scrollTop top
Joe Biden

Gaat Biden in het Witte Huis een verschil maken voor het klimaat?

President-elect Joe Biden. – Isopix

Het lijdt geen twijfel dat de overwinning van Joe Biden een groot verschil zal maken voor de internationale inspanningen om de klimaatnoodsituatie het hoofd te bieden. Een Amerikaanse president die de opwarming van de aarde als een ‘existentiële bedreiging’ erkent, zal een essentiële extra pijler zijn die het wankele bouwwerk van klimaatdiplomatie ondersteunt.

Met president Biden aan het hoofd, zijn de vooruitzichten een pak beter voor de Cop26-besprekingen van volgend jaar in Schotland, wanneer drastische emissiereducties moeten worden overeengekomen als de wereld een kans wil maken om catastrofale opwarming te vermijden.

Het uit het Klimaatakkoord stappen door Trump bood dekking aan ’s werelds andere klimaatvandalen: Saoedi-Arabië, Brazilië, Rusland en Australië. Met Biden is die dekking verdwenen. Opvallend is dat de verkozen president het klimaat centraal stelde in zijn telefoontjes met buitenlandse leiders.

Vier jaar Donald Trump hebben enorme schade toegebracht aan de reputatie van de VS. De terugtrekking van de VS door president Trump uit het akkoord van Parijs was een belangrijk onderdeel van zijn nationalistische Amerika eerst-agenda en een daad van sabotage tegen zowel de VN-klimaatpolitiek als het principe van een op regels gebaseerde internationale orde. Het uitstappen bood ook dekking aan ’s werelds andere klimaatvandalen: Saoedi-Arabië, Brazilië, Rusland en Australië.

Met Biden is die dekking verdwenen. Opvallend is dat de verkozen president het klimaat centraal stelde in zijn telefoontjes met buitenlandse leiders. Hij heeft tijdens zijn campagne ook steevast beloofd dat zijn eerste daad als president het opnieuw toetreden tot het Klimaatakkoord zal zijn.

Niet al goud

Toch is het niet al goud dat blinkt. Een groen stimuleringspakket op de schaal die door Biden tijdens de campagne is beloofd, zal waarschijnlijk niet door het Amerikaanse Congres geraken, tenzij de Amerikaanse Senaat toch nog onder controle van de Democraten zou komen via twee onbesliste zetels in Georgia. Bidens klimaatplan omvat 2 biljoen dollar aan investeringen in schone energie en een schone elektriciteitsnorm die voorschrijft dat elektriciteitsproductie in de VS tegen het jaar 2035 CO2-neutraal is.

Conservatieve, door Trump benoemde rechters zijn ook een obstakel. Wetgeving om emissies te beperken en vervuilers te bestraffen zal telkens tot in het Hooggerechtshof worden aangevochten. Fossiele brandstofbedrijven en andere gevestigde belangen blijven een formidabele kracht in de VS en zullen er alles aan doen om het tempo van de race naar nulemissies te vertragen.

De meeste Amerikaanse kiezers zijn in principe aan boord en erkennen de gevaren van ongecontroleerde opwarming van de aarde. Maar de veranderingen in levensstijl die nodig zijn om nieuwe doelen te bereiken, waaronder vermindering van het eten van vlees en vliegen, vormen een grotere uitdaging in de VS dan in de meeste andere rijke landen.

Joe Biden
President-elect Joe Biden. – Isopix

Compromissen

De Amerikaanse Democraten hebben aangetoond dat het klimaat een verenigende kracht kan zijn binnen hun partij. De climate taskforce van Biden werd voorgezeten door Alexandria Ocasio-Cortez, de ster van de progressieve vleugel van zijn partij. Maar als ze nu voldoende momentum willen creëren voor klimaatactie, moeten Democraten verder kijken dan de gelederen van toegewijde groene supporters.

Het goede nieuws is dat er een groeiende minderheid van klimaatrealisten is onder de Republikeinen, en dat, als de wurggreep van Donald Trump over die partij zou verslappen, er wel degelijk compromissen zouden kunnen worden gesloten.

In de afgelopen weken hebben China, Zuid-Korea en Japan allemaal doelstellingen voor nulemissie aangekondigd. Door de snelle prijsdalingen van hernieuwbare energiebronnen is het ontwennen van fossiele brandstoffen veel minder pijnlijk dan de meeste experts hadden voorspeld.

Het zijn allemaal zaken die Joe Biden kunnen helpen om de VS weer ernstig op een duurzamer spoor te zetten. Biden in het Witte Huis is sowieso een enorme kans, al was het maar omdat hij een waardevolle openbare dienst kan vervullen door simpelweg het tegenovergestelde van zijn voorganger te doen en de waarheid te vertellen: globale opwarming als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering is een feit, geen hypothese of ideologie.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911