scrollTop top

Fransen willen nicotinepleisters in de strijd gooien tegen Covid-19

Nicotine substitutes, an aide to giving up smoking.

Rokers blijken zowel in Frankrijk als China flink ondervertegenwoordigd in corona-cijfers en dat zou kunnen komen door nicotine.

Rare dingen in rare tijden: zou het kunnen dat mensen die roken op één of andere manier minder vatbaar zijn om erg ziek te worden van Covid-19? In Frankrijk willen ze beginnen met een test waarbij nicotinepleisters gebruikt worden bij corona-patiënten. Een studie – die de ernstige gezondheidsrisico’s van roken benadrukt – suggereert immers dat een stof in tabak het risico op coronavirus kan verminderen.

De studie, gebaseerd op data van 480 patiënten die positief testten op Covid-19 in het ziekenhuis van Pitié-Salpêtrière in Parijs, suggereert dat een stof in tabak – mogelijk nicotine – bij patiënten die roken Covid-19 kan stoppen. Klinische proeven met nicotinepleisters wachten op de goedkeuring van de gezondheidsautoriteiten van het land.

Van de 480 patiënten die positief testten op het virus, werden er 350 in het ziekenhuis opgenomen terwijl de rest met minder ernstige symptomen naar huis mocht. Het bleek dat bij de ziekenhuisopnames, met een mediane leeftijd van 65 jaar, slechts 4,4 procent van de patiënten regelmatige rokers waren. Bij degenen die naar huis mochten lag de mediane leeftijd op 44 en rookte 5,3 procent.

Rekening houdend met de leeftijd en het geslacht van de patiënten, ontdekten de onderzoekers dat het aantal rokers veel lager was dan dat in de algemene bevolking, geschat door de Franse gezondheidsautoriteit Santé Publique France op ongeveer 40 procent voor de leeftijdsgroep van 44-53 jaar en tussen 8,8 en 11,3 procent voor mensen tussen 65 en 75 jaar.

Cytokinestorm

Volgens de beroemde Franse neurobioloog Jean-Pierre Changeux, die de studie beoordeelde, zou nicotine kunnen voorkomen dat het Sars-CoV-2-virus de cellen in het lichaam bereikt, waardoor de verspreiding ervan wordt voorkomen. Nicotine kan ook de overreactie van het immuunsysteem van het lichaam verminderen. Zo’n cytokinestorm is al aangetroffen in de ernstigste gevallen van Covid-19-infectie. Het is een mogelijk fatale reactie van het lichaam waarbij de T- en B-cellen afweersysteemmoleculen (cytokinen) uitscheiden die een ontstekingsreactie in het hele lichaam veroorzaken.

De Franse neurobioloog Jean-Pierre Changeux. Foto: BALTEL/SIPA

De Fransen zijn overigens niet de eersten die hiermee afkomen. De resultaten bevestigen een Chinese studie die eind maart in het New England Journal of Medicine werd gepubliceerd en die vaststelde dat slechts 12,6 procent van 1.000 met het virus besmette mensen rookte, terwijl het aantal rokers in China rond de 28 procent ligt.

In Frankrijk lieten cijfers van de Parijse ziekenhuizen zien dat van de 11.000 patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis waren opgenomen, 8,5 procent rookte. Het totale aantal rokers in Frankrijk wordt geschat op ongeveer 25,4 procent.

‘We zien dat zelden in de geneeskunde’

‘Onze studie suggereert sterk dat degenen die elke dag roken een veel kleinere kans hebben op het ontwikkelen van een symptomatische of ernstige infectie met Sars-CoV-2 vergeleken met de algemene bevolking’, schrijven de auteurs van het Pitié-Salpêtrière-rapport. ‘Het effect is aanzienlijk. Het risico wordt door vijf gedeeld voor ambulante patiënten en door vier voor ziekenhuisopnames. We zien dat zelden in de geneeskunde’.

De onderzoekers dringen er echter op aan dat hun bevindingen de bevolking niet mag aanmoedigden om te gaan roken, wat andere mogelijk dodelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Roken is zo direct verantwoordelijk voor minstens 75.000 doden jaarlijks in Frankrijk. En hoewel nicotine tegen het virus zou kunnen beschermen, ontwikkelen rokers die Covid-19 hebben opgelopen vaak ernstigere symptomen vanwege het toxische effect van tabaksrook op de longen, zeggen ze.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618