scrollTop top

Eerste medicijn tegen pinda-allergie goedgekeurd in de VS

Van alle voedselallergieën is een allergie voor pindanoten een van de gevaarlijkste. Voor de geschatte 1,8 miljoen kinderen wereldwijd met een pinda-allergie is het soms een kwestie van leven of dood. Hoewel hiervoor nog geen genezing bestaat, heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een eerste behandeling goedgekeurd die het gevaar bij kinderen aanzienlijk inperkt.

Het geneesmiddel AR101, of Palforzia, maakt gebruik van orale immunotherapie, waarbij kinderen over een periode van zes maanden onder medisch toezicht kleine, maar toenemende hoeveelheden pinda-eiwit toegediend krijgen. Die komen in de vorm van een poeder dat op eten uitgestrooid kan worden.

Daarna moeten ze een dagelijkse dosis blijven nemen om toevallige blootstelling aan pindanoten te kunnen verdragen. De methode leert het immuunsysteem geleidelijk aan dat pinda’s geen directe bedreiging vormen. Tegen het einde van de klinische studie kon ongeveer twee derde van de 372 geteste kinderen de hoeveelheid pinda-eiwit in ongeveer twee pinda’s tolereren.

Maar de makers waarschuwen dat het risico op een mogelijk fatale allergische reactie blijft bestaan en dat patiënten pindanoten in hun dieet moeten blijven vermijden.

Het geneesmiddel dient bijgevolg in de eerste plaats om ernstig allergische kinderen te helpen die in hun dagelijks leven per ongeluk in contact zouden komen met pinda’s.

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.170.390
 • Aantal
  doden
  946.001
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  97.976
 • Aantal
  doden
  9.936

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag