scrollTop top

Hoe astronauten vanuit de ruimte stemmen

Foto: Isopix

Miljoenen Amerikanen trekken op 3 november naar de stembus of stemmen per post, maar één stem zal worden uitgebracht 408 kilometer boven de aarde. Want stemmen in de ruimte, dat kan. 

Nasa-astronaut Kate Rubins vliegt op 14 oktober voor zes maanden naar het internationale ruimtestation (ISS), enkele weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toch is ze nog steeds van plan om te stemmen – vanuit de ruimte dus. 

‘Ik denk dat het echt belangrijk is voor iedereen om te stemmen’, zei Rubins aan het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). ‘Als we het vanuit de ruimte kunnen doen, dan geloof ik dat de mensen het ook vanop aarde kunnen doen.’

Nasa-astronaut Kate Rubins in het Gagarin Cosmonaut Training Center (GCTC) in Rusland. Foto: Isopix

Niet de eerste keer

Hoe dat in zijn werk gaat? De meeste Amerikaanse astronauten wonen in Houston, Texas, nabij het Johnson Space Center. De Texaanse wet staat hen toe om vanuit de ruimte te stemmen met behulp van een beveiligd elektronisch stembiljet. Die zal Rubins toegestuurd krijgen van Mission Control in Houston. Uiteindelijk belandt het ingevulde stembiljet opnieuw via Mission Control bij de gemeentesecretaris. 

Toeval of niet, tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016 bracht Rubins ook al haar stem uit vanuit het ISS. Amerikaanse astronauten kunnen namelijk al meer dan twee decennia vanuit de ruimte te stemmen. Dat is te danken aan een Texaanse wetgever die vernam dat astronaut John Blaha in 1996 niet kon stemmen in de verkiezingen tussen president Bill Clinton en Bob Dole. 

Kate Rubins bij haar terugkeer van het ISS in 2016. Foto: NASA/Bill Ingalls

Daarom werd in 1997 een nieuwe wet ondertekend en in datzelfde jaar werd astronaut David Wolf de eerste Amerikaan die een stem vanuit de ruimte uitbracht. ‘Ik stemde alleen in de ruimte, heel alleen, de enige Engelssprekende daarboven, en het was leuk om een Engelstalig stembiljet te hebben, iets uit Amerika’, vertelde Wolf aan The Atlantic in 2016. ‘Ik voelde me dichter bij de aarde, en het voelde alsof de mensen op aarde echt om me gaven.’

Stemmen vanuit de ruimte was daarvoor nog nooit echt een probleem geweest, omdat Nasa-astronauten meestal niet langer dan ongeveer twee weken doorbrachten op shuttle-missies. Daar kwam verandering in met de komst van het ruimtestation, waar missies al snel meerdere maanden in beslag namen.

Verjaardag ISS

Kate Rubins zal tijdens haar verblijf in het ISS bovendien de 20ste verjaardag van de onafgebroken menselijke aanwezigheid in het ruimtestation vieren. Ze zal er binnenkort ook de Crew-1-bemanning van SpaceX begroeten, die op 23 oktober van het Kennedy Space Center worden gelanceerd. 

Rubins zal volgende week samen met twee Russische kosmonauten, Sergey Ryzhikov en Sergey Kud-Sverchkov, gelanceerd worden in een Sojoez-capsule vanuit Kazachstan. Ze zal tijdens haar missie deelnemen aan diverse onderzoeken op het ruimtestation, waaronder een cardiovasculair experiment en werken met het Cold Atom Lab, een instrument dat een extreem koude microzwaartekrachtomgeving creëert die astronauten gebruiken om het gedrag van atomen te bestuderen. 

Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588