Editie 6: nu in de winkel!

Waarom we verslaafd raken

In 2006 zong Amy Winehouse nog dat ze het vertikte in rehab te gaan. Vijf jaar later, op haar 27ste was ze dood. Er was geen illegale drug waar ze niet verslingerd aan was en uiteindelijk zou haar alcoholverslaving haar fataal worden. Sinds de dood van Winehouse in 2011 zijn we, ondermeer door de genetica, steeds meer te weten gekomen over waarom mensen verslaafd worden en wat die verslaving juist met ons doet.

Dossier smart cities: deze steden maken nu al het verschil

Elke zichzelf respecterende stad heet tegenwoordig ook smart. Maar welke steden maken nu écht een verschil met slimme technologie? We pikten er de belangrijkste voor je uit. In dit dossier werpt Newsweek ook een blik op de grootste kwetsbaarheden van slimme steden.

NOG IN DIT NUMMER

Ons stemgedrag verklaard: wat er gebeurt in de hoofden van kiezers

Professoren zoals de Amerikaanse Rachel Bitecofer hebben vastgesteld dat er de jongste decennia iets cruciaals veranderd is in het hoofd van de kiezers, en ze hebben modellen ontworpen die daardoor uitstekend de verkiezingsuitslag kunnen voorspellen.

Niet zo Nobelprijzen: zij wonnen onterecht

Er zijn sinds 1901 zo’n zeshonderd Nobelprijzen uitgereikt aan ongeveer duizend laureaten. Prijsoprichter AlfredNobel wilde hen eren van wie de ontdekkingen ‘het grootste voordeel voor de mensheid’ opleverden. Veel van die grote ontdekkingen werden echter door de comités over het hoofd gezien – en heel wat winnaars hebben hun Nobelprijs niet echt verdiend. En als je eenmaal een Nobelprijs gekregen hebt, kan die je nooit meer afgepakt worden …

Generatie Z bestormt onze werkvloer

Ze zijn de kinderen van de generatie X: groot geworden in tijden van economische en klimatologische crisis, met wereld­wijde klimaatmarsen als reactie daarop.Vandaag zijn deze prille twintigers bezorgd over de toekomst, maar ook ondernemend en vastberaden om het werkveld te betreden. En het zou weleens de meest competente en productieve generatie sinds lange tijd kunnen zijn.

Zwemmen met krokodillen en survival in de jungle: adrenalinekicks op vakantie

Waarom zoeken sommige mensen levensgevaarlijke avonturen op zoals duiken met krokodillen, terwijl anderen een thriller op een strand lezen al spannend vinden? Mogelijk speelt ons DNA een rol. Deze acht vakanties zijn exclusief voor reizigers met durf in de genen.