurinitiatieven, stak Trump een vurige monoloog af. ‘Je had een groep aan de ene kant die slecht was’, zei hij. ‘Je had een groep aan de andere kant die ook erg gewelddadig was. Niemand wil dat toegeven. Ik zeg het nu.’ Tegen het einde van zijn speech leek de president raciale verdeeldheid tot ver buiten Charlottesville goed te keuren en zei hij: ‘er zijn twee kanten aan het land.’ Het duurde even, maar zowel Cohn als Kelly zouden door Trump aan de kant worden gezet.

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308