Een cocktail van plantenextracten kan helpen om de angel uit een kater te halen

Iedereen die tijdens een feestje met vrienden iets te diep in het glaasje heeft gekeken, heeft hier waarschijnlijk al eens een fikse kater aan overgehouden. Is dat voorgoed verleden tijd?

Middeltjes om over een houten kop heen te komen zijn er in vele variaties, van koffie en wonderpillen tot vet eten en pijnstillers. Het ene is al doeltreffender dan het andere. Maar een onderzoeksteam van de Johannes Guttenberg Universiteit in Duitsland komt met een nieuw hulpmiddel voor de dag: een combinatie van plantenextracten.

De wetenschappers namen 214 gezonde 18- tot 65-jarigen bij elkaar, verdeelden hen willekeurig in drie groepen en gaf hen elk een in water oplosbaar supplement 45 minuten voor, en onmiddellijk nadat ze stopten met het drinken van een biertje of witte wijn.

De eerste groep kreeg een mix van plantenextracten (Barbadoskers, cactusvijg, ginkgo biloba, wilg en gemberwortel), vitaminen en mineralen, samen met extra antioxidanten. De tweede groep kreeg een supplement zonder de plantenextracten, terwijl de derde groep een placebo kreeg.

Opvallend: deelnemers die de plantenextracten ingenomen hadden, hadden 34 procent minder hoofdpijn en waren 42 procent minder misselijk. Volgens de onderzoekers lijkt er een verband te zijn tussen twee chemische stoffen in elk van de vijf plantenextracten, polyfenol en flavonoïde, en het beteugelen van de fysiologische impact van alcohol. Alleen is op dit moment niet geheel duidelijk hoe.