scrollTop top

Hoe een kever miljoenen hooikoortslijders kan helpen

De bladkever Ophraella communa kan het stuifmeel van de ambrosiaplant, een van de hoofdoorzaken van hooikoortsklachten, aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit een studie van het Centre for Agriculture and Bioscience International (CABI) gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Het lastig te bestrijden onkruid komt oorspronkelijk uit Amerika en veroorzaakt een scala aan symptomen, van niezen tot jeukende ogen, en verergert aandoeningen zoals astma en eczeem.

Vóór de toevallige komst van de bladkever in Europa in 2013 hadden zo’n 13,5 miljoen mensen op het continent last van allergieën als gevolg van de ambrosia.

Maar nieuw onderzoek in Italië heeft aangetoond dat zo de pollen afkomstig van deze plant met wel 82 procent kunnen verminderen. In de omgeving van Milaan, waar de bladkever voor het eerst in Europa werd ontdekt, werden nagenoeg alle ambrosiaplanten aangevallen, en de veroorzaakte schade was voldoende om de bloei ervan te voorkomen.

‘Onze studie bewijst dat de effecten van gewone ambrosia op de menselijke gezondheid en de economie tot nu toe sterk onderschat worden’, aldus Urs Schaffner van het CABI. ‘Maar ze toont ook dat de biologische bestrijding door de Ophraella communa die effecten in delen van Europa zou kunnen verzachten.’

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.170.390
 • Aantal
  doden
  946.001
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  97.976
 • Aantal
  doden
  9.936

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag