scrollTop top

Explosieve overdracht COVID-19 gebeurt door mensen die op verkeerde moment op verkeerde plaats zijn

Isopix

De meeste mensen zullen het nieuwe coronavirus niet op grote schaal verspreiden. De weinigen die dat wel doen, zijn waarschijnlijk op de verkeerde plaats op het verkeerde moment in hun infectie, suggereren nieuwe modellen. En dat zorgt voor ‘explosieve overdracht’.

We weten ondertussen dat het coronavirus zich kan verspreiden van een enkel individu naar tientallen anderen, misschien zelfs wel honderd of meer tegelijk, en dat het zich heel makkelijk kan verspreiden in een opeengepakte menigte in wat een superspreading event wordt genoemd. (Lees: Waarom het coronavirus zo tuk is op grote events waar gedanst wordt op luide muziek)

Nieuw onderzoek toont dat de meeste mensen het virus niet op grote schaal verspreiden. Foto: Isopix

Nieuw onderzoek lijkt te tonen dat de meeste mensen het virus echter niet op grote schaal verspreiden. De weinigen die dat wel doen, zijn waarschijnlijk op de verkeerde plaats in het verkeerde stadium van hun infectie. Er is een klein percentage mensen dat veel mensen lijkt te infecteren, stelt dr. Joshua Schiffer, een arts en wiskundige modelleringsexpert die infectieziekten bestudeert in het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. Hij is de hoofdauteur van een nieuwe studie over dat fenomeen.

Wrong place, wrong time

Schattingen variëren van populatie tot populatie, maar ze vertonen consequent dat tussen 10 en 20 procent van de gevallen van coronavirus 80 procent van de nieuwe infecties zaaien. Andere aandoeningen van de luchtwegen, zoals de griep, zijn veel egalitairder in hun verspreiding.

Schiffer en zijn collega’s ontdekten dat superverspreidende gebeurtenissen van het coronavirus het meest waarschijnlijk zouden plaatsvinden door de combinatie van een persoon die het punt van zijn of haar infectie heeft bereikt wanneer hij of zij grote hoeveelheden virus verspreiden wanneer die zich in een omgeving bevindt waar er genoeg andere mensen zijn om het virus over te dragen.

Volgens een model dat door het team van Schiffer is gebouwd, kan de meest risicovolle periode voor een dergelijke overdracht extreem kort zijn – een periode van één tot twee dagen in de week nadat een persoon is geïnfecteerd, wanneer de coronavirusniveaus het hoogst zijn. Het virus kan zich buiten dit venster nog steeds verspreiden, en maatregelen als het dragen van een masker en fysieke afstand nemen blijven relevant. Maar hoe langer iemand geïnfecteerd is, hoe kleiner de kans dat iemand besmettelijk is – en die notie kan experts helpen adviseren wanneer ze zelfisolatie moeten beëindigen.

Maar vindt ze maar eens …

Het ontdekken (en vervolgens snel isoleren) van een persoon die het meest besmettelijk is, is echter een andere zaak. Sommige mensen die door het coronavirus zijn getroffen, beginnen zich binnen een paar dagen onwel te voelen, terwijl anderen weken nodig hebben, en velen zullen zelfs nooit symptomen ervaren. De lengte van de zogenaamde incubatietijd, die de tijd omvat tussen infectie en het begin van symptomen, kan zo variabel zijn dat sommige mensen die het virus oplopen eerder ziek worden dan de persoon die het aan hen heeft gegeven. Dat gebeurt zelden met de griep, die binnen een paar dagen na infectie op betrouwbare wijze een golf van symptomen opwekt.

Als het coronavirus een piek in het lichaam bereikt voordat de symptomen verschijnen – als er al symptomen optreden – kan die toename erg moeilijk te identificeren zijn zonder frequent en proactief te testen. Symptoomvrije pieken in de virusbelasting lijken heel vaak voor te komen, wat ‘ons vermogen om te zien wanneer iemand besmettelijk is, echt verstoort’ volgens Schiffer.

Het model van het team ontdekte ook een andere belangrijke variabele: de opmerkelijke veerkracht van het coronavirus wanneer het zich in de lucht bevindt. Volgens is het coronavirus meer vatbaar voor superspreiding dan griepvirussen, omdat het beter is in het voortbestaan ​​in besmettelijke wolken, die ziekteverwekkers over relatief lange afstanden kunnen vervoeren.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.401.165
 • Aantal
  doden
  950.459
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  99.649
 • Aantal
  doden
  9.937
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag