scrollTop top
Donald Trump

Hoe lang kan Trump de verkiezingsresultaten blijven betwisten?

Isopix

We zijn ondertussen twee weken na de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Donald Trump blijft de overwinning van Joe Biden ontkennen en betwisten. Dus … hoe lang kan hij dat nog volhouden? Een aantal deadlines die in de komende weken opdoemen, kunnen er in ieder geval voor zorgen dat zijn poging om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken geen juridische kans van slagen heeft.

Ondanks het falen van Trump om enig bewijs te leveren van wijdverbreide kiezersfraude en een juridisch offensief om de uitslag te betwisten dat tot nu toe overal op de klippen is gelopen, is de publieke retoriek van de president uitdagend gebleven. ‘Degenen die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van onze grondwet kunnen de valse resultaten van de Mail-In-verkiezingen van 2020 niet laten standhouden’, tweette Trump begin deze week nog. ‘De wereld kijkt toe!’ waarschuwde hij. De meeste vooraanstaande Republikeinen hebben trouwens de nederlaag van Trump ook nog niet steeds niet erkend.

Donald Trump
Donald Trump. Foto: Isopix

In de komende weken doemen er desalniettemin voor Trump enkele deadlines op die ervoor kunnen zorgen dat zijn poging om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken geen juridische kans van slagen heeft. Om te beginnen hebben de verschillende staten allemaal hun eigen deadlines om de verkiezingsresultaten te certificeren (officieel te maken). In verschillende belangrijke staten komen die deadlines snel dichterbij – bijvoorbeeld in Georgia is dat al vrijdag (20 november). Trump heeft geprobeerd deze certificeringen te vertragen of te blokkeren, maar tot nu toe heeft hij weinig succes gehad.

Bronnen dicht bij Trump hebben gesuggereerd dat, zelfs als hij nooit retorisch toegeeft dat hij heeft verloren, hij tegen half december waarschijnlijk de praktische realiteit zal erkennen en zal stoppen met vechten om een ​​Biden-presidentschap te blokkeren. Maar dat weten we natuurlijk pas zeker als hij het daadwerkelijk doet.

Op 14 december zal het Electoral College bijeenkomen en stemmen om Joe Biden formeel tot verkozen president te maken. Tenzij Trump op de een of andere manier zijn eigen kiesmannen kan laten benoemen in staten die Biden heeft gewonnen, zou dat het echt officieel maken dat hij verloren heeft.

Geconfronteerd met kritiek dat Trump het transitieproces voor Biden nog niet officieel op gang heeft gebracht, hebben Republikeinen zoals Senaatsleider Mitch McConnell de neiging te verwijzen naar de betwiste verkiezing van 2000 (Al Gore versus George Bush) als precedent. Dat geschil werd half december afgerond – dus misschien kijken we naar een vergelijkbare tijdlijn voor de Republikeinse Partij om de uitkomst van deze verkiezingen te erkennen.

Bronnen dicht bij Trump hebben gesuggereerd dat, zelfs als hij nooit retorisch toegeeft dat hij heeft verloren, hij tegen half december waarschijnlijk de praktische realiteit zal erkennen en zal stoppen met vechten om een ​​Biden-presidentschap te blokkeren. Maar dat weten we natuurlijk pas zeker als hij het daadwerkelijk doet.

Eerst Georgia, dan de rest

De federale wet stelt de deadline voor alle staten om hun presidentsverkiezingen te certificeren en kiesmannen te benoemen op 8 december. Maar de verschillende staten hebben zichzelf eerder deadlines gesteld. De eerste van de belangrijkste staten die Biden heeft gewonnen, is Georgia. De deadline is vrijdag 20 november. De Secretary of State van Georgia, Brad Raffensperger, heeft duidelijk gemaakt dat hij dit als een harde deadline beschouwt. Momenteel voert Georgia met de hand een controle van al zijn stemmen uit. Hoewel de controle soms een ‘hertelling’ wordt genoemd, is het dat technisch gezien niet. De campagne van Trump blijft zelfs na het bekendmaken van de resultaten van die controle-oefening in staat om een ​​daadwerkelijke hertelling te vragen. Maar dat kan wel alleen als Bidens voorsprong heel erg nipt is – binnen een marge die momenteel zeker in Georgia niet het geval is.

De volgende dominosteen die valt, zou Michigan kunnen zijn, dat zijn certificeringstermijn begin volgende week, op maandag 23 november, heeft. Biden’s voorsprong in Michigan – 146.000 stemmen, een marge van 2,65 procent – is de grootste in elk van de betwiste staten. Toch is een mogelijk probleem hier dat de resultaten moeten worden gecertificeerd door de tweeledige Board of State Canvassers, die bestaat uit twee Democraten en twee Republikeinen. De aangestelden van de GOP zouden kunnen besluiten om de duidelijke uitkomst in hun staat te negeren vanwege complottheorieën over fraude.

Pennsylvania heeft geen specifieke uiterste datum om resultaten te certificeren, maar de deadline voor certificeringen op niveau van kiesdistrict ligt er op maandag 23 november, en vanaf dan kan het resultaat door de Secretary of the Commonwealth of Pennsylvania worden erkend. In Pennsylvania is dat een Democrate, Kathy Boockvar, die wellicht niet zal dralen om dat te doen. Nevada is de volgende, met certificering op dinsdag 24 november. Maar de laatste belangrijke deadlines zijn na Thanksgiving – Arizona op 30 november en Wisconsin op 1 december.

Volgende fase: kiesmannen

Over het algemeen is certificering in deze staten gekoppeld aan de volgende fase in het proces – de benoeming van de kiesmannen, de 538 mensen die het kiescollege zullen vormen en die technisch gezien de volgende president zullen kiezen. Als Biden in een staat tot winnaar wordt verklaard, worden zijn kiesmannen daar benoemd. Als Biden-kiesmannen worden benoemd in de staten die Biden heeft gewonnen, zou alles op schema liggen om te winnen: hij heeft er dan 306, ruim meer dan de 270 die nodig zijn. De stemmen van de kiesmannen zelf worden technisch gezien pas op 14 december uitgebracht. Zodra die stemmen zijn uitgebracht, zullen ze openbaar bekend gemaakt worden (hoewel het Congres die stemmen technisch gezien pas in januari zal ‘tellen’).

Dus als de belangrijkste staatsresultaten zoals gepland eind november en begin december worden gecertificeerd, en vooral als de electorale stemmen half december zijn uitgebracht, zal het voor Trump veel moeilijker worden om dit geschil vol te houden. Dat betekent niet dat hij het niet zal blijven proberen. Maar vanuit het Witte Huis sijpelen steeds meer berichten door dat Trump nadenkt over hoe hij een exit kan maken zonder al te veel gezichtsverlies te leiden – wellicht zal dat gebeuren door meteen een campagne voor 2024 aan te kondigen waarin hij zich opnieuw kandidaat stelt.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911